Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Hjälpmedel & Stödinsatser

Aktivitetsersättning utomlands?

2015-09-07 01:31 #0 av: [Linsenhejhej]

Om jag flyttar till USA, och blir amerikansk medborgare, har jag fortfarande rätt till min aktivitetsersättning från Sverige då?

Anmäl
2015-09-07 02:01 #1 av: Calcifer

Nu är det dels inte lätt att bli Amerikansk medborgare och dels så nej, jag har otroligt svårt att tänka mig att Sverige lägger sig i det som sker utomlands. Du får ju t:ex inte Soc från stad 1 om du bor i stad 2.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2015-09-07 06:38 #2 av: Aleya

Du kan kolla på fk. Men är till 99.9% säker på nej.
Står ganska bra information på fk faktiskt vad som gäller när man bor utomlands.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2015-09-08 14:03 #3 av: [Rhodugune]

Om du flyttar till USA och blir amerikansk medborgare, om du med det menar inte bara att du är boende där utan också har ett amerikanskt pass, så kan du lika lite få ersättning från Sverige, som Australien.
Men om du fortfarande har ett svenskt pass, så har jag ingen aning hur det ser ut, så jag googlade aktivitetsersättning flytta utomlands och fick det här svaret på Försäkringskassans hemsida om sjukersättning, är det det du har?

Här är länken till sidan om du vill kika mer:
http://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/Arbetssokande/stadigvarande_sjukdom_30-64/efter_ansokan

 Vanliga frågor

Kan jag behålla min sjukersättning om jag flyttar utomlands?

  

-

Ja, den delen som är inkomstrelaterat betalas ut till dig oavsett vilket land du bor. Garantiersättning kan du däremot bara ta med dig till länder inom EU/EES, Schweiz och Kanada. Vänd dig till Försäkringskassan för mer information om när du har rätt att ta med din garantiersättning till ett annat land. 

Om du flyttar utomