Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

Kritiska röster om melatonin utskrivning till barn

2015-05-16 01:35 #0 av: tarotlasse

I bland kan man fundera på hur tusan forskare och media tänker. 

I dag gick media ut med stora rubriker om att utskrivningen av att Melatonin ökat lavin artat till barn i Sverige. 

Man drar då upp stort att Melatonin inte är testat på barn och personer under 65 år och att melatonin gav kraftiga biverkningar. 

Men Melatonin har under många år sålts som naturläkemedel  i våra hälsokost affärer utan att någon sagt ett ord om faran med melatonin. 

Melatonin är kroppens eget sömnhormon och det finns helt naturligt hos precis alla mäniskor och barn.

Forskningen har visat att de flesta med ADHD med sömnproblem har en brist på just melatonin. 

Så varför reagera på att man inte forskat på melatonin hos  just barn de har ju även de hormonet melatonin  helt naturligt i hjärnan o även många ADHD barn har brist på melatonin. 

Att det  nu reagerar på att det  har svåra biverkningar som dåsighet och trötthet. 

Ja då undrar jag på hur f*n man tänker är detta en så farlig  biverkning .  

Man skriver ju ut melatonin just för att man ska bli dåsig o trött för att kunna somna.

Jag började själv medicinera med starka sömntabletter första gången vid 8 års åldern och sedan mer regelbundet från 12 års ålder. 

Jag har under åren blivit beroende av sömntabletterna och i perioder överkonsumerat sömntabletter o avgiftas åtskilliga gånger för att sedan få byta till en annan sort.  Eftersom jag har en ovanlig sömnstörning som är relaterad till ADHD. 

Så min mot fråga till forskarna och till media är det då bättre att skriva ut starka beroendeframkallande sömn medciner till våra barn en att skriva ut detta naturliga sömnhormonet melatonin som inte är beroendeframkallande ?  

I dag får jag en kombination av Circadin (melatonin i depå tablett), Sobril och Apodorm.  Så  jag har fortfarnde kvar två beroendeframkallande mediciner  med  kraftiga restriktioner.  Men jag har kunnat minska radikalt på styrkan av de beroende framkallande medicinerna sedan jag fick Melatonin. 

Men även jag fick problem med FK och att få ersättning för min medicinering som FK inte ville godkänna kostnaden för  eftersom Melatonin enligt  den vetenskapliga forskningen på melatonin enbart gjordes på personer över 65 år. 

Inte ens ett intyg från världens ledande sömnforskare om mitt fall  godkändes av FK. 

Men där fick FK bakläxa från förvaltningsrätten. 

Saknar man helt denna kunskap om att melatonin är ett helt naturligt ämne i våra kroppar oavsett hur gamla vi är. 

Jag har som sagt vad väldigt svårt att förstå dessa forskares och medias stora utspel om att man ökar utskrivningen av melatonin till barn och unga personer med  ADHD.  

 Är det då  så jäkla  mycket bättre att skriva ut starkt narkotiska klassade sömnmedel i stället för att våra barn och vi under 65 år ska få en någorlunda sömn. 

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

Lasse

Anmäl
2015-05-16 07:46 #1 av: cattastroph

Bra skrivet! Håller med dig. Det är helt sjuk. Jag tänker att det handlar om pengar och att de stora läkemedelsbolagen ligger bakom detta svammel. Melatonin skulle konkurrera ut samtliga "sömnpreparat" på Apotekets hyllor om det "släpptes" och dagens sömnmediciner skulle inte gå att sälja.
Bloggade precis om ämnet! :-)

www.cattastroh.blogg.se

Anmäl
2015-05-16 14:49 #2 av: SSKAnna

PÅ DEM BARA-LASSE!!! Tummen uppBRA SKRIVET!!

Jag kan inte heller förstå varför det anses bättre att proppa i ungarna Theralen som gör dem trötta i ett dygn istället för Melatonin!?

Apropå Cirkadin; vet du att det nu finns en variant av vanligt Melatonin som inte kräver licens utan får förskrivas utan? Minns dock ej vilket märke det var....

Självklart saknas studier på barn o.s.v. eftersom Melatonin är TOTALT ointressant för läkemedelsföretagen- substansen är kroppsegen och kan ej patenteras så det finns inga stora pengar att tjäna = inga studier!

Som Lasse skriver; GE MIG EN ENDA MEDICIN MOT SÖMNSVÅRIGHETER som INTE ger dåsighet som biverkan!!!

