Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

Circadin

2015-01-09 13:55 #0 av: [Ladymoon]

Hej på er!

Är här någon av er som provat på Circadin mot insomningsproblem?

Jag har haft Stilnoct under många år och inte behövt större dos, men nu fick jag ny läkare och han ville inte skriva ut Stilnoct.

Det som gör mig lite betänksam är att Circadin kostar nära 300 kronor för 30 tabletter och ingår inte i högkostnadsskyddet.

Anmäl
2015-01-09 14:05 #1 av: OlgaMaria

Du kan beställa melatonin själv. Många tycker att rent melatonin fungerar bättre än circadin. Har inte hört någon som tycker circadin fungerar bättre.

Själv använder jag melatonin när jag behöver, vilket är för det mesta. Det är ett milt och för det mesta biverkningsfritt sömnmedel. Det fungerar som en antioxidant och vissa studier visar att det har en skyddade effekt på hjärnan,

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-01-09 14:09 #2 av: AnneN

Jag har testat circadin men för mig hjälpte det tyvärr inte. Visst jag blev trött av det men tyvärr så kunde jag ändå inte somna pga att hjärnan går på högvarv med alla tankar som snurrar så somnar inte trots trötthet. Men vet andra som har blivit hjälpta av det.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-01-09 14:19 #3 av: thea_thea

Jag tar det! Funkar sådär. Är vaken vid normala tider nu men jag tror det mest beror på hunden som har playdates vid bestämda tider. När jag började ta det hade jag skitont i huvudet men det gick över efter nån månad. Men sen har jag också fått minnesluckor(?) och andra liknande biverkningar. Vet inte om det beror på cirkadinet eller att jag håller på och bli galen.


Anmäl
2015-01-09 14:21 #4 av: OlgaMaria

Circadin är ju en depottablett där melatoninet utsöndras successivt under natten, medan rent melatonin ger allt melatonin i princip på en gång. Rent melatonin fungerar därmed oftast bättre för den som har svårt att somna. Kanske eventuellt att circadin kan fungera bättre för den som har lätt att somna men vaknar upp flera gånger under natten och har svårt att somna om. Men många upplever att de inte är pigga på morgonen. Det tar tid innan melatoninet går ur kroppen.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-01-09 14:23 #5 av: OlgaMaria

I utlandet är det väldigt billigt med rent melatonin som man lätt kan köpa på hälsokosten eller apotek. Går bra att beställa från Sverige tills hyfsat bra peng från EU-baserad webbshop.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-01-10 17:39 #6 av: Hera

Är det lagligt att beställa melatonin till sverige?

Anmäl
2015-01-11 12:04 #7 av: escanny

#5 Har du länk till varifrån man kan beställa melatonin själv utan recept?

Anmäl
2015-01-11 14:17 #8 av: OlgaMaria

#6 Ja det är lagligt att beställa för eget bruk från annan EU-land.

#7 Vill inte länka men finns många . Jag har beställt från Atlas nutrition och vitamarket.net. Amazon UK är ju alltid bra att köpa grejer från men kan hända att de inte säljer melatonin till Sverige.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-01-11 17:50 #9 av: [Ladymoon]

Tack för svar!

Det går tydligen att beställa rent melatonin via webb-butiker från England.  

För min del har jag svårt att somna, men när jag väl somnat så sover jag för det mesta gott hela natten. Det är bara så svårt ibland att stänga av alla tankar och glida in i sömnens sköna famn.

Men jag är lite skeptisk till Circadin! 

Dessutom är det väldigt dyrt.

Anmäl
2015-01-12 09:06 #10 av: tarotlasse

Jag har medicinerat med Circadin i ett par år nu.

Jag kombinerar Circadin  med Imovane.

Jag somnar inte av enbart Imovane och inte av enbart Circadin .

Men kombinationen somnar jag av.

Så jag har fått betydligt bättre sömn sedan jag började med Circadin

Melatonin ( Circadin) är inte lagligt att ta in i Sverige.

Melatonin såldes tidigare även i hälskost butikerna i Sverige men  i dag klassas det som ett receptbelagt läkemedel.  

Priset utomlands varierar när jag skulle beställa det från Hälsokost från Danmark,  Holland och från England så var det dyrare en det var på apoteket.

Men innan jag fick det på recept så beställde jag från England men vid ett par tillfällen beslagtog tullen försändelsen.

Eftersom det inte är tillåtet att införas receptbelagda läkemedel till Sverige utan särskilt tillstånd. 

Men i USA är det ett receptfritt läkemedel och är  betydligt billigare 60 öre tabletten.

I Danmark så säljs Melatonin på apoteken i dag och sist jag var i England och gick in i hälsokost affären där så hänvisade man mig även där till apoteket.

Jag har försökt att beställa Melatonin vid ett par tillfällen från USA men jag har fått till svar att man inte leverar Melatonin till Sverige eftersom det är ett receptbelagt läkemedel här i Sverige och förbjudet att ta in i Sverige.

