Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

Köpa melantonin

2014-11-16 09:55 #0 av: Bord

Hej!

Jag har sedan några år tillbaks sömnproblem och har också en ADD-diagnos. Jag har prövat många saker för att förbättra sömnen, gått i sömnskola på vårdcentralen och olika mediciner.  De saker jag prövat har förbättrat sömnen men det finns fortfarande problem. Nu när det blivit mörkare märker jag att min sömncykel rubbas igen. Jag äter saroten som hjälper mot uppvaknande och zopiklon för akuta problem. Men jag känner att jag inte vill äta zopiklon mer p g a sömnen natten efter jag tagit zopiklon blir dålig, och då sabbar jag min sömncykel.

Min syster som också har adhd har melatonin och är hjälpt av detta. Jag skulle också vilja prova melatonin som ersättning för zopiklon, d v s, sätta in när sömn är extra svårt.

Pratade med min läkare men det verkar vara svårt att få melatonin utskrivet. Det går att beställa melatonin på internet, men är det lagligt? Finns siter som påstår att de via dem är det lagligt. Jag är inte orolig att jag ska börja missbruka medicinen och ta den jämt. Har aldrig haft sådana tendenser. Just nu är detta ett stort hinder för mig, behöver ha en något att ta till för sömnen men helst inte zopiklon. Har ett arbete som periodvis är väldigt stressande men det svårt att ändra på kort sikt.

Alla tips mottages tacksamt!

Anmäl
2014-11-16 16:33 #1 av: PMS-monstret

Circadin kan dom skriva ut utan licens vad jag vet. Min dotter åt ren melatonin ett tag, då behövdes det en licens för att skriva ut det. Jag har köpt melatonin receptfritt när jag varit utomlands, har inte beställt något från internet.

Anmäl
2014-11-17 11:58 #2 av: topnobless@hotmail.com

Sitter i samma situation. Med överänskommelse med läkaren som skriver ut din adhd medicin kan den inte neka dig Circadin "melatonin". Inte en medicin du kan bli beroende på eller överdosera dig på. Är ett "naturligt" läkemedel. En ofarlig medicin som inte gör dig någon nytta om du inte saknar ditt egna hormon och gör inga under om kroppen inte är i behov och i brist av det. Den gör dig inte trött lr så att du somnar. Den hjälper bara kroppen på traven att återställa dygnsrytmen och att den ska sända ut sitt egna sömnhormon. Fick i vecka tips från apotekaren "asiatisk" om deras egna huskurer när hon fråga mig om circadin hjälpte. Svaret är tveksamt och hon säger då att mandlar är till hjälp. Ca 5 st under dagen och några 2-3st 2 tim före säng gående. Även om bipacksedeln säger högst 1 tabl kan du med överänskommelse med din läkare fler dubbla din dos circadin.
Hoppas det va lite till hjälp 😃

Anmäl
2014-11-17 12:01 #3 av: topnobless@hotmail.com

Lägger till att circadin går inte under högkostnad och är dyr. 235:- för 30 tabl. Ska du sen som jag gör dubbla dosen tar dom slut fort.

Anmäl
2014-11-17 18:02 #4 av: Bord

Tack för svaren. Jag borde väl ta det med psykiatern, men de är inte så lätta att få tid hos och jag hamnar hos någon inhyrd läkare och jag känner bara obehag för det. Eftersom melatonin sälj receptfritt i andra delar av världen så tänker jag att det skulle vara tryggt (och mycket billigare) att köpa på internet. Men vill helst inte begå lagbrott. Om tullen bara skulle ta preparatet kan jag stå ut med, men skulle t o m blir rättsligt efterspel på något sätt, då känns det inte alls kul.

Anmäl
2014-11-18 00:07 #5 av: tarotlasse

Jag känner igen  mycket av det du skriver och många med ADHD har problem med sömnen i olika grader.

