Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Allmänt

Egenremiss

2015-04-13 12:52 #0 av: Davbjo

Jag tipsades om att mitt inlägg på Viktoperation iFokus rörande egenremisser kunde uppskattas även här, så klicka på länken så kommer ni dit. Den ligger även i sajtens lexikon.

Notera att inlägget gäller just viktoperation (naturligtvis), men att det går att använda för alla typer av egenremisser.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2015-04-13 13:27 #1 av: Niklas

Jättebra. Tack!

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2015-04-13 14:17 #2 av: tarotlasse

Bra tips efter förra veckans Tv program korrespondenterna var det några stycken som frågade mig hur de skulle göra för att bli utredda för ADHD. 

Så jag frågade på  den privat motagningen jag går till om man efter den nya vårdlagen som infördes 1a januari behövde ha remiss för att boka en ADHD utredning hos dem. 

Fick då svaret att det bara vara att ringa dit så hjälpte sjuksköterkskan till att göra en egen remiss för  en ADHD utredning. 

Så det går både snabbare och smidigare en att gå till vårdcentralen först och be om en remiss idag efter lagändringen 1 januari  svarade dom. 

Lasse 

Anmäl
2016-03-15 03:36 #3 av: superstrumpan

Asså', kan nån översätta den där posten och skriva exakt hur man gör, i en egenremiss om adhd-utredning? Vad ska man skriva, hur ska man skriva? Är tex bmi viktigt vid adhd-utredning? Är helt lost, fattar ingenting. :((((( </3

Anmäl
2016-03-15 19:33 #4 av: Hera

#3 Självklart har bmi ingenting med adhd utredning att göra. Googla på Egen remiss adhd.

Jag gjorde aldrig någon remiss när jag sökte utredning hos psykiatrin. 

Anmäl
2016-03-17 20:33 #5 av: RosaBurk

När jag skrev min remiss så var jag jätteirriterad och frustrerad och sen skickade jag den på impuls utan att läsa igenom via epost till mottagningen som redde ut mig. Jag tror att det kan ha hjälp att göra så, för jag skrev flera remisser innan det, och då la jag verkligen jättemycket energi på att försöka få det strukturerat och verkligen få de att förstå. Men det bästa var kanske att bara vara frustrerad och punkta upp allt jag kunde komma på  i stunden. Det är väl typiskt ADHD att inte kunna styra sig själv när man är irriterad och min irritation gick väl fram :p (De kan också vara så att de tog emot mig för att de fått mer pengar av landstinget, men det kan man ju inte veta.)

Jag tycker för en ADHD/NPF remiss att man börjar med namn, ålder och adress och personnummer och allt sånt. Beskriv sen sysselsättning.

Förklara sen hur dina problem yttrar sig på jobb/skola, hemma, i relationer och så vidare. Förklara hur detta gör att du inte kan ha ett vettigt liv. Det finns listor där olika ADHD symptom finns med. Förklara hur de symptomen märks hos dig och hur det påverkar ditt liv. Om du har familj eller så kanske det kan vara bra att skriva hur andra påverkas av dina problem också.

Sen är det nog viktigt att förklara hur de här problemen alltid funnits, annars kan det hända att de tror att du inte haft problemen i barndomen (det här hände mig, och jag tror detta är vanligt om man till exempel har stadigt jobb eller pluggar på högskola, många vårdgivare har dumma fördommar). Om de tror att du inte haft problemen hela livet så kanske de bestämmer sig för att du bara har stress och ångest, och då blir det jättesvårt att få de att ändra åsikt. De måste prata med familj och närstående tror jag, men det är inte säkert att de gör det tidigt.

Om du har möjlighet, be någon annan att skriva om dig och hur de upplever dig. Det gjorde jag också, och det tror jag hjälpte.

Sen kan det vara bra att förklara varför du vill ha en utredning, om du tror att det kan hjälpa dig, och vilken typ av hjälp du vill ha!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.