Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

Ritalin

2015-03-26 11:56 #0 av: murmilura

Har ADHD och AS, fick diagnoserna för 4-5 månader sedan och har sedan två månader tillbaka ätit Ritalin (30mg) men känner ingen positiv "pigghets"effekt. Enda jag känner är att jag blir extra trött på kvällarna, vilket är bra också men hade velat bli piggare och utöka koncentrationsförmågan. Min läkare säger att jag bör inte ta över 40mg för att då kan AS bli starkare och jag kan bli mer osocial/avskärmad.  Vad tycker ni om det? Alltså hur väl kan AS påverkas av Ritalin?

I dagens läge anser jag mig själv vara rätt social för att ha AS (och ja, självklart är vi alla olika, men tänker på att de inte vill höja Ritalindosen pga att jag kan bli avskärmad/osocial). Jag har absolut problem med att förstå sarkasm och jag har mina egenheter, men jag tycker inte jag är en osocial människa även på 30mg Ritalin och de jag umgås med förstår min problematik. Jag träffar vänner ofta även om det drar enorma portioner energi från mig, där har det inte blivit mycket ändring alls sedan jag började medicineras.

Bör jag hålla mig på 40mg som max (ska höja nästa månad)? Eller borde jag be dem kolla lite mer på Concerta år mig? Jag trivs bra annars med Ritalin, inga enorma bieffekter. Lite ont i huvudet och  illamående vid höjning men har en okej matrutin (som tydligen är jätteviktig då jag tidigare har vägt för lite och lätt obcessar över vikt när jag bestämt mig för att gå på diet eller liknande).
Sorry för sladdrigt inlägg. :)

Anmäl
2015-03-26 12:14 #1 av: Fannkan

Det är svårt att säga då vi alla svarar olika på mediciner, men jag tycker att det låter som att du skulle kunna fråga om man kan kolla lite mer på concerta. Eftersom ritalin är korttidsverkande så håller man inte en lika jämn koncentrationsnivå under dagarna, då de har en kort verkningstid. 

Man kan även kombinera concerta/ritalin beroende på de behov man har av medicinerna. Själv äter jag concerta, och har inte haft några större bekymmer. 

Min bror äter dock ritalin, och som jag har fått förklarat för mig så är dessa bra för personer som har stora svårigheter med att tex ta sig upp på morgonen, och därmed får de en större "kick" av ritalin jämfört med om de ätit concerta. Vi båda har samma diagnos, men olika behov (jag och min bror alltså), så det är inte omöjligt att du kan behöva kombinera olika mediciner eller alternativt byta.

Anmäl
2015-03-26 16:18 #2 av: [tk1971]

Jag har fått Ritalin mot onormal, långvarig trötthet. Jag tycker att det funkar ganska bra om jag tar 40 mg av den långverkande varianten. Men å andra sidan har det ju en del biverkningar som gjort att jag kommit överens med läkaren att inte ta dem kontinuerligt, utan max 5 dagar i rad. Egentligen vill jag slippa den här typen av mediciner helt, och jag har inte tagit det alls på ett par månader. Med trötthet som följd...

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl
2015-03-28 22:03 #3 av: murmilura

#1 Ja, men precis. Jag vet att det är korttidsverkande men läkaren tyckte det skulle passa mig bättre pga att jag har sömnsvårigheter (glömde jag att nämna) samt svårt att komma upp på morgonen (som du nämnde där med din bror). Det är som en dimma jag inte kan slå mig ur (poetiskt, jag vet) på morgonen så jag ligger bara och snoozar i sängen och drar mig i timmar innan jag slött kommer upp och går morgonrunda med hunden. På Ritalinet kommer jag upp snabbt och det känns som att jag får ut mer av dagen rent tidmässigt, men inte rent koncentrationsmässigt, jag blir fortfarande helt utmattad efter 3 timmars arbete.
Jag fick som förslag igår att vi kan ha 30mg på morgonen och sedan 10 mg som lunchdos, någonting jag tror är värt att prova!

Anmäl
2015-03-28 22:04 #4 av: murmilura

#2 Ah, det var ju rätt smart! Kan ju vara någonting för mig att ha i åtanke. Ja, jag vill absolut inte gå resten av livet på medicin... Tack att du delade med dig!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.