Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Ingen sexlust concerta/antidepp Info till Partner

2014-10-14 10:50 #0 av: Alessa

Hej!

Jag klev på  eget bevåg av concerta av oväsentlig anledning (Inte pga negativa biverkningar osv, den funkade jättebra) för ca 1 och ett halvt år sedan.

Det gick bra den första tiden men ju mer allt hopade sig och jag snurrade in mig i saker och kom efter med allt så började jag må väldigt dåligt. När jag för ca 8 månader sedan bestämde mig för att det inte var hållbart längre så vände jag mig till vården i mitt nya län jag flyttat till.  Det var en resa på över 6 månader bara för att få komma till psyk och samtala om att sätta in medicinen igen trots tidigare goda resultat, fullständiga journaler och fastställd diagnos.

Under denna tiden utvecklade jag en svår depression och nu när jag haft concerta igen i snart 2 månader så upplever jag inte alls samma positiva effekt som förut.

Läkaren tror att min depression "tar över" och att det gör att medicinen inte fungerar som den ska även om jag höjer dosen. Hon rekommenderar att jag kombinerar med antidepressiv med. (Vi har inte pratat om vilken ännu) Jag tvekar enbart över att jag har otroligt svåra känslor inför närhet, beröring, sex osv. Detta har kommit i samband med att jag slutade med medicinen från början och började må sämre.

Då är ju mina frågor bland annat:

Kan någon rekommendera en bok/artikel/hemsida vad som helst där man kan få information om ADHD som partner till någon som har det. Jag försöker förklara så gott jag kan men det är inte så lätt alltid att sätta ord på varför man gör eller inte gör vissa saker osv. Även om alla fall är individuella så tror jag det vore väldigt nyttigt för min man att läsa på.

Finns det någon som kör en mix concerta/antideppressivt och i sådana fall, hur upplever du/ni det jämfört med enbart concerta?

Finns det någon som känner samma ångest inför närhet och sex och finns det någon som KÄNT så men fått bukt med det och HUR gjorde du/ni i sådana fall?

Jag älskar min man och han är den sexigaste i världen men när det kommer till sex så låser jag mig helt och det tär verkligen på vårt förhållande, även om han har stor förståelse för mig så blir det ju självklart jobbigt för honom ändå. Och mig med så klart, jag vill ju inte känna såhär, har aldrig i mitt liv gjort det förut och det är väl det som gör mig mest frustrerad, känner inte igen mitt eget beteende och känslor. =/

Kram på er!

Anmäl
2014-10-18 14:19 #1 av: Dennisny

Viss honom filmen på youtube. Till er som inte har adhd

Anmäl
2014-10-24 12:10 #2 av: lokko

Tyvärr så stämmer det att adhd och depression ofta samverkar- depression ökar adhd-symptomen och adhdn förvärrar i sin tur en depression.

Tror inte adhd har så mycket med lust att göra, kanske lite indirekt - om man har svårt att hålla fokus och plötsligt glömmer att vara lustfylld.  Adhd-mediciner brukar inte påverka sexlusten, men en del upplever att den snarare i så fall höjts. Att depression kan påverka sexlusten är ju allmänt känt, flera av ssri-preparaten (antidepressivt) kan påverka sexlusten negativt. Voxra är en annan slags antidepp som sägs vara lämpad för adhd, den ska inte påverka sexlusten lika mycket som ssri.

Jag kan inte säga att jag får ångest av närhet eller intimitet.  Men jag är väldigt känslig för beröring,  är jag inte 100% med på det är det sjukt obehagligt -om så bara en vänskaplig lätt strykning på armen. Närhet och sex är väldigt påtagligt för mig, är jag  i rätt stämning är det enormt häftigt, men är jag inte det blir det för mycket, för inpå, för påträngande, för personligt.  Jag skulle inte för egen del beskriva det som direkt obehagligt, kanske snarare obekvämt.

Anmäl
2014-10-26 12:33 #3 av: polymorf

Har själv inte märkt någon påverkan på sexlust av cs, men däremot alla gånger jag provat antidepp, då har allt intresse för sex försvunnit totalt.

