Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

Diagnos/inte diagnos, och medicinering

2015-04-11 10:57 #0 av: Candela

Gjorde en utredning för ADD (formulär+intervjuer) där teamet sen kom fram till att jag inte hade någon diagnos. Igår pratade jag med läkaren (som inte själv var delaktig under utredningen) om mina trötthets- och koncentrationsproblem och han tyckte tvärtom att det lät som att jag faktiskt hade ADD. 

Jag ska nu få testa att äta Voxra för att se om det hjälper mig för dessa problem, och om den medicinen inte ger önskad effekt ska jag få testa någon mer snabbverkande medicin för ADHD. 

Får man sån medicin utskriven om man inte har en diagnos på papper? Eller menade han att han ändå tänkte sätta den diagnosen? 

Eller gör man kanske det efter att man sett att man får effekt av medicinen..? (Vet att en del läkare utgår ifrån resultatet av medicineringen vid fall där det är svårt att sätta en diagnos.)

Anmäl
2015-04-11 11:01 #1 av: kalindas

Voxra är en antidepressiv medicin. Dopaminhöjare. Så den skrivs även ut till personer som inte har ADD eller ADHD.
Min mamma äter den för depression och RLS (restless legs). 

Hoppas att den hjälper dej med dina problem. Glad

Anmäl
2015-04-11 11:07 #2 av: Candela

Jag funderade snarare på om jag senare istället får någon medicin för ADHD utskrivet - är det möjligt utan att ha en diagnos på papper?

Hur som helst hoppas jag att det funkar. Som alltid med nya mediciner oroar jag mig för biverkningar.. Tog första tabletten för några timmar sen.

Anmäl
2015-04-11 11:16 #3 av: Aleya

Jag fick Strattera utskrivet för misstänkt adhd. Utan diagnos. Nu funkade inte det, men det beror på läkaren om den vill skriva ut eller inte.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2015-04-11 11:23 #4 av: kalindas

#2
Det är ju inte säkert du behöver adhd medicin och voxra är en ganska snäll medicin.
Har du kollat så du inte har någon typ av autism (Aspergers) ? Kan ju vara det som ger dej koncentrationsproblem, var den diagnos jag fick då jag hamnade mellan stolarna på adhd. Även om andra läkare trodde på adhd. Då hjälper inte medicinen.
Om du äter mycket socker, eller saker med socker i så minska mängden. Jag märker en otroligt stor skillnad, om jag undviker socker, på min fokusering.

Anmäl
2015-04-11 11:27 #5 av: Candela

#4 Har andra problem än dessa också, bland annat svårigheter med att komma igång med aktiviteter/projekt, att avsluta projekt (ännu svårare!), att hålla rutiner, inlärning och minne, stresskänslighet.

Men ja, ska ju testa denna medicin först och se vad som händer :)

Anmäl
2015-04-11 11:36 #6 av: kalindas

#5
Låter klart mer som AS än ADD. Det där med att ta tag i saker och hålla fokus stämmer på den diagnosen också. Be att de testar dej för autismspektrat eller vad de kallar det nu för tiden.
Behöver också sparkas igång och måste tvinga mig för att inte avsluta saker i förtid. Får du den diagnosen får du även hjälp via LSS med t.ex. boendestöd.

Anmäl
2015-04-11 11:46 #7 av: Candela

#6 Ja, jag kanske får be dem kolla på det också. Gjorde visserligen en mindre intervju med fokus mot detta under min utredning för ADD, vilket inte visade på något. Men de där intervjuerna och formulären var väldigt styrda och det kändes som att man missade en del. 

Bland annat att jag är väldigt känslig för ljud - blir oerhört stressad inombords i högljudda miljöer (lite jobbigt när man bor i en liten lägenhet med barn och inte kan dra sig undan någonstans..).
Blir också väldigt trött av interaktion med andra människor, och har väldigt svårt för att kallprata med folk.

Anmäl
2015-04-11 11:48 #8 av: Candela

Sen kanske det inte är omöjligt att det kan vara en kombination? För just nu hoppas jag verkligen att medicinen ska hjälpa, främst mot min trötthet, för det är väldigt handikappande. Kan varken jobba eller studera på grund av detta.

Kan tillägga att min son har fått en autism-diagnos.

Anmäl
2015-04-11 16:55 #9 av: kalindas

Kan vara en kombination.
Detta test nedan tyckte jag gav en bra bild när det gällde mig. Är inte jättemycket Aspie utan låg precis på gränsen för att få en diagnos. Även i detta test ligger jag i mitten.
http://www.rdos.net/Aspie-quiz/

Anmäl
2015-04-11 18:03 #10 av: Candela

#9 Tack, det var ett väldigt bra test! Fick resultatet "Du verkar ha både Aspie och neurotypiska drag".

Resultatet var ju väldigt detaljerat redovisat och gick att spara som pdf, så kanske skulle man skriva ut det och ta med till läkaren?

Anmäl
2015-04-11 21:20 #11 av: kalindas

#9
Tycker jag att du ska göra! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.