Anmäl
2015-05-16 17:41 #3 av: tarotlasse

#1 Cattastroph ja visst har det med pengar och läkemedelsindustrin att göra. 

Tidigare så var Melatonin klassat som naturläkemedel och gick och köpa i hälsokost affären. 

Fram till  ett läkemedelsbolag forskade på Melatonin och kartlade effekter och biverkningar och sedan registrerade man det som ett läkemedel. 

Då får läkemedelsbolaget under ett antal år ensamrätt för preparatet eftersom man  då lagt ner  en massa pengar på forskningen. 

När det blev klassat som läkemedel fick det inte längre säljas i hälsokost affären utan är i dag ett receptbelagt läkemedel i Sverige.

Circadin som jag själv får utskrivet ingår inte i högkostnadsskyddet och kostar 7,60 kr tabletten på apoteket.  Men när jag köpte Melatonin som hälsokostpreparat  var det mer en dubbelt så dyrt. 

Men tittar man på övriga länder så är Melatonin klassat som ett recpetfritt läkemedel och utomlands så ligger ca priset på 60 öre tabletten .  

Så  jag vill säga att felet ligger inte hos läkemedelsbolagen som idag har ensamrätten på försäljningen och tjänar multum på Melatonin försäljningen.  Utan felet måste ligga hos Svenska myndigheter och det Svenska systemet eftersom det är receptbelagt här och att en tablett är 7 kr dyrare här i Sverige en vad det är i USA. 

Jag har själv tidigare köpt Melaton från andra länder men det är inte tillåtet att ta in preparat som är receptbelagda i Sverige. 

Så  jag fick brev från tullverket att man beslagtagit leveranserna eftersom det inte var tillåtet att ta in dessa i Sverige  utan speciellt tillstånd från läkemedelsverket. 

Däremot så har vi ett korkat regelsystem och korkade lagar i Sverige för jag kan  utan problem  ta in ett kosttillskott med Melatonin. 

Om detta kosttillskottet är godkänt som kosttillskott  i ett annat land i världen. 

Men då blir det betydligt dyrare som kosttillskott en vad det kostar på apoteket. 

Lasse 

Anmäl
2015-05-16 18:02 #4 av: tarotlasse

#SSKAnna Jo jag vet om det  jag pratade med min läkare om det. 

Efterom det läkemedlet som heter Melatonin  ingår i högkostnads skyddet och det skulle bli betydligt billigare för mig en Circadinet. 

Men det är korttidsverkande och verkar högst i ca 2 timmar. 

Circadinet är en depå tablett och verkar under 5- 6 timmar och  verkar då under hela natten.  

Så min läkare ansåg att det inte var så lämpligt att byta till detta läkemedel med just den sömnstörningen jag har. 

Jag kan helt och hållet hålla med dig när det gäller Theralenet. 

Jag fick under en period  då jag avvänjts från sömntabletterna  utskrivet flytande Theralen i stället och jag gick då i en ständig dvala.  Det  var som att ha en ständig baksmälla dygnet runt fy vad jag mådde dåligt av Theralenet. 

Lasse 

Anmäl
2015-05-17 11:03 #5 av: RobinEH

Jag kontaktade nyligen läkemedelsverket angående melatonin. Som jag förstod det så beror kravet av licens på att försäljare av melatonin inte ansökt om försäljning av läkemedlet i Sverige. Här är svaret:

"Hej
Har förståelse för att det finns ett behov av Melatonin kapsel, men eftersom det rör sig om ett läkemedel som inte är godkänt har vi som myndighet ingen annan möjlighet att göra denna produkt tillgänglig på annat sätt än genom ett licensförfarande.

Enligt läkemedelslagen (1992:859) måste en produkt som innehåller ett eller flera ämnen som ska behandla sjukdom klassificeras som läkemedel. Melatonin kapsel finns inte som ett godkänt läkemedel i Sverige, vilket enligt lagen är det grundläggande kravet för att ett läkemedel alls ska få säljas.

I undantagsfall kan läkemedel som inte är godkända säljas via licens. Det går till så att ett apotek skickar en ansökan till Läkemedelsverket tillsammans med förskrivarens motivering som styrker behovet av läkemedlet. Apotekets licensansökan beviljas eller avslås sedan efter prövning i varje enskilt fall enligt Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:1) om tillstånd till försäljning av icke godkänt läkemedel. Vid förskrivning av läkemedel ska godkända läkemedel användas i första hand, och licens kan beviljas enbart då man bedömt att det inte finns något godkänt alternativ.

