Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Skjuta upp saker

2015-01-20 22:11 #0 av: zatanica

Behöver bara skriva av mig lite.

Hur kan man skjuta upp saker så till den milda grad egentligen? Har haft en uppgift som jag har vetat om sedan början av september 2014 och den ska vara inne nu den sista januari, hade varit sjukt bra om den varit inne innan för då får man ju betyg tidigare.

Men nej, jag mitt smartskafft bara skjuter på det som om det skulle göra sig själv på något mystiskt vis.

Det är i ett ämne som verkligen intresserar mig, det är en artikel som ska läsas på runt 20 sidor. Sedan ska man skriva max en sida om vad den handlat om.

Det är skitenkelt och jag hade gjort det på en timme om nu artikeln varit på svenska.

Men den är på engelska vilket inte riktigt hjälper mina koncentrationsproblem. Jag läser en halv rad, tänker på något annat, försöker läsa igen, tankarna flyger iväg, ingen aning vad jag läser. Blir arg, frustrerad och förbannad och vill bara banka huvudet i väggen bredvid (Vilket jag oxå gjort ett par gånger.)

Försöker med googel translate, men då blir jag bara störd på deras konstiga varianter på översättningar.

Försöker bena ner det i små stycken bara, markera en rad i taget. Men inget verkar fungera.

Blir så ARG på mig själv när jag vet att jag kan. Har inte några egentliga problem med engelskan längre så länge som jag hör den, men läsa, blä, det funkar ibland, men så fort jag känner att det är ett tvång och ett måste så låse sig allt bara Gråter

Nu har jag setat typ hela dagen och mest stirrat på skiten. Lyckats anteckna några rader i mitt block, men inte mera. Har sagt mig själv att jag inte får gå och lägga mig idag förens jag har gjort eländet, undrar hur det kommer gå?

Vad brukar ni skjuta upp?

Anmäl
2015-01-20 22:14 #1 av: VildaVittra

Det finns inget uppläsningsprogram att ladda ner? Det finns för svensk text, men engelska versioner har jag ingen koll på. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-01-20 22:30 #2 av: zatanica

Ingen aning om att det fanns, tack för tipset.

Anmäl
2015-01-20 23:45 #3 av: AnneN

Synskadade brukar ju använda program som läser upp det som står på dataskärmen, borde finnas på engelska också. 
Lycka till.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-01-21 12:38 #4 av: Lakeside

Att läsa på engelska är helt klart en träningssak. Jag brukar köra på taktiken "nu ska jag göra klart det här innan jag får ta rast". Ofta handlar det om att dela upp saker, 20 sidor kan ju enkelt delas upp i 4 eller 5 omgångar och ta en i taget. Stryk över ord som du inte förstår och slå upp dem sedan och försök förstå helheten i stället. Det kanske är självklara saker för dig men jag vet inte riktigt hur du brukar göra :)
För mig är det väldigt viktigt med mål och en uppgift måste brytas ner annars känns den ju omöjlig ofta. Att fokusera på del uppgiften är oftast mycket enklare och då känns inte uppgiften lika jobbig. Ofta lurar jag mig att göra mer för när jag väl kommit igång går det ofta bra med regelbundna pauser, sen att jag alltid tror att jag hinner mer än jag gör är en annan femma. Jag brukar göra upp en plan för vad jag ska göra och dela det på hälften, det brukar vara lagom. Sen ibland så orkar jag inte mycket alls och då gör jag bara det absolut nödvändigaste och fortsätter senare.
Att dela upp ett arbete och sätta upp en liten plan gör också att det är mycket lättare att se vad som har blivit gjort och inte enbart vad som är kvar att göra. Jag tröt resultat är väldigt viktigt för motivationen. I alla fall för mig.

Anmäl
2015-01-22 07:46 #5 av: bettan1967

När mina dagar inte fungerar så skjuter jag upp allt för jag har ingen ork, det spelar ingen roll vad det är eller så drar jag i gång världens grejor som jag inte ska och kan inte avsluta saker och ting.  Svårt med balans.

Anmäl
2015-01-22 09:26 #6 av: Candela

Jag vet hur det är, när det är en text som man inte får något flyt i (om det är på engelska, eller ett krångligt språkbruk med svåra ord) så försvinner tankarna iväg på annat.

Kan det hjälpa att använda överstrykningspenna, och anteckna när det kommer något som känns viktigt? Att hålla ett papper under varje rad som täcker efterföljande text? Eller att översätta ord för ord och skriva ner på datorn? Tar en evighet, men bättre det än att inte göra det alls. Eller få hjälp av någon som är bra på engelska?

Anmäl
2015-01-22 14:26 #7 av: zatanica

#6 mm hatar verkligen texter där det ska refereras till saker heltiden. När jag beklagat mig för andra studenter så har de mest tittat konstigt på mig och sagt att det lär man sig ju att inte läsa.

Men ibland står det ju viktiga saker inom parentes. Har alltid läst allt i en text vilket jag haft nytta av när lärare (högstadiet) tyckte det var kul att ha provfrågor på texten under bilder.Skrattar

Det är texter på datorn, brukar blåmarkera eller följa med med markeringen för att veta vart jag är.  Stryka under är  värdelöst då allt är viktigt ju Lipar

Har börjat skriva endel i ett block vid sidan om och sedan får man använda den texten för att göra det man ska. Men som sagt, det tar en evighet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.