Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Tips och goda råd

Det här med tandborstning..

2014-11-04 11:29 #0 av: Candela

Min äldsta son är 10 år och har en autism-diagnos. Han har inga grava problem egentligen, men tandborstningen är svår att få att funka.. Blir han distraherad av något så stannar han bara upp och låter tandborsten hänga i mungipan, i princip. Det går också alldeles för fort, han tänker inte riktigt på hur han borstar tänderna vilket resulterar i att det blir slarvigt gjort. Påminner honom VARJE gång om att stanna i badrummet och borsta tänderna för att inte distraheras av annat, men det är sällan det hjälper.

Hos tandläkaren får man kritik, för man ska ju hjälpa barnet att borsta tänderna tills de är 12. Men om barnet vägrar att bli hjälpt då? Det är inte som att jag kan våld-borsta tänderna på en 10-åring..

Tandtråd ska han också använda mellan framtänderna, tycker tandläkaren. Men sonen är oerhört känslig för smak och smärta, och tandtråden smakar mint och det gör ont i tandköttet.. Så han vägrar även det.

Hur gör man egentligen?

Anmäl
2014-11-04 11:35 #1 av: Zolah

du kanske kan göra det med till en lek? och då få honom att koncentrera sig på vad han gör?

själv gillar jag inte heller tandtråd, det gör ofta ont och är svårt att få på rätt ställe. däremot finns det en sak som har ett långt skaft och sedan en liten grej som håller fast i en bit tråd, är mycket lättare att använda och jag iafl slinter mindre med den och gör mig själv mycket mindre illa än med tandtråd.

Anmäl
2014-11-04 11:38 #2 av: Candela

Ja, jag har tandtråd på bygel, Plackers. Men han tycker att de smakar illa, han mår illa av att använda dem.

Jag vet inte riktigt hur man ska "leka" tandborstning med en 10-åring.. Lipar
Skaffa ett timglas har jag funderat på, var hittar man såna? Risken är väl dock att han står och tittar på det och blir distraherad så han glömmer bort att borsta..

Anmäl
2014-11-04 11:41 #3 av: Zolah

det är typ plackers men har ingen smak och är längre :) vet inte vad det heter :P

tja finns en reklam på tv där en unge och hans pappa tävlar i att borsta tänderna? xD hur funkar det om ni borstar tänderna samtidigt?

Anmäl
2014-11-05 09:11 #4 av: fluffymind

Efter typ ett halvsekels lidande med tandtråd säger min nya tandhygienist: du borde egentligen hellre använda tandpetare.

Anmäl
2014-11-05 10:45 #5 av: Niklas

#0: Vet din son hur man borstar tänderna? Att det är en metod. Om han inte har det klart för sig är det inte konstigt om han bara vispar runt lite på måfå.

"Börja längst bak på höger utsida av nederkäken. Borsta hela vägen runt till vänster sida. Gör likadant på insidan och sen på tuggytorna. Upprepa sen i övre käken."

Var med och sufflera tills det sitter i ryggmärgen.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl
2014-11-05 22:29 #6 av: Ladydragon

Det kanske oxå finns typ bilder eller liknande på internet som man kunde skriva ut och  sätta upp i badrummet......

annars så det bästa rådet jag har är att använda eltandborste istället då blir tekniken mindre viktig och det blir ändå rent i munnen 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.