För att ett läkemedel ska bli godkänt i Sverige måste ett företag skicka in en ansökan om godkännande för försäljning till Läkemedelsverket. Läkemedelsverket kan inte tvinga ett företag att skicka in en ansökan om godkännande.

När det gäller frågor om subvention av ett läkemedel får jag hänvisa dig till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som är den myndighet som är ansvarig får sådana frågor.
"

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2015-05-17 11:29 #6 av: SSKAnna

Bara för att förtydliga lite detta med licens o.s.v. 

Många läkemedel som avregistreras i Sverige, då ofta beroende på låg försäljning, kan man få på licens ändå. Ta t.ex. Catapressan; en gammal blodtrycksmedicin som nu ersatts med nya modernare varianter, kan man få på licens då man upptäckt att det lindrar adhd-symptom. 

Att läkemedlet "inte är godkänt i Sverige"säger alltså egentligen bara att ingen är intresserad av att sälja det många gånger, av rent ekonomiska skäl. Så är det även med Melatonin.

Som tidigare sagts går det inte att patentera enbart Melatonin då det är en kroppsegen substans. Detta innebär att läkemedelsföretagen inte ser någon vinst i det....

Att man lyckats få till Cirkadin beror just på att läkemedelsföretaget Nycomed AB lyckades uppfinna ett slow-release-system; en depåtablett som gjorde att de kunde tjäna pengar på denna annars mycket billiga substans.

Orsaken till att Cirkadin ej täcks av läkemedelsförsäkringen är dock att priset är orimligt högt; som Lasse skriver! Så länge de har patent på Cirkadin så lär det fortsätta kosta skjortan... Men patenten varar ofta bara ett par år.

Själv fortsätter jag att få två påsar hemskickade varannan månad för ca 200 kr från Atlas Nutrition som genom att skicka via ett icke EU-land kringgår tullbestämmelserna (tydligen- vet bara att det funkar) och det är perfekt!

Anmäl
2015-05-17 12:28 #7 av: RobinEH

Nu har jag läst lite om dessa varningar du tar upp Lasse. Som jag tolkar det så beror dessa inte på biverkningar som trötthet etc. utan ev. reproduktiva bieffekter.

"Professor Ingeborg Hartz vid norska folkhälsoinstitutet varnar för riskerna.

– Melatonin är inte formellt godkänt för barn och det beror på att man inte har studier på effekt, men inte heller på biverkningar bland barn, säger hon.

Det är till exempel okänt om medlet kan påverka könsutveckling och reproduktionsförmåga hos barn, något som konstaterats i djurförsök."

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20796442.ab

Jag är inte så insatt i ämnet och djurstudier är inte min grej. Men här är en studie på råttor där man såg försenad pubertet vid melatonininintag till natten. (Treatment 1 = vatten 1700:07:00) (Treatment 2 = vatten+melatonin 17:00-07:00) (Treatment 3 vatten+melatonin 00:00-00:00)

"Age at vaginal opening was delayed (P < 0.0001) in Treatment 2 rats (45 ± 1) compared to controls (39 ± 1) and treatment 3 rats (41 ± 1). Age at vaginal opening did not differ (P > 0.05) between Treatments 1 and 3."
- Meredith, S., Jackson, K., Dudenhoeffer, G., Graham, L., & Epple, J. (2000). Long-term supplementation with melatonin delays reproductive senescence in rats, without an effect on number of primordial follicles. Experimental Gerontology, 35(3), 343-352. doi:10.1016/S0531-5565(00)00092-9

Vaginal öppning hos råttor är en extern markör för pubertal utveckling hos dem. I ovan studie fann man att råttor som fick melatonin till natten fick en senare pubertal utveckling jämfört med råttor som fick vatten eller melatonin under hela dagen.

Vad gäller fynd i humanpopulation så finns nedom översiktsartikel

"It has been suggested that nocturnal melatonin secretary pattern has an inhibitory influence on hypothalamic secretion of GnRH in humans  [34].  It  has  been postulated that before puberty melatonin concentrations are too high to allow hypothalamic activation. But at 9 or 10 years of age the decline in serum  melatonin below the threshold value ( * 500 pmol/l ¼ 115 pg/ml) forms the triggering signal of GnRH and thereafter the onset of pubertal changes occur [35]."

"Its role in the timing of the onset of puberty is substantial but it is difficult to differentiate its effect  from the complex interplayamong neuropeptides, neurotransmitters, and neurosteroids that occurs in the awakening of HPO axis."

