Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Hjälpmedel & Stödinsatser

Vill flytta utomlands

2014-12-01 15:40 #0 av: [Linsenhejhej]

Hej.

Jag vill så gärna flytta till antingen England, USA eller Kanada. Men jag har diagnosen Aspergers syndrom och har även svår social fobi. Detta gör det svårt för mig att bland annat gå i skolan, där jag har med mig en elevassistent, Jag vågar knappt lämna lägenheten ensam - en promenad ute på egen hand är rena mardrömmen. Jag blir så ledsen eftersom jag vill flytta utomlands men jag kan knappt göra någonting själv - kan inte ens gå till tandläkaren utan mina föräldrar. Hur ska jag göra för att uppfylla min dröm?

Skulle vilja/behöva ha "supported living", en assistent  eller något liknande i utlandet men det är jättedyrt och jag har inte råd med det. Jag vet inte hur jag ska göra. Ledsen Något förslag eller tips?

Jag är 18 år.

Anmäl
2014-12-01 16:00 #1 av: Hera

Du får öva på att göra saker ensam. Det finns kurser för personer mdd as som ska hjälpa till att man kan bli mer självständig.

Social fobi kan man få hjälp med. Har du kontakt inom psykiatrin? 

Vad är det som lockar med utlandet?

Anmäl
2014-12-01 16:01 #2 av: Maria

Jag tänker som Hera.

Social fobi är ju något man kan arbeta bort så jag skulle i första hand jobba med den biten och se det hela med en flytt utomlands som ett mål.

/Maria

 

Anmäl
2014-12-01 16:04 #3 av: Calcifer

Vänta. Sök hjälp först så att du kan klara att leva självständigt i Sverige och åk därefter utomlands. Som du har det nu skulle det inte vara realistiskt att flytta utomlands. Och du är så ung att du har gott om tid på dig att jobba dig till en plats i livet där du klarar att göra saker på egen hand och där din diagnos och dina rädslor inte hindrar din dröm om att bo i utlandet.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2014-12-01 16:09 #4 av: [Linsenhejhej]

#1 och #2: Tack för era svar!

Jag har kontakt inom psykiatrin.

Det som lockar med utlandet är främst det engelska språket, men även kulturen.

Det känns som att jag aldrig kommer bli av med min sociala fobi; har haft social fobi så länge jag kan minnas. Och jag får så hemska symptom när jag är bland folk att det känns som att jag ska dö eller svimma. Jag har hört om kognitiv beteendeterapi, men läkaren på psykiatrin tyckte inte jag skulle prova det ("det kan bli värre") och han tycker inte heller att jag ska flytta till en LSS-lägenhet nästa sommar eftersom jag kan bli stressad av det. Ledsen

Anmäl
2014-12-01 16:11 #5 av: [Linsenhejhej]

#3: Okej, tack för ditt svar Glad

Anmäl
2014-12-01 16:55 #6 av: Calcifer

Kan tillägga att jag också has AS och social fobi och jag har lyckats bo utomlands många gånger. Däremot gav jag mig iväg för tidigt och det har resulterat i att jag "misslyckats" och hamnat hemma hos mina föräldrar i princip varje gång. Jag önskar jag hade väntat, och nu när jag är 26 ska jag äntligen få riktig hjälp, rätt hjälp, och jag hoppas att jag i framtiden ska kunna flytta utomlands en period igen. Men hade jag tagit tag i allt när jag var 19 istället för att flytta utomlands hade det gått mycket bättre. Sanningen är ju tyvärr att man tar med sig sin diagnos och sina rädslor/problem vart i världen man åker, även om det säkert kan kännas ibland som om man kan fly undan dem om man geografiskt befinner sig någon annanstans. Men nä, det fungerar inte så och med facit i hand önskar jag att jag hade väntat tills jag hade fått rätt hjälp och varit tillräckligt frisk för att kunna stanna utomlands som jag egentligen velat varje gång jag flyttat.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2014-12-01 18:30 #7 av: [Linsenhejhej]

#6: Hur gjorde du för att flytta? Tror du jag skulle misslyckas om jag flyttade utomlands till sommaren? Glad

Anmäl
2014-12-01 18:31 #8 av: Hera

#7 om du inte klarar dig själv till dess lär det inte gå.

Anmäl
2014-12-01 18:35 #9 av: [Linsenhejhej]

#8: Okej. Ledsen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.