Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Utredningar (Hur? Var? När? Varför?)

Ngn som gjort en stor minnes utredning ?

2015-03-29 23:45 #0 av: tarotlasse

Mina läkare säger nu att mina stora försämringar med närminnet, förvirring och övriga ADHD symptom. 

Inte är normalt  förekommande vid ADHD utan man misstänker att min ADHD försämring beror på andra orsaker. 

Det kan ha ett flertal olika orsaker så man har nu remitterat mig till Neurologen för

en stor minnes utredning. 

Så jag  undrar om det är någon annan här inne som gjort en sådan utredning.  

Det ingick ju en minnestest  vid ADHD utredningen men denna utredning ska vara mer omfattande. 

Jag har även gått Cogmeds minnes träning 

Så min fråga är hur går en sådan här stor minnes utredning till och vad är detta för tester man får göra?  

Lasse 

Anmäl
2015-03-30 00:01 #1 av: Kyllan56

Jag har gjort en sådan minnesutredning 2008. Jag var utbränd och fick året efter min ADHD diagnos. De kom fram till att jag kunde ha en begynnande  vaskulär demens. Just då bodde jag hos min mamma och tog hand om henne, som hade Alzheimers sjukdom.

Just då orkade jag inte gå vidare med det och det är jag glad för idag. Idag har jag inte de problemen med minnet som jag hade då, som att inte känna igen namn på personer jag arbetat ihop med i många år. Inte längre hitta ord när jag pratade mm. Det var riktigt otäckt. Jag hade också gått ute på stan och fått blackout:er och hittade plötsligt inte hem.

Det var väldigt mycket man fick göra. Man fick en massa saker att titta på. så frågade psykologen med jämna mellanrum vad det hade varit. Jag skulle sätta ihop klossar med mönster. Minnet var inte på topp just då  - det är ju tyvärr därför man gör utredningen - så tyvärr kommer jag inte ihåg allt. Men det var rätt omfattande och de använde delar av testningen sedan i min ADHD-utredning. Så jag tror du gjort vissa tester redan i din ADHD-utredning.

Idag är jag glad att jag inte gick vidare med fortsatt utredning med blodflödesmätning och hela köret. För idag har jag inte de minnesproblemen längre.

Om du har levt med mycket stress kan man få liknande symtom som vid demens. Det vet man idag.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2015-03-30 00:48 #2 av: tarotlasse

Tack för förklaringen och jag känner igen problemen du beskriver. 

Detta med att inte komma i håg namn.  Jag har problem att läsa en bok i dag för kan glömma vad som stod på förra sidan. 

Larmet på att jag ska ta min medicin kan gå och jag går ut i köket o har då glömt att jag ska ta medicinen o tar ett glas vatten i stället. 

Men har nu skaffat en elektronisk medicindosett som inte slutar att larma för en  jag tar ur medicinen ur dosetten. 

Har även haft svårt att orientera mig på stan o  har i bland fått hjälp att komma rätt o har haft svårt att avgöra vad ljud kommer i från. 

I bland har folk trott att jag varit berusad för jag har fått problem med både balansen o talet. 

Läkaren märket även nu i veckan att jag hade svårt att hitta orden och hade problem med talet. 

Orsaken kan vara många  jag har ju arbetat för tok för mycket och varit utbränd vid 4 tillfällen genom åren. 

Har under en period förra året levt under en hotbild och under en enorm press o stress. 

Jag har min svåra sömnstörning så det  kan bero på sömnbrist. 

Kan även vara att jag i så många år  ända sedan jag som barn medicinerat med starka sömnmediciner. 

Det kan vara att jag missbrukade droger i tonåren  och alkohol i perioder. 

Skadorna kan komma många år senare säger läkarna. 

Det kan bero på  fysiska orsaker. 

Eller på någon demens sjukdom.  

Så det kan bero på så många orsaker sa läkaren ochhan vill inte gissa sig fram. 

Minnes testen jag gjorde under  ADHD utredningen 2007 var den sämsta de någonsin mätt upp på mottagningen sa dom då.   

Att den nu blivit ännu sämre gör dom o även mig lite oroliga.

Så jag  blev nu remitterad till Neurologen till  en större minnes utredning för att kunna  avgöra varför jag blivit så mycket sämre det senaste året. 

Lasse   

Anmäl
2015-03-30 01:00 #3 av: Kyllan56

Låter mycket jobbigt Lasse! 

Jag hade också väldigt svårt att hitta och orientera  mig. Jag känner också igen att jag glömde vad jag skulle göra när jag gick till köket o.s.v. Jag har aldrig i mitt liv letat efter saker så mycket som då. Det var rent ut sagt ett helvete! Och jag känner stort med dig! Jag håller tummarna för dig! 

Om du är intresserad av vad jag gjorde för att förbättra mitt minne får du gärna skicka mig ett pm.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2015-07-30 23:07 #4 av: tarotlasse

Nu har jag varit på mitt första besök på Neurologen och specialistminnes motagningen för kognitiva besvär. 

Jag fick reda på resutaten av alla frågeformulär jag och mina anhöriga fått fylla i. 

Plus resultatet från magnetröntgen undersökningen. 

Det visade sig att det hittade en hjärna där innanför skalet och att den såg normal ut för en person i min ålder. 

De hittade inga hjärnskador, nervskador, tumörer tidigare blödingar eller tendenser på demens sjukdomar vilket var positivt. 

Så det är troligtvis en kombination av ADHD, sömnbrist och utmattning som är orsaken till mina problem. 

Det klarar hjärnan att återställa även om det kommer ta tid. 

Jag fick även göra ett par enka tester av närminnet det första var att titta på  ett antal bilder som sedan togs bort.  Så skulle jag sedan berätta vad det var för bilder de visat mig. 