- Srinivasan, V., Spence, W. D., Pandi-Perumal, S. R., Zakharia, R., Bhatnagar, K. P., & Brzezinski, A. (2009). Melatonin and human reproduction: Shedding light on the darkness hormone. Gynecological Endocrinology, 25(12), 779-785. doi:10.3109/09513590903159649

I en annan studie följde man upp deltagare (mellan 6-12 års ålder) från en klinisk prövning av melatonin. Man såg ingen avvikelse från normal pubertal utveckling, dock var antalet deltagare begränsat samt att det saknades data från oroväckande många.

- Mol, R. H., van Geijlswijk, I. M., Egberts, A. C. G., & Smits, M. G. (2011). Evaluation of sleep, puberty and mental health in children with long-term melatonin treatment for chronic idiopathic childhood sleep onset insomnia. VOLUME=216;ISSUE=1;STARTPAGE=111, 216(1), 111-120. doi:10.1007/s00213-011-2202-y

Jag tycker utifrån detta att det är en högst väsentlig kritik som framförs, vad gäller prepubertala.

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2015-05-17 16:40 #8 av: tarotlasse

#7 

Jo jag läste det men att  ge råttor ett mänskligt hormon som  Melatonin och  som inte är ett  naturligt hormon  hos råttor tycker jag inte säger så mycket.

Om man stoppar i ett främmande hormon i en råtta så har det naturligtvis sina negativa effekter. 

Samma sak om man skulle stoppa i råttors hormoner i oss mäniskor så misstänker jag att även de skulle ge oss negativa effekter. 

Melatonin är däremot ett  helt naturligt hormon hos oss mäniskor och något som produceras  i hjärnbarken och skickas ut i blodet när ögat märker att det bli mörkt ute och vi ska sova .

Melatonin användes från början först o främst av personer som reste mycket och över tids zonerna för att undvika jetleg och att hamna i rätt sömn rytm lättare. 

Melatonin såldes då här i Sverige i hälsokostafärrerna helt fritt. 

Utomlands så är Melatonin i de flesta länder ett receptfritt läkemedel och kostar ungefär som en huvudvärks tablett. 

Tyvärr så är det inte så i Sverige där det är receptbelagt och där priset är betydligt högre en i andra länder.

Sedan har ju forskarna konstaterat i ett flertal studier att vi med ADHD med sömnstörningar har brist på just Melatonin och att tillskott av Melatonin oftast fungerar bättre en sömntabletter för oss. 

Forskning har även visat att vi med ADHD har en tunnare hjärnbark en normalt och det påverkar hormon produktionen hos oss. 

B.la seratonin, dopamin och melatonin mm. 

De centralstimulerande läkemedlen ökar dopamin halten, de antidepresiva innehåller  oftast seratonin  och ökar seratoninhalten. 

Liksom Melatonin ökar Meltonin halten och får oss lättare att sova. 

Läkemedelsforskarna tittar nu mer och mer på hormonbehandlingar och på rena hormonläkemedel för behandling av ADHD. 

Vilket hormon vi har brist på är väldigt individuellt från person till person och därför man får prova sig fram med medicineringen. 

För vissa med ADHD  funkar Concerta o Ritalin för andra fungerar det  inte. 

I USA har man redan kommit ut med en ny typ av läkemedel för ADHD som bygger på hormoner i stället för centralstimulerande läkemedel hörde jag vid en föreläsning för ett par år sedan.  

Men det är inte godkändt här i Europa ännu men det lär väl snart bli det. 

Just det läkemedlet hade den läkaren ansökt om licens för men läkemedelsbolagets leverans tid låg  då på över ett år och då hade licensen hunnit att gå ut.

Lasse 

Anmäl
2015-05-17 17:05 #9 av: RobinEH

#8

Råttor producerar melatonin liksom vi. Så melatonin är ett helt naturligt hormon för råttor.

Centralstimulerande läkemedel har en många olika verkningsmekanismer. De kan påverka noradrenalin, dopamin, serotonin, adenosinreceptorer m.m. Samma sak gäller antidepressiva. SSRI påverkar återupptaget av serotonin, SNRI påverkar återupptaget av serotonin och noradrenalin, MAO-hämmare påverkar det enzym som bryter ned bl.a. serotonin, noradrenalin och dopamin. Ingen av dessa verkar genom att tillföra kroppen hormon eller signalsubstanser som vid tillskott av melatonin.

Vad gäller melatonin till barn så är viktigt att ställa frågan om nyttan med melatonintillskott överväger risken för försenad pubertal utveckling. Därtill bör ställas frågan om man skall ta den risken för att personen tillhör en grupp som tenderar att ha underproduktion av melatonin utan att veta om detta är fallet för personen.