Jag har själv  svåra sömnbesvär och redan på BB reagerade man på att jag inte sov som alla andra bebisar gjorde. 

Jag har medicinerat med sömntabletter sedan jag var barn och i snart 45 år nu.

Det var först när jag blev inlagd på sömnkliniken och på  deras sömnlab jag fick reda på vad som orsakade mina sömnstörningar. 

Först sa läkarna att de aldrig sett någon liknande sömn kurva tidigare och att ingen av de andra sömnklinikerna i Sverige  hade heller sett detta tidigare. 

Så man skickade min sömnkurva till olika sömnforskare i världen och först nu fick man svar på vad jag led av och  det var  en Dansk läkare och som anses som världens ledande sömnforskare. 

Så jag fick besöka honom och det första han sa var att jag hade ADHD. 

Då hade jag inte fått min ADHD diagnos  den fick jag först några år senare  när jag blev utredd för ADHD.

Denna sömnforskare sa att jag hade en extremt sällsynt sömnstörning att man bara kände till 40 st i världen med denna sömnstörning och alla 40  hade diagnosen ADHD så därför han tog för givet att jag hade ADHD. 

Eftersom vi var så få med denna sömnstörning så hade man inte heller hade så stor kunskap och forskning på detta  så man kände  inte  till några kända behandlingsmetoder mot detta. 

Men att insomningstabletter och sömntabletter ofta inte hjälpte utan kunde ibland förvärra problemen att en del personer med ADHD faktiskt somnade på central stimulerande läkemedel i stället för sömntabletter . 

Tvärtemot vad normala personer gör som blir pigga och alerta av centralstimulerande. 

Så fick nu förklaringen då jag vid en kändisgala och en efterfest som jag skulle bevaka för den tidningen jag då arbetade för. Det  var bara jag och en dansk fotograf som blev insläppta o det är en riktigt  höjdare o möjligheter till att  få exlusiva bilder sålda till hela världen o få in en hel del pengar .   Jag var så trött efter ett par dygns vakenhet o festande med detta gäng så ögonen gick i kors på mig på denna efterfest och jag hade svårt att hålla fokus på vem som var vem  alla var ju kända men min hjärna fick inte i hop det .  Då var det  en av artisterna som uppmärksammade min situation han bjöd mig till deras bord för att dra en lina kokain för att  jag skull hålla mig vaken resten av morgonen.

Det blev något paffa när jag istället för att bli pigg och kunna fortsätta mitt arbete   så tog det mindre en två minuter så somnade jag som en stock med huvudet på bordet  o det  gick inte väcka mig o det var verkligen fullt  ös och söndriga stolar mm.  Så hur jag kunde sova på denna efterfest är ju otroligt. Men  det blev en hel del mycket festliga bilder som figurerade runt i kändis tidningarna från denna efterfest   men vem som tagit dem fick jag inte reda på fören några år senare o de asgarvade  åt mig när vi återsågs.

För en del av dessa bilder som tagits vid ställets urinoar  fick  jag  ju naturligt vis cencuera  bort he he men det hade nog väldigt roligt med min kamera när jag sov.  

Men som sagt vad så fick jag förklaringen av denna Danska forskare varför jag somnade den gången jag provade  kokain och när jag senare började med Concerta så blev min sömn betydligt bättre. 

  I korthet så konstaterade den Danska forskaren att min biologiska dygnsklocka inte fungerar överhuvudtaget så min hjärna sänder inte ut signaler om att jag ska sova. 

Så jag saknar funktionen att kunna somna eftersom hjärnan inte kan eller talar om detta  och  jag är i princip  vaken tills jag hamnar i medvetslöshet om jag inte sövs ner av läkemedel. 

Forskaren  sa att många med ADHD som har sömnproblem i olika grad även har problem med tidsuppfattningen och att han själv misstänkte att detta  kunde höra i hop med vart annat.

