Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Allmänt

En inblick i min OCD

2015-03-22 00:15 #0 av: Anonym

Jag har alltid haft OCD sen barnsfötter det går i olika grader och vad det handlar om kan variera väldigt mycket.

Just nu är jag inne på temat brand, jag är fruktansvärt rädd att det ska brinna jag går runt och kollar allt i lägenheten kontrollcheckar allt det kan ta flera timmar innan jag är "nöjd" och somnar av utmattning, om jag ens somnar vill säga. Jag är så trött på att vara så rädd jag önskar jag bara kunde slappna av och släppa det, kanske skulle behöva någon ångestdämpande medicin men då kommer vi till problemet jag är rädd för medicinen också. Jag är rädd för allt, jag har haft hjälp med kbt i cirka ett år men jag vet inte om det funkat för mig. Ville mest skriva av mig, har någon annan OCD här inne, vad är era problem?

Anmäl
2015-03-22 15:58 #1 av: polymorf

Var mycket värre när jag var yngre och då handlade det mer om baciller och död. Nu kommer det i perioder och precis som för dig handlar det i princip alltid om brand...(har det dock inte alls lika jobbigt som du verkar ha det). Främst är det spisen som måste kollas hela tiden, speciellt om jag ska lämna lägenheten...kan ha kollat den typ 20 ggr men ändå vara osäker på att den är av och få panik. Och ibland kan det växa och jag måste ha koll på en massa annat "brandrelaterat" också...

Just nu är jag inne i en ganska lugn period, och öht har det blivit SÅ mkt bättre sen jag fick tipset att fota spisen innan jag går, så att jag kan se att alla plattor är av...har seriöst aldrig ens kollat på dessa bilder efteråt, bara att ta fotot och veta att det fanns gjorde liksom att jag kände mig säkrare och tryggare, just nu behöver jag inte ens ta några kort. Men då är ju just spisen mitt största problem också,...kanske inte funkar så himla bra på andra saker, eller om man är rädd när man är hemma :/

Anmäl
2015-03-22 17:58 #2 av: Anonym

#1 skönt att det finns fler, vad för mer rädslor har du?

Anmäl
2015-03-22 21:52 #3 av: Kyllan56

För OCD fungerar beteendeterapi bäst i kombination med SSRI-preparat. I beteendeterapin exponeras man för sina tvångstankar och tvångshandlingar.  Man får skatta ångesten inför sina tvång på en tiogradig skala. Det får inte ligga för högt eller för lågt, utan någonstans i mitten. Där börjar man arbeta. Om man har tvång kring smuts och försöker neutralisera ångesten genom att tvätta sig. Får man t i något som man upplever som smutsigt utan att tvätta sig. Man kommer då märka att ångesten klingar av efter en stund. Så man betar av det ena tvånget efter det andra. 

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2015-03-22 22:43 #4 av: LeJ

Jag har också OCD, men jag har rätt många diagnoser och jag har aldrig riktigt orkat sätta mig in i vilka symptom som till vilken diagnos.

Anmäl
2015-03-23 15:45 #5 av: Anonym

Har tvångssyndrom. Har stora problem med att kontrollera att allt är stängt. Värst är ytterdörren. Kan ta väldigt lång tid.

Sover med kläder bredvid sängen ifall det börjar brinna och jag måste ut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.