Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

medicinering av Nootropil vid ADD?

2014-09-30 20:32 #0 av: jonte_jonte

Hej, ja precis som rubriken så undrar jag om Nootropil/piracetam skulle kunna vara en tänkbar medicin för Add/Adhd? Tacksam både för tankar och konkret fakta. 

Här är ett arbete om hjärnan och på sida 15 står det om Nootropil: http://clamator.its.uu.se/uploader/271/VT12-20-Hallgren-Henrik-Uppsats.pdf 

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Piracetam 

Anmäl
2014-10-01 02:00 #1 av: lokko

Intressant ska kika på det. Spontant så är jag skeptisk. Dels om man kan tala om plasticitet i adhd-sammanhang skulle är min spontana tanke att det snarare rör sig om det motsatta problemet - att en del av adhd-problematiken beror på för stor plasticitet i hjärnan. Att detta kan vara en förklaring till att person er med adhd har svårt att få rutiner att fastna, att de har problem med att vara varaktigt berslutsamma, att de är lättpåverkade av omgivningen, att är spontana och har till viss del lätt att anpassa sig till nya okända situationer osv...  Dvs i  på flera plan motsatt problembild än vad till exempelvis vad parkinsonpatienter uppvisar.

Dels så verkar det primära med piracetam vara att den förbättrar de kognitiva funktionerna. Rent generellt så är inte kognitionen nedsatt hos personer med adhd, det är främst de exekutiva funktionerna som det  är knas med hos oss adhdmuppar.  Säkert kan  andra adhdrelaterade faktorer påverka att fullt ut använda den kognitiva förmågan, men jag tror inte den kognitiva förmågan i sig är nedsatt (jmf nån slamrar med grytlock och utför en färgsprakande samisk nakendans intill dig så kommer du din kognitiva förmåga att lösa ett komplext mattetal vara något påverkad). Sen är ju den kognitiva belastningen större hos personer med adhd - kanske just pga nedsatt plasticitet, många av de normalt sett automatiska funktionerna som vi använder oss av dagligen är inte automatiska hos personer med adhd. Exempelvis är det vanligt att bakgrundssorl (både inre tankar och yttre stimuli) inte sorteras bort automatisk utan hela tiden måste sorteras med den medvetna tanken, Så kanske skulle personer med adhd vara särskilt hjälpta av att förstärka den kognitiva kapaciteten.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.