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2015-05-17 17:27 #10 av: tarotlasse

#7 

Man ska ju inte förakta denna forskning utan ta det på allvar och då göra en långsiktig studie på barn som medicinerar med Melatonin. 

Eftersom fler barn  i Sverige nu får Melatonin utskrivet så hoppas jag att man följer upp detta.   

 I den studien  du nämner med mäniskor och med barn mellan 6-12 år.  Vet du om det då rörde sig om barn med en normal produktion av hormonet Melatonin  eller om det var barn med brist av hormonet Melatonin som det rör sig om hos barn med ADHD ? 

För när det gäller barn med ADHD så rör det sig ju inte om att överdosera Melatonin utan att få en normal Melatonin nivå. 

Vilket jag tycker har en vesäntlig betydelse i forsknings resultatet. 

I övrigt kan jag för min  egen del säga att jag föredragit att vara sen med min pubertet en att som i dag vara beroende av starka sömntabletter.  

Lasse 

Anmäl
2015-05-18 15:02 #11 av: RobinEH

#10

Som jag tolkar det så var deltagarna i specifik studie inte diagnostiserade med ADHD. Återigen så visade det resultatet inga negativa effekter vad gäller pubertal utveckling.

Sedan bör vi försöka reda ut en sak. Det finns mig veterligen inte en enda studie som visar att personer med ADHD har en underproduktion av melatonin. Det finns studier som tyder på att personer med ADHD och insomningsbesvär har en försenad melatoninutsöndring till kvällen jämfört med de utan insomningsbesvär.

"The DLMO was significantly later in the ADHD-SOI group (20:32+0:55h),  compared with the ADHD-noSOI group  (19:47+0:49h;p,0.001), also with age, ADHD-subtype, or ODD as covariates"

-Van der Heijden, K. B., Smits, M. G., Someren, E. J. W. V., & Boudewijn Gunning, W. (2005). Idiopathic chronic sleep onset insomnia in attention-deficit hyperactivity disorder: A circadian rhythm sleep disorder. Chronobiology International, 22(3), 559-570. doi:10.1081/CBI-200062410

Vilket i praktiken innebär att tillskott av melatonin handlar om att ge personerna en tidigare topp snarare än att normalisera totala melatoninnivån.

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2015-05-18 18:40 #12 av: tarotlasse

#11

Det kan nog stämma att det inte finns någon specifik studie på just  Melatonin och ADHD. 

 Men jag vet att man är väldigt intreserad av att göra en sådan studie och att man har starka misstankar om att de med ADHD och med sömnproblem har ett underskott av Melatonin.  

Eftersom det visat sig att tillskott av Melatonin  har varit väldigt effektivt för oss med ADHD och sömnproblem.  

 Däremot finns det studier på att vi med ADHD har en tunnare hjärnbark en normalt och att produktionen av hormonerna sker i hjärnbarken.  

Att vi med ADHD har ett underskott av något av våra hormoner och  att det är individuellt från person till person och vilket hormon vi lider brist på. 

I mitt fall så när jag var inlagd på sömnkliniken och sömnlabbet så var det ingen av sömnklinikerna i Sverige som sett liknande sömnkurvor som mina. 

Då skickades de runt till de olika sömnforskarna i världen för att få svar. 

Det visade sig att vi är 30 st i världen vad man vet med denna medfödda sömnstörning och alla dessa  30 hade diagnosen ADHD utom jag.  

Men den ADHD utredning som senare gjordes  visade ju att även jag hade ADHD.

Den Danska sömnforskaren jag fick träffa sa så att de kan stoppa i mig hur mycket sömntabletter som helst utan någon större effekt om jag inte fick tillskott av Melatonin och det är först när jag fick Melatonin utsskrivet i kombination med sömntabletter.  Jag fått en någorlunda sömn och det var en mycket märklig känsla  när jag för första gången i mitt liv drömde jag  blev faktiskt skitskraj när det skedde.  

Jag blev då  tillfrågad  och jag  sa även  ja till  att delta i en  forsknings studie på en sömnklinik i Köpenhamn just om min  Melatonin produktion plus att de ville veta mer om den sällsynta sömnstörning jag lider av och som enbart drabbar personer med ADHD. 

Men det blev stoppat av  Region Skåne  eftersom  denna forskare och sömnkliniken ville ha 50 000 kr dygnet för de 14 dagarna eller mer som  de ville ha mig inlagd på kliniken i Köpenhamn för att studera mig och min avsaknad av naturlig sömn.  

Lasse 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.