Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
NPF + Psykisk sjukdom

ADHD jämfört med Borderline

2015-01-12 20:54 #0 av: Lakeside

Jag har en fundering om vad skillnaderna är mellan ADHD och Borderline?

Jag tycker det kan vara lite svårt att särskilja för de liknar varandra. Vad jag dock vet är att ADHD innebär hyperaktivitet och rastlöshet samt koncentrationsproblem som finns från början medan borderline kan orsaka koncentrationsproblem pga. de extrema humörsvängningarna. 

Jag har själv ADHD och kan reagera blixtsnabbt ibland och är i allmänhet rastlös. Men jag blir långt ifrån alltid blockerad när jag får "utbrott". De är ofta rätt korta och ganska snabbt går det att resonera med mig och jag har rätt stor självinsikt förutom om jag är väldigt stressad eller hungrig men så är det nog för de flesta, även de utan diagnos.

Om jag har förstått det rätt så kan personer med borderline vara mer extrema och under längre tid. De kan älska och idealisera andra för att sedan uttrycka totalt förakt. Är jag på rätt väg?

Jag har en vän som jag pratat intensivt med en period och han är extremt upp och ner. Ena stunden kan han säga att han för alltid vill ha mig i sitt liv sen bli riktigt elak och plötsligt säga upp kontakten. I dessa lägen är det omöjligt att resonera med honom. Om jag uttryckt något som han uppfattat som kritik kan han absolut inte se det mellan fingrarna utan tar det på fullaste allvar fast jag förtydligat att det inte var menat illa utan jag skojade. Han hamnar i lägen där han inte alls lyssnar utan bara gör det han känner för utan hejd. Han är också väldigt manipulativ. Jag påstår att jag har skinn på näsan och har överseende med mycket men han har skrämt mig ett par gånger på riktigt. Att ha kontakt med honom innebär mycket oro och hela tiden vara beredd på en tickande bomb.

Jag vet att detta inte är ett forum där diagnoser ställs. Jag vill bara veta lite mer om skillnaderna och ifall det är borderline min vän har eller om han tom. är psykopat. Han är den märkligaste människa jag träffat och helt opålitlig och jag tycker ändå att jag råkat ut för ett par olika personer hittills i mitt liv.

Anmäl
2015-01-12 21:02 #1 av: Lia

Här finns en tråd med kriterierna för borderline. Alla personer diagnosticerade med borderline uppfyller så klart inte alla kriterier. Vidare på sajten finns mycket mer att läsa om personlighetsstörningen Glad

Kan nämna att mina aggressionsutbrott oftast varar under bara några minuter. Sällan under längre tid.

Angående din vän är det svårt att säga vad han lider av utan en psykolog inblandad. Det är svårt att svara på mycket också på grund av att det egentligen inte står så mycket om honom. Men du är som sagt välkommen in att läsa och ta reda på mer inne på Borderline iFokus. Fråga gärna om du undrar något!

http://borderline.ifokus.se/discussions/5458fc67ce12c41f35001186-kriterietradar?5374f80f8e0e741b04000d99-1

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-01-12 21:09 #2 av: JohannaN

det du beskriver låter mycket likt borderlineGlad jag har själv denna diagnos men sedan är det så att just bipolär, ADHD samt borderline eller som det heter i finare term emotionell personlighets störning går alla in i varandra så en person som har borderline kan också mycket väl ha någon av dom andraGlad Detta lärde jag mig på DBT kursen i BoråsGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-10-08 22:33 #3 av: Ananse

Man talar om 'hidden core' ibland, d v s att det finns en bakomligande orsak till dom yttringar som syns utåt. Inom rättspsyk har väldigt många ADHD plus nån personlighetsstörning i kluster B. Plus naturligtvis nån psykisk sjukdom också. Det är väl antagligen den neuropsykiatriska avvikelsen som gjort att man hamnat snett och utvecklat dom olika besvären.

Anmäl
2017-11-10 22:15 #4 av: add-apa

https://www.svd.se/hjarnforskaren-ser-borderline-som-kanslolivets-adhd

Anmäl
2017-11-11 16:22 #5 av: Annielle

#2 

Emotionellt instabil personlighetsstörning  kallades det till rätt nyligen.

Nu går det under Emotionellt instabil personlighetssyndrom i stället!

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-11-11 19:21 #6 av: PuffBuck

https://www.1177.se/Varmland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/

https://www.1177.se/Varmland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Borderline-emotionellt-instabil-personlighetsstorning/

Anmäl
2018-01-08 18:02 #7 av: add-apa

Ts (och andra)!

Har du läst svd-artikeln som jag länkade till i #4? 

Där står just om sambandet mellan borderline/emotionell instabilitet och AD/HD, och forskning kring detta! MYCKET intressant, och jag tror personligen att de nu är någonting på spåren...!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.