Lasse

Anmäl
2015-01-12 09:58 #11 av: OlgaMaria

#10 När försökte du senast beställa melatonin från England? Reglerna har ju ändrats med åren. Idag finns det inte många restriktioner på vad man får köpa hem från annat EU-land. I stort får du köpa vad som helst som är lagligt i annat EU-land. Däremot är det inte alla webbshoppar som levererar melatonin till Sverige.
Och du kan inte beställa melatonin från USA, då gäller inte de generösa EU-reglerna.
Har du upplevt skillnad på circadin och melatonin?

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-01-12 10:05 #12 av: Hera

#11 "Läkemedlen måste vara godkända både i Sverige och i exportlandet och ha köpts på apotek eller motsvarande. Om läkemedlet är receptbelagt i det ena eller i båda länderna måste det vara utskrivet av en behörig förskrivare (läkare, farmaceut eller liknande) inom EES. Du måste själv kunna visa att de ovan nämnda kraven är uppfyllda."

http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-skicka-lakemedel/

Det tolkar jag som att det inte är tillåtet.

Anmäl
2015-01-12 10:16 #13 av: OlgaMaria

Det är ju ibland specifika regler för olika ämnen. För melatonin gäller att det är lagligt att skicka från annat EU-land, men olagligt att sälja i Sverige. Det finns flera svenska sidor som säljer melatonin till den svenska marknaden, men de har sitt lager utomlands vilket gör att de på ett lagligt sätt kan sälja melatonin till Sverige. Man behöver inte vara rädd för att göra något olagligt eller riskera tullbeslag om man beställer från EU-baserat företag. Hade det varit olagligt hade dessa sidor stängts för länge sen, men de är kvar därför att de har lagen på sin sida.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-01-12 10:20 #14 av: OlgaMaria

Det är helt enkelt inte olagligt att använda melatonin utan recept i Sverige. Det är bara olagligt att sälja det utan recept i Sverige.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-01-12 10:33 #15 av: Hera

#14 Det står ju att om det är receptbelagt i det ena eller båda länderna ska det skrivas ut av tex läkare. Det är receptbelaggt i sverige.

Anmäl
2015-01-12 10:34 #16 av: escanny

Varför är du emot att länka om det är helt lagligt att handla där då?

Anmäl
2015-01-12 11:43 #17 av: OlgaMaria

Därför att det inte är okej alltid att göra reklam på ifokus. Vet inte hur man ser på det just här inne på bokstavsfolk. Jag kan absolut lägga in lite länkar senare när jag sitter vid en dator.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-01-12 11:48 #18 av: Hera

#17 Det är skillnad på reklam och tips.

Men jag ställer mug tveksam till att det är riktigt att länka eftersom jag tolkar texten från läkemedelsverket som jag gör.

Anmäl
2015-01-12 11:52 #19 av: OlgaMaria

#15 Ja, men uppenbarligen finns det undantag.
Jag kan inte redogöra precis hur lagen ser ut men jag vet att det funkar hur bra som helst att köpa hem melatonin för eget bruk.
Dessutom har jag läst många studier på melatonin vilket gett mig intrycket att det är långt skonsammare än de flesta andra receptbelagda sömnmedel och att det dessutom troligtvis har en positiv och skyddande effekt på våra hjärnor.
Melatonin är ju hälsokost och väldigt billigt vilket gör att det är en betydande konkurrens mot läkemedelsbolagens sömnmedel. Det finns alltså många som vinner på att det inte säljs fritt i Sverige. Men det räcker att åka till Finland, USA eller England t ex för att kunna köpa det fritt.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-01-12 11:54 #20 av: OlgaMaria

Hur som helst är sidorna lätta att hitta om man googlar och om de skulle vara olagliga skulle ju Läkemedelsverket göra något åt det.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-01-12 11:55 #21 av: Hera

Jag råder dock eventuella köpare att kontakta läkemedelsverket innan köp. Bara för att det går betyder det inte att det är tillåtet. 

Anmäl
2015-01-13 17:12 #22 av: tarotlasse

#21 Jag kan bara hålla med dig Hera. 

Ring eller maila läkemedelsverket och fråga  de har haft  en mycket vänlig och kunnig personal då jag själv  kontaktat dem och ställt frågor

Det är nog fyra år sedan jag beställde Melatonin över nätet sist  och då  var  det från en nätbutik i  Holland. 

 Melatoninet kostade då  strax över 300 kr för ett paket på 30 tabletter 

Det gick då även att beställa på deras svenska webb sida där man kunde läsa att de  garanterade att det var lagligt  att ta in deras varor i Sverige. 

Det sålde även Viagra. Cialis, Cannabis. Marijuana plus några torkade växter med starkt hallicugena effekter.  Det sålde även en av dessa växter  som koncentrerad esterisk olja 400% starkare en  själva växten och  de utlovade att ge  gudomliga upplevelser och magiska syner om man intog dessa preparat som är narkotika klassade i Sverige.

Men det stod ju på  deras hemsida att det var garanterat fullt lagligt att ta in dessa varor till Sverige. 

Jag tror inte att så många gick på eller brydde sig om denna marknadsföring men men. 

