Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Allmänt

Aspbergers syndrom eller inte efter arbetsförmedl?

2015-02-04 17:05 #0 av: peringa

Hej, efter en längre tid utan arbete skickades jag till AF:s habiliteringsenhet. Jag har en akademisk grundutbildning bakom mig med examen för ca 20 år sedan.
För att göra en lång historia kort. Jag har genomgått tester för AS och det team vilka jag träffade säger ha kommit fram till resultatet att jag har det.
Jag är idag i 50 årsåldern och har gått i vanlig skola gjort värnplikt för att sedan studera vid universitetet. Ingen lärare, psykolog eller läkare har tidigare kommit på idén att jag skulle ha någon form av autism eller, behöva utredas för det.
Vid mönstringen blev jag uttagen som befälselev, lämplig för utbildning till sjöss och placerades i flottan. Den utbildningen fullföljde jag.

Idag funderar jag: bör jag acceptera diagnosen AS även om den är felaktig?
Den kan ju ge mig möjligheten till ett inträde i arbetsmarknaden.
Eller, bör jag kanske överklaga och be om en 'second opinion' av en annan läkare?
Då missar jag chansen till ett arbete men kanske kan få ett skadestånd för sveda och värk för psykologiskt lidande p.g.a. feldiagnos, etc?

Har själv gjort några tester över internet och de pekar mot att jag har ingen eller liten sannolikhet för AS. Flera vänner och släktingar, vilka har känt mig länge och är mycket tveksamma till att diagnosen AS skulle stämma för mig.

Din Aspie poäng: 89 av 200
Din neurotypiska (icke-autistiska) poäng: 125 av 200
Stor sannolikhet att du är neurotypisk

Tacksam för synpunkter!
Anmäl
2015-02-04 17:11 #1 av: ChristineL

Nu ramlade jag bara in här och kan inte direkt något om ämnet. Men du är ju inte en annan person bara för du har råkat får en diagnos. Det är uppenbarligen inte i vägen för dig så det ska absolut inte hindra dig från nånting. Anser du diagnosen vara felaktig så ska du självklart kontakta en annan läkare. Hur kan diagnosen göra det lättare för dig att får ett jobb?

Anmäl
2015-02-04 17:12 #2 av: ElisabethB

Varför acceptera en diagnos som du anser vara felaktig?
Även om det kan ge dig ett jobb nu så är det ingenting som säger att du har jobbet kvar till pensionen.
Om jag skulle få en diagnos som jag ansåg felaktig hade jag inte använt den för att få någon gräddfil i samhället, eftersom man inte kan veta vad framtiden för med sig.

Men såklart, det är ditt liv och helt upp till dig hur du gör i slutändan ändå.

Anmäl
2015-02-04 17:14 #3 av: ElisabethB

#1 Jag gissar att det har med lönebidrag att göra. D.v.s. att Arbetsförmedlingen betalar en del av arbetsgivarens kostnader vid en anställning.

Anmäl
2015-02-04 17:17 #4 av: peringa

Jag har tänkt på samma sätt som du ChristineL. D.v.s. jag är densamma med eller utan diagnos. Aspbergers symptom är en form av autism vilket är ett handikapp.
Handikappade har företräde till vissa delar av arbetsmarknaden. Men det finns även en baksida. Det förekommer fördomar och bristande kunskap om alla slags handikapp och kanske inte minst psykologiska.

Anmäl
2015-02-04 17:18 #5 av: ChristineL

#3 - Ah, ja det är klart... 

Anmäl
2015-02-04 17:23 #6 av: tarantass

Även jag ramlar bara in här, och tvivlar du på diagnosen verkar det ju förnuftigt att gräva vidare. En sådan här sak kan kräva att man vänjer sig, eller får mer information, lika väl som diagnostiker kan ha fel.

Två saker dock: nättest kan vara av vilken kvalitet som helst, så dem ska man inte lita för mycket på; ifall du händelsevis skulle tro att det du berättar ur ditt liv skulle vara oförenligt med Asperger så är det inte det. (Okunnigheten är ofta stor och har åtminstone varit det även bland diagnostiker.)

Anmäl
2015-02-04 17:36 #7 av: ElisabethB

Jag har själv lönebidrags-kod (däremot ej av samma anledning som ts skulle få) i Arbetsförmedlingens datorer. En stor nackdel med lönebidragsanställning är att flera försäkringar som t.ex. inkomstförsäkring, låneskydd, trygghem-försäkring och så inte gäller om man har lönebidrag..

Anmäl
2015-02-04 17:36 #8 av: bs666

Skadestånd för sveda och värk för psykiskt lidande pga fel diagnos??
Det finns inte en chans att du skulle kunna få skadestånd för att du fått en felaktig AS-diagnos.

Anmäl
2015-02-04 17:37 #9 av: peringa

Djurskötaren84, ang. #3, visst handlar det om lönebidrag. Själv tror jag inte det är  någon gräddfil. Jag är tyvärr på det sättet att jag tror det är en jämförelsevis skumpig grusväg med fallgropar. En gräddfil hade jag tagit med glädje.

Anmäl
2015-02-04 17:40 #10 av: ElisabethB

Som sagt, det är ditt liv och jag tänker inte försöka bestämma över dig.
Jag har däremot tagit upp några exempel som kan vara bra att ha i bakhuvudet i #7 och sen får du leva ditt liv utifrån ditt sätt att se. SkämtarNu har du iaf fått min syn på saken. Glad

Anmäl
2015-02-04 19:15 #11 av: Tourette_Mannen

Varför gjorde dom testerna på dig överhuvudtaget? Var det på ditt eller någon annans initiativ?

Sen undrar jag vad det är för lidande du blivit utsatt för pga AS-diagnos?

Anmäl
2015-02-04 21:11 #12 av: peringa

Det var Af:s initiativ. Det kräver den testades medverkan.
Har inget riktigt bra svar på din sista fråga Tourette_Mannen, än #4 i denna tråd.
Samt, kanske  denna fråga: hur skulle du tycka om att få en diagnos som det inte verkar att du har eller du heller ej känner dig bekväm med?

Anmäl
2015-02-04 21:16 #13 av: ChristineL

#12 - Fast det är nog inte så ovanligt heller att man inte känner igen sig i en diagnos, oavsett om man har det eller inte. Kanske ett dåligt exempel men min mormor fick demens för några år sedan och har fortfarande inte accepterat det. Och det är ju det som är det värsta, hon är tillräckligt frisk för att veta vad det är, för frisk för äldreboende eller hemtjänst. Då tyckte jag bara att hon var lite sådär ålderssnurrig men nu märks det tydligare.

Anmäl
2015-02-05 01:27 #14 av: LinaLj

#12 Om man är så obekväm med diagnosen får man ju säga till och be att få prata med någon om sina tankar. Jag genomgick en utredning för ungefär ett år sedan, dock inte AS, och när jag tyckte det gick lite för fort och blev för mycket så pratade jag med den psykiatrisjuksköterskan som var min kontaktperson och han fixade så jag fix prata ut om mina rädslor över en eventuell diagnos. Man kan ju inte lida i tystnad och sedan förvänta sig skadestånd för det.

Av det första inlägget att döma så har du inte haft din diagnos så länge så om du har mött så många fördomar under så kort tid att det skulle kunna summeras till ett skadestånd så får jag beklaga. Min egen erfarenhet är att den största delen av människor som man möter och som tar del i min diagnos är väldigt förståeende. Sedan finns det ju bristande kunskap, men det brukar bara behövas att jag ger dem kunskapen för att det ska lösa sig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.