Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Medicin och kosttillskott?

2015-07-23 18:50 #0 av: Skitgalen

Jag satt nyss och pratade med min familj om hur det kan vara att kombinera viss medicin man tar tillsammans med vanliga kosttillskott, att vissa tillskott kan slå ut medicinen man tar eller i alla fall minska effekten av den.
Då tänkte jag om någon vet om ADD medicin som Ritalin kan påverkas av Green tea tabletter eller äppelcidervinäger/äppelvinäger?

Anmäl
2015-07-23 23:23 #1 av: Ribessa

Kika i bipacksedeln, det brukar stå där i om något naturläkemedel eller dyl inte bör kombineras med medicinen, annars om du är osäker, fråga din läkare. :)

Anmäl
2015-07-26 20:39 #2 av: tarotlasse

När det gäller kosttillskott får man vara lite försiktig för vi har en otroligt korkad lagstiftning i Sverige. 

Sverige är det enda landet i världen där det är fullt lagligt att ta in och sälja narkotika  bara det är registrerat som ett naturläkemedel och kosttillskott i något annat land i världen. 

Sveriges mest sålda vitamintilskott 2012 inehöll inte mindre en 7 st olika Amfetamin preparat och det såldes helt lagligt i Sverige och det fanns inget i innehållsförteckningen som visade detta innehåll och det säljs fortfarande i butiker runt om i Sverige. 

Enligt regeringens utredning som publicerades i påskas visade att  65% av alla vitaminpreparat som såldes i Sverige 2014  inneåller centralstimulerande och narkotika klassade ämnen.  Vilket inte framkommer i innehålsförteckningen. 

Det finns multivitaminer som säljs i våra vanliga livsmedels affärer som innehåller mer en 100 mg mentylfenidat.  Alltså mer en dubbla dosen av den starkaste Concerta dosen. 

Så största risken är att du överdoserar din medicinering genom helt vanliga och fullt lagliga  kosttillskott och vitaminer. 

Jag har själv varit importör och återförsäljare för naturläkemedel och kosttillskott. När jag bytte levrantör fick jag besked av den nya levrantören  att flera av de kosttillskotten jag tog in i Sverige fick jag inte sälja utanför Sveriges gränser eftersom de innehöll narkotika klassade preparat och olagliga i andra länder.

Men  det fanns inte något i innehålls förteckningen  som visade att dessa kosttillskott innehöll narkotika klassade preparat.  

I vintras stoppades 3 st Norrmän vid Öresundsbron med ett parti cannabis. 

 De var förpackat i burkar och som  ett registrerat naturläkemedel.

Tullen beslagtog partiet och personerna häktades men de släpptes och fick tilbaka hela partiet.

Det visade sig att en person i Holland registrerat  detta och fått det godkänt som naturläkemedel där. 

Då blev detta även fullt lagligt att ta in och sälja det i Sverige. 

2006 totalförbjöds ett läkemedel ett receptbelagt  bantningsmedel över hela världen eftersom ett flertal personer avlidit av biverkningarna. 

Men i Sverige så innehöll de flesta kosttillskott för viktminskning detta förbjudna läkemedel och i högre doser en vad den då receptbelagdamedicinen gjorde. 

10 av 12 potenshöjande naturläkemedel som säljs i Sverige innehåller de receptbelagda läkemdet Viagra och det är fullt lagligt. 

I dag kan enbart hälsovårdsnämnden i kommun till kommun besluta om ett försäljnings förbud. 

Men så gör levrantören bara en liten förändring i receptet så är det ute i butiken igen och så startas hela processen om igen i varenda kommun . 

Eller så gör man som en del affärer gör ställer in en dator så får man beställa det över datorn och sedan hämta ut det i kassan. 

Dä är det i stället en internet försäljning och inte längre en kommunal försäljning och hälsovårdsmyndigheten kan då inte göra ett skit enligt nuvarande lagstiftning.

Sverige är det liberalaste landet i världen när det gäller kosttillskott och naturläkemedel och skyddas av Svensk grundlag. 

Regeringsutredningen som publicerades i påskas föreslår att man ändrar på nuvarande grundlag och på ytterligare 172 st lag paragrafer för att kunna stoppa denna typ av försäljning . 

Så vad ett naturläkemedel och kosttillskott som säljs i Sverige i själva verket innehåller är tyvärr  en ren chansning.  

Lasse 

Anmäl
2015-07-27 08:33 #3 av: Niklas

#2: Väldigt intressant. Tack för att du delade med dig! Jag hade ingen aning om det här.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl
2015-07-27 20:28 #4 av: Ribessa

#2 Håller med #3, intressant att läsa! Nog har man alltid undrat lite över vad allt innehåller egentligen. Själv har jag alltid varit väldigt försiktig med allt vad kosttillskott och sådant heter, naturläkemedel har jag ännu aldrig rört faktiskt.

Hemskt hur det kan få vara ändå... 

Anmäl
2015-07-28 19:35 #5 av: soetisen

#2 Skulle du vilja länka till regeringens utredning? Skulle vara intressant att läsa.

- Medarbetare på studier.ifokus

Anmäl
2015-07-28 20:23 #6 av: tarotlasse

#5 

Sök inne på DN de hade en debbat artikel om detta i påskas. 

Jag ska titta inne på alternativ medicin i fokus för jag lade in länken där i påskas.

Kan ju även informera om att de såldes i Sverige  enbart vitaminer för  5,2 miljarder kronor under 2014. 

Sedan tillkommer övriga kosttillskott och naturläkemedel så det är enorma belopp det rör sig om. 

Lasse 

Anmäl
2015-07-28 20:29 #7 av: tarotlasse

Jag hittade länken  på artikeln den skummar bara på ytan av de jag skrev i mitt inlägg. 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/farliga-amnen-i-kosttillskott-och-dalig-kontroll/

Lasse 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.