De gånger jag varit i ett förhållande då så har detta inneburit mycket ångest för min del. Ibland för att partnern inte haft någon större förståelse och förväntat sig sex ändå, eller trott att det går att väcka sexlusten om man "bara kämpar på med närmanden/smek" (=jag känner press, får ännu mer ångest och låser mig ännu mer).
Men kan även känna att jag känner press och får ångest över hur jag är/känner just då, att man inte vet hur lång tid det kommer ta att må bättre osv, tycker det har varit svårt att förklara för partnern hur det är och att jag inte kan garantera någonting, och även då partnern varit förstående så har jag ändå haft stress och ångest inombords...och allt det ledde bara till ännu mer ångest och låsning vid sex. Ond cirkel. 

Det finns ju nån sorts bild i samhället att "I ett förhållande har man sex, och ju mer sex man har desto bättre är förhållandet. Har man inte sex så är det ett dåligt förhållande och den som inte vill ha sex tänder inte på/älskar inte sin partner". Det finns väldigt lite förståelse för att sexlust kan påverkas av annat än "hur het man tycker att ens partner är" eller hur pass bra förhållandet är. Som att de sakerna skulle stå över depressioner osv,

Ang. information till närstående, så fick jag ett rätt bra häfte av läkaren när jag fått min add-diagnos, som man kan ge till närstående. Det är inte långt och väldigt lättförklarat, men sen borde det kanske ligga i din mans intresse att läsa på mer om han vill förstå dig bättre? Finns ju massor med information där ute.

Anmäl
2014-10-29 23:03 #4 av: tarotlasse

Ja oftast hör ju ADHD och depressioner i hop. 

Innan jag fick börja medicinera med concerta medicinerade jag med antidepressiva tabletter. 

Men då jag skulle börja med Concerta fick jag sluta med de antidepresiva tabletterna Seratonin för det fungerar inte i hop.

Så jag fick trappa ner de antidepresiva tabletterna och vara helt fri från de antidepresiva tabletterna i 14 dagar innan jag fick börja med Concerta. 

Det var en period jag inte vill uppleva igen men när jag började med concertan försvann även depressionen. 

Men vet andra här inne som berättar att deras depression ökat när de börjat med concerta så ingen som fungerar lika dant på medicineringen så något man får testa sig fram till. 

För ett par år sedan hade jag en period då min depression blossade upp igen och min läkare skrev ut en antidepp medicin som skulle fungera tillsammans med concertan. 

Men gud vad sjuk jag blev men det var en ytterst ovanlig biverkning av den medicinen  så den drog läkaren in med en gång.

Så jag fick klara mig utan antidepressiva tabletter och har aldrig testat  antidepressiva läkemedel efter detta. 

När det gäller den sexuella lusten så brukar den ju ligga på sparlåga när man är deppig så inget konstigt egentligen.

Concerta kan påverka sexlivet många får en ökad lust av concerta andra får en minskad lust av concerta. 

Står även i Fass bland biverkningar att den kan påverka sexlusten åt båda håll.

Så det fungerar olika från person till person. 

Samma med antidepresiva så de flesta har biverkningen minskad sexlust men samma här så är det många som upplever en ökad sexlust när depressionen inte känns lika jobbig så kan påverka åt båda håll här med. 

Vi killar har ju en fördel vi har ju Viagra när lusten sviktar men vad jag vet finns det

inte något liknande preparat för tjejer vad jag vet.

Jo jag vet men det är både illegalt och farligt att använda o inget jag kan rekommendera. 

Lasse 

Anmäl
2014-10-30 10:31 #5 av: fluffymind

Hade återkommande depressioner innan jag fick en sen ADD-diagnos och Concerta, inga problem med det efter det. Däremot har en mig närstående person med liknande diagnos blivit ordinerad Sertralin + Concerta, men det verkar fungera alldeles utmärkt. Sertralinet verkar fungera mest som hämningslösare, hen har lättare sociala fobier som tydligen blir hjälpta av Sertralin.

Skriver det bara så ingen avstår från möjligen verksam dubbelbehandling av skräck för biverkningar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.