Bilder är mitt dagliga arbete och jag  anser att jag har ett väldigt bra bildminne så tyckte detta var ett väldigt enkelt test men  det visade sig att jag glömt två bilder och fick då ledtrådar om detta så var så barnsligt enkelt tyckte jag och hade alla rätt på det testet.  

Fick sedan göra ett par enkla tester där jag skulle sätta i hop siffror och bokstäver och en kombination av båda delarna på tid. Jag tyckte även detta var ett väldigt enkelt test.  

Men så enkelt var det inte, det visade sig att jag inte klarat av någon av  dessa tester inom tidsgränsen att jag inte varit i närheten  av den fastställda tiden man skulle klara detta på. 

Sedan blev det en läkare undersökning den visade på att mina reflexer var försvagade på högerkroppshalva och att jag hade problem med balansen. 

Så hon ville att jag skulle komma tillbaka för ytterligare tester och kommer bli kallad om ca 3 månader igen. 

Dels för ett ryggmärgs prov för att utesluta ett par sällsynta  demens sjukdommar som inte visas på magnetröntgen plus att hon ville att jag gör en ny fördjupad ADHD utredning med utökade tester på mina koncentrationsproblem och mitt närminne hos deras psykolog och expert på ADHD. 

Så kan de jämföra resultaten från testerna och resultaten på den ADHD utredningen jag gjorde 2007 för att se hur mycket mina problem försämrats sedan dess. 

Hon var rätt så övertygad om att mina sömnproblem och utmattning försämrat mina ADHD problem men hon vill vara på säkra sidan och då även ta detta ryggmärgsprov för att helt kunna utesluta på någon demens sjudom. 

Hon förvarnade mig om att dessa utökade tester troligtvis kommer bli väldigt tuffa och ansträngande för mig och att jag troligtvis behöver bli sjukskriven för att orka med  denna utökade ADHD utredning.  

Jag får säga att sedan jag fick min diagnos ADHD så har mitt förtroende minskat radikalt för den  offentliga sjukvården och dess nonchalanta bemötande och där jag blivit bemött som mindre vetande och farlig, Tyvärr något jag fått uppleva varje gång jag besökt den offentliga vården förutom  av ett par enstaka personer  inom den offentliga vården som varit helt underbara . Jag har blivit nekat vård på grund av arbetsmiljöskäl och för att vi med ADHD kan vara en säkerhetsrisk för personalen. 

Att kunskapen fortfarande är så dålig inom den offentliga vården är skrämmande 

Däremot på den privata  sjukvården  och på den psykmotagning jag gått hos de senaste åren  för min ADHD där har jag fått ett helt annat bemötande och med respekt och där man lyssnar och inte avfärdar en som  en mindre vetande. 

Sist jag blev avvisad från akuten med lunginflamation så körde  den privata jour läkaren personligen in mig till akuten och de ordvalet han använde sig av till personalen som nekade  skriva in mig mig  för vård var långt i från rums ren. 

Jag fick aldrig höra slutet av den diskusionen innan en läkare kört in mig på ett rum och beordrat att de omedelbart satte in ett antibiotika dropp och att de kylde ner mig eftersom min höga feber var kritisk .    

Men det bemötandet och den nogranhet jag nu fått från Neurologens specialistminnesmotagning  för kognitiva besvär så finns det faktiskt även de inom offentlig sjukvård som visar att man inte nonschalerar oss med ADHD och att de fortfarande finns en kvalitet inom Svensk sjukvård som inte nöjer sig med att  man tror utan att man vill vill vara helt säkra innan man är klar med  sin bedömning. 

Jag hoppas att detta inte är en engångs förtelese utan är en positiv förändring inom den offentliga sjukvården. 

Så jag ser inte lika svart på den Svenska sjukvården efter dessa besök på Neurologen  utan  jag hoppas att den negativa trenden inom Svensk sjukvård nu vänt. 

Lasse  

Anmäl
2015-08-08 11:05 #5 av: LisenM

Och det negativa har vänt!!!
Ville bara skriva lycka till och berätta gärna hur det går för dig!

Anmäl
2015-08-10 10:07 #6 av: SSKAnna

Lasse; Skönt att det inte var någon begynnande demenssjukdom- det vore väl annars det man skulle ha misstänkt. Skönt för dig! 

Jag blir lika arg varje gång jag hör din berättelse om hur man avvisar människor med adhd från akuten!!! VILKEN akutmottagning är detta och vilket Landsting?

Det borde anmälas till D.O.

Anmäl
2015-08-19 15:57 #7 av: Maria

Jag har gjort en större minnesutredning på neurologen.

Först alla sedvanliga kroppsliga undersökningar och jag har gjort magnetkamera på skallen så många gånger att jag tappat räkningen.

Nu har jag inte samma diagnos ( utan hjärntumör) men jag gissar att testerna är likadana.

Jag var där ett par gånger minns inte hur mångaGenerad och fick göra massor med tester vilket är ganska kul.

Jag har själv jobbat i en forskargrupp och utfört minnestester på personer 70+ så jag trodde jag skulle har en viss fördel eftersom jag vet "tänket" bakom så att säga men ack vad jag bedrog mig.Skämtar

Man förklarade att mitt närminne är nedsatt. I vilken grad minns jag inte heller men det kan kvitta.

De flesta brukar få en "Aha upplevelse" när man blir påmind om något man glömt men jag får inte det. Jag har liksom inte registrerat minnet från början alls förklarade man.

I vilket fall som helst så var det väldigt skönt att få bekräftat att minnet faktiskt var så kasst som jag själv upplevde det.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.