Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Sömnproblem - lösning. Add-autism

2015-09-01 22:12 #0 av: Ika73

Hej!

Nu har jag varit medlem några veckor, läst igenom en hel del här, fått mycket att tänka på och lärt mig enhel del också.

Jag är dryg 40 och är i en utredning som går oerhört långsamt. Jag sökte själv för ADD, vilket det verkar som jag har, och den sista personen som var inblandad sa att jag också visar en hel del tecken på autism, vilket kom lite som en överraskning. Mina egenupplevda problem är rastlöshet, svårt att vara tyst, svårt att vänta in, missad info, mängder av slarvfel och borttappade saker och framförallt svårt att fokusera - hjärnan far åt alla möjliga håll hela tiden.

Till saken, jag har sömnproblem som tar över mitt liv. Så fort något händer i livet på jobbet eller i mitt relationsliv (och det händer saker hela tiden) så kan min hjärna inte sluta arbeta. Kroppen kan vara helt slut men hjärnan i full gång. Sedan i december (när jag hade en depression som varade fram mot vårkanten) har jag sömntabletter att ta till. Zopiclon  5mg och Oxazand 5mg, jag tror det är ganska svaga. Sedan december har jag använt ca 2,5 askar (tror jag) av dem samt lite lugnande. Det har gått lång tid mellan gångerna ibland och vissa veckor blir det flera kvällar. Jag tycker inte de hjälper längre, mini hjärna vinner. Zopiclon är ngt bättre än den andra.

Jag undrar om sömnen blir bättre med medicinering mot add? Det är en av allt jag hoppas på.  

&

I och med att utredningen drar ut flera månader till (fick veta idag) så känner jag att jag behöver  ha en lösning på sömnproblemet innan dess. Finns det sömnpiller som jag kan ta förebyggande (alltså inte när sömn-paniken kommer runt 01) som fungerar bra och som jag inte riskerar att blir beroende av? 

Hoppas någon har lite erfarenhet av detta och vill dela.

//Erika

Anmäl
2015-09-02 06:16 #1 av: add-apa

Propavan kanske du kan prova? Eller melatonin!

Anmäl
2015-09-02 22:39 #2 av: tarotlasse

Hej detta med sömnproblem är ett gissel jag har haft sömnproblem hela mitt liv och har en ovanlig medfödd sömnstörning.

Jag började medicinera med sömntabletter första gånegn som 8 åring och har sedan 12 års ålder regelbundet medicinerat med de flesta sömn medciner på marknaden. 

Vad det vet är jag den enda i Sverige som har denna sömnstörning och det är enbart personer med ADHD som har denna sömnstörning. 

Du skriver inte hur länge du har haft dina sömnproblem. 

Vid långvarig sömnstörning så rekomenderar jag dig att be om en remiss till ditt Landstings sömnklinik och sömn lab. 

Det ska finnas en sömnklinik i varje landsting och är de enda som kan kontatera vad dina sömnproblem beror på. 

Tyvärr känner inte alla allmän läkare  eller de inom psykvården om dessa sömnkliniker. 

Den allmänna vården och psykvården har tyvärr alldeles för dålig kunskap om sömnstörningar för att ge rätt diagnos. 

Det finns hundratals av sömnstörnings diagnoser som inte den vanliga sjukvården har den blekaste aning om tyvärr. 

På sömnklinikerna är det specialister på sömnstörningar och kan avgöra vilken typ av hjälp du behöver. 

Jag blev inlagd på Lunds sömnklinik 2 nätter och blev uppkopplad till ett hundratal sladdar  som mäter allt från muskelrörelser, ögonrörelser. hjärnaktiviteter och nerv impulser. 

De kan i stort sätt även bedömma om vad drömmer under en sådan mätning, 

Resultaten samkör det sedan i ett dataprogram och får då ut skrivna sömnkurvor och de kan då med exakthet se vad för sömnproblem du har och vad för hjälp du kan behöva. 

I mitt fall hade det aldrig sett en sådan sömnkurva tidigare och kontaktade då även de andra sömnkilnikerna i Sverige som inte heller sett detta. 

Så mina sömnkurvor skickades då vidare till en av världens ledande sömnforskare

Som kunde konstatera att jag hade en extremt sällsynt sömnstörning och att vi var 30 st personer i världen med ADHD som hade denna sömnstörning. 

Redan på BB reagerade man på att jag inte sov som andra bebisar och var först när jag 45 år gammal fick komma till sömnkliniken de kunde konstatera vad jag led av. 

Tyvärr finns det för lite forskning just på min diagnos så man vet för lite och finns förnärvarande ingen känd behandling som kan hjälpa mig. 

Så jag får i dag en coctail av tabletter för att sova. 2 st Circadin (Melatonin) 1 st Sobril och 1 st Apodorm. 

Tidigare fick jag även Concerta på morgonen och Ritalin på eftermiddagen för min ADHD och då kunde jag minska på sömntabletterna. 

Nu har jag i stället börjat  med Elvanse i stället ett snabbverkande amfetamin i depå tablett som går ur kroppen snabbare en mentylfenidatet, 

Vilket gör att man misstänker att ska förbättra min sömn till det bättre. 

Men som sagt vad det enda som kan konstatera exakt vad du har för sömn problem är enbart sömnklinikerna ingen annan har denna specialist kunskap och den utrustning som krävs för att komma fram till detta. 

Lasse  

Anmäl
2015-09-03 13:46 #3 av: [Udoon]

Vad för sömnproblem har du? Själv har jag insomningsproblem och tar melatoninkapslar för det, men har man problem med att man vaknar på natten kan en depåtablett vara bättre.

Anmäl
2015-09-03 22:21 #4 av: Ika73

Tack för svar. Jag vet ju int exakt vad jag har för sömnproblem. Inte så allvarliga som du Tarotlasse (det låter inte roligt alls). Jag kopplar ihop mitt problem med att verkligen inte kunna sluta tänka, vilket jag sen kopplar ihop med add eller adhd som jag utreds för. Jag minns att jag vakenfantiserade samt störde mina föräldrar med att inte kunna sova mycket istället som barn, men har inte på riktigt uppmärksammat detta förrän för ca fem år sen, sedan dess har jag haft katastrofperioder och bättre perioder. Jag somnar dåligt och vaknar för tidigt.

Jag hoppas ju som sagt att detta (tillsammans med mycket annat) ska bli bättre om jag provar Concerta eller Ritalin, men insikten om att detta inte kommer hända på flera månader var inte kul. Jag brukar bara ta sömntabletter när det verkligen krisar, men r så trött på att vara trött. Frågan är om jag tar ex Zopiclon  mer rutinmässigt nu, hur påverkar det mig då?

Jag tänker nu när jag skriver detta att jag faktiskt ska ringa psykiatrin som har hand om min utredning och försöka få dem att råda.. Kanske kan de snabba på min utredning då också : /

Anmäl
2015-09-05 00:14 #5 av: Tourette_Mannen

Nej att medicinera med metylfenidat kommer förmodligen inte lösa dina sömnproblem. Har du testat Lergigan? Dom har funkat rätt bra för mig.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.