Jag beställde i alla fall 60 st  tabletter Melatonin därifrån och de skulle betalas i förskott  det blev  strax över 700 kr med frakten.  

Jag fick då ett brev från tullverket att man stoppat en försändelse till mig innehållande  Melatonin ett receptbelagt läkemedel.  

Att det inte var tillåtet att ta in detta i Sverige utan särskilt tillstånd.

Jag kunde välja om försändelsen skulle returneras till avsändaren eller om den skulle lämnas vidare för destruktion.

Så jag förlorade 700 kr på denna  internet beställning och har även skett vid ett annat tillfälle då jag beställde det från England . 

Men jag fick varken böter eller något annat straff för att jag försökte ta in detta läkemedel  genom  att beställa  det över internet.

Sist jag var i England  var för två år sedan då  gick jag in i  en hälsokostaffär för att höra vad  de tog för Melatonin tabletterna men de hänvisade mig då till ett apotek i stället.

För det fick inte längre sälja Melatonin som ett hälsokost preparat i England. 

Ett par år tidigare så  beställde jag det just från England  eller så tog bekanta till mig med sig det till mig  när de kom till Sverige och jag  fick nästan  betala 600 kr för ett paket på 30 tabletter som hälsokostpreparat. 

Men jag rätt så trött  på detta för det var så ojämn kvalitet på tabletterna ibland fungerade dom i ett paket  men inte i det andra paketet fast det var  samma fabrikat. 

Det är i dag det samma i Danmark där får man också  gå till apoteket om man vill köpa Melatonin. 

Visserligen är det ett receptfritt läkemedel i Danmark och England som det är  i de flesta länder i världen men inte i Sverige. 

Även om det är ett  helt naturligt hormon så kan de ge en hel del biverkningar. 

Listan på  möjliga biverkningar  är på 2 st A4 sidor. 

Så man ska inte ta dem i onödan men de är i alla fall inte beroende framkallande som de flesta andra insomningstabletter.  

Min pappa fick  flytande Melatonin utskrivet av en  läkare i Polen och han fick det då levererat till Sverige  i flaskor och  det var betydligt effektivare och bättre en  vad  det är i tablettform. 

Men det var ansökt om tillstånd och alla tullpapper var  ok för detta och han var under en period inlagd på en vårdklinik  i Polen.

Men som sagt vad i USA är det riktigt billigt med Melatonin  och  de säljs även där som ett receptfritt läkemedel och kostar där ca 20 kr för ett paket med  30 st tabletter. 

En grupp Svenska läkare protesterade 2013  hos Läkemedelsverket mot att det är så stora pris skillnader och att det inte är motiverat att det är så mycket dyrare i Sverige  

Du kan i stället för att resa till USA  be din läkare att hen ansöker hos Läkemedelsverket om att få skriva ut Melatonin som ett  licensläkemedel.

Det blir billigare  eftersom Melatonin och alla andra  licensläkemedel går under högkostnads skyddet. 

Men det är inte alla läkare som vill lägga ner det arbetet och det besväret att ansöka om licens för det är  inte alltid att läkemedelsverket godkänner det. 

Den läkaremottagning jag går hos är en specialist klinik och har idag en klinik licens och där får alla läkare på kliniken skriva ut Melatonin i stället för Circadin om de anser detta fungerar bättre. 

Det blir visserligen mycket billigare för mig om de skriver ut Melatonin till mig eftersom jag får 2 st Circadin utskrivet varje kväll. 

Men  Circadin i kombination med Imovane fungerar betydligt bättre för mig en vad Melatoninet gör. 

Jag  får en  jämnare  nattsömn och oftast sover jag hela natten när jag väl somnar av kombinationen Circadin och Imovane. 

Melatoninet i kombination med Imovane så visst oftast somnar jag  av det också men jag sover sällan en hel natt på den kombinationen. Jag sover då oroligt   och  oftast vaknar jag  vid 3 - 4 tiden och kan då inte somna om igen. 

Kan ju även tillägga att jag förutom ADHD  även har 2 st olika sömnstörnings diagnoser varav den ena är väldigt ovanlig  och den är medfödd och de få som har  just denna sömnstörning har även ADHD. 

Så  jag har medicinerat med olika preparat, insomning och sömntabletter  i över 40 år nu.  

Det ända som har fungerat fullt ut sedan jag föddes  var i ungdomen då jag under några år missbrukade en illegal och narkotika klassad växt. 

Plus en kort period  då jag började  medicinera med Concerta då klarade jag att sova utan sömntabletter i nästan ett helt år.

När det gäller övriga läkemedel så är det i dag denna kombination av 2 st Circadin och 1 -2 st Imovane varje kväll som fungerat någorlunda hyffsat och fungerar periodvis under de senaste 3 åren .  

Jag har under alla  dessa år  testat de flesta sömntabletter som finns på marknaden, allergi mediciner. och lugnande tabletter mm dels var och en för sig och i olika sorters  kombinationer. 

Men det är inget som har fungerat fullt ut eller under en längre period. 

Lasse

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.