Han sa att vi med ADHD har en tunnare hjärnbark en vad en normal person har. Att i hjärnbarken sitter även  produktionen av  många av våra hormoner som Melatonin.  Seratonin, Dopamin mm.  Så de flesta med ADHD har problem med productionen av hormoner och därför vi kan fungera väldigt olika på medicinering beroende på v ilket hormon vi har brist på. 

Att han misstänkte att i framtiden kommer man titta mer på hormonbaserade läkemedel för underlätta för oss med ADHD och är just de nya läkemedlen forskarna i dag tittar på för oss med ADHD så har varit riktigt roligt genom åren och se hur mycket som han misstänkte har hänt framför allt nu de sista två åren. 

Så han rekommenderade att jag skulle prova med Melatonin kroppens eget sömnhormon för min sömnstörning. 

Som man  då använde och fortfarande använder  när man gör långa  resor över olika tidzoner och för att   återställa hjärnans dyngsrytm i en ny tidszon  och  för att undvika jetleg problemen.

Han sa att jag ständigt befinner mig i en  jetleg problematik  eftersom jag inte reagerar på skillnaden på natt och dag.  

Då gick det att köpa Melatonin i vilken hälsokost affär som helst i Sverige  och  som naturläkemedel men  det blev stoppat  här i Sverige när det  var ett läkemedelsbolag som  registrerade ett  läkemedel med Melatonin. 

Så i början köpte jag  det i stället i Danmark och när jag var i  England men det stoppades även där av samma  skäl som här i Sverige. 

Sedan beställde jag det över internet och då över Holland  men det var jäkligt  dyrt som hälsokostpreparat och  det kostade 600 kr för 30 tabletter. 

Det var inte heller alltid jag fick tabletterna eftersom det hände att tullen beslagtog försändelsen med min beställning.  

Eftersom det inte är tillåtet att ta in recept belagda läkemedel  i Sverige utan att läkare skrivit ut det  eller  du har speciella tillstånd att ta in det till Sverige. 

Så där stod man utan tabletter och 600 kr fattigare men det var inte straffbart så  det blev inga böter eller liknande straff  för att man försökte ta in det i landet. 

I Sverige så är inte läkemedlet som heter Melatonin godkänt av läkemedelsverket. 

Men man kan få det utskrivet som licensläkemedel men behövs en  massa pappersarbete av läkaren  eftersom det måste ansökas och godkännas av läkemedelsverket och är inte alltid läkemedelsverket godkänner det. 

Så många läkare tycker väl det är krångligt men även onödigt i dag eftersom Circadin är godkänt i Sverige i dag. 

Circadin är även det  rent Melatonin  men till skillnad från läkemedlet med namnet Melatonin. 

Så är Circadin en depå tablett och utsöndras över hela natten för att ge en effektivare och jämnare sömn under hela natten.  

Medans läkemedlet Melatonin är direktverkande och verkar bara ett par timmar i början av sömnen.  

Men annars exakt samma innehåll hormonet  Melatonin. 

Så Circadin anses vara betydligt  effektivare en Melatonin  så läkemedelsverket anser väl inte det finns någon anledning till att godkänna läkemedlet med namnet Melatonin i Sverige. 

Circadin är inte narkotika klassat eller beroendeframkallande och  har inga speciella restrektioner vid utskrivning. Det får skrivas ut av precis  alla läkare husläkare,  gynekolog så inget som kräver att en specialistläkare inom psykiatrin  skriver ut Circadin  för ngt alla kan göra. 

Men för att ansöka om licens för att få Melatonin ja då måste man gå till en specialist läkare inom psykiatrin mycket märkliga regler får jag säga. 

Det kan jämföras med Concerta och läkemedlet Mentylfenidat samma innehåll men olika fabrikat och olika  namn och en jäkla prisskillnad. 

Men vårt Svenska  korkade regelsystem gör att alla licensläkemedel går under högkostnads skyddet  vilket inte det godkända Circadin gör så det blir det mycket billigare att medicinera med licens  läkemdlet Melatonin. 

Läste i en artikel i Dagens Medicin där ett flertal läkare kritiserade detta  system och just  när det gällde kostnaden av  Circadin  en tablett Circadin kostar i dag i Sverige 7 kr och 83 öre styck. 

I USA där det säljs som ett receptfritt läkemedel kostar det bara 60 öre för en tablett. 

Så i stället för 470 kr i månaden som jag får betala för en månads medicinering  av  Circadin här i Sverige  så skulle jag bara  få  betala 36 kr för samma mängd i USA.  

Jag har själv försökt att beställa det från olika apotek i USA men det har sagt nej till att leverera till Sverige eftersom det är receptbelagt här och skyller på  deras export regler och våra import regler . 

Men om du själv reser till USA  i bland eller känner någon som ofta reser dit så är det både receptfritt och mycket billigare att köpa både Circadin och Melatonin på apoteken där.

Men som sagt vad så är det inte tillåtet att sedan  ta in det i landet utan tillstånd och läkare intyg så du kan om du har otur  få det beslagtaget av  Svenska tullen. 

Jag medicinerar i dag med en kombination och  en coctail av 2 st Circadin 1 st Sobril och 1 till 2 Zoplikon/Imovane även här samma läkemedel olika namn och olika fabrikat. 

Så för mig fungerar det inte enbart med Circadin eller enbart med  Zoplikon/Imovane  utan jag  måste kombinera båda delarna. 

Men de senaste året så har jag i perioder  trots denna medicinering haft upp till 5 dygn i vakenhet  i sträck. 

 Jag ska egentligen efter  3 dygns sömnlöshet sövas ner med narkos men det vägrar man att  göra här på  stadens sjukhus så  då får jag i stället  åka till universitets sjukhuset i Lund.  Det blir för bökigt  för mig att ta  mig dit så  jag har struntat i det.

Så i våras provade man att även lägga till en Sobril i min cocktail och det har hittills fungerat.

Nästa steg  när detta i framtiden också kommer sluta att fungera blir det  något varken min läkare eller jag vill sätta in då får man sätta  in de väldigt tunga psykofarmaka preparaten  med väldigt obehagliga biverkningar. 

Men då finns det inget mer man kan  göra o då närmare jag  mig slutet av min livserfarenhet.

Men var ingen som trodde jag skulle överleva min 25 års dag o där hade det jäkligt fel.  

Lasse  

Anmäl
2014-11-18 17:59 #6 av: Bord

Tack Lasse för ditt svar. Låter verkligen besvärligt med de sömnproblemen som du har. Hoppas att du kan hitta någon hjälp. Det jag uppfattar som problemet med zopiklon och andra direkt sövande preparat är reboundeffekten. Dvs jag får effekt första natten, men sen får jag ändå svårare att sova nästa effekt, för att mitt system börjar jobba emot effekten av medicinen.
Jag har sedan några månader börjat meditera. Kan inte säga att det avgörande ändrat mina sömnproblem, men lite bättre har det blivit. Det jag framförallt har fått även meditationen är små förbättringar här och där. Lite mindre stress, lite bättre fokus, lite bättre närvaro o s v. Effekten har kommit smygande mer och mer. Så även om sömnbekymret inte är löst så blir mitt liv sakta mer och mer hanterbart. Använder en meditationsapp som heter headspace som jag kan rekommendera varmt.

Anmäl
2014-11-19 17:24 #7 av: mrsmrs

Borde inte alls vara svårt för läkaren att få skriva ut melatonin om hen vet/tar reta på hur man gör. En litet papper till läkemedelsverket och sen när licensen är berättigad så kan läkaren skriva ut! Om du orkar (vilket man ju inte alltid gör) så prova att pusha på läkaren lite och hänvisa till att andra fått det på licens utan större problem (även m det kan ta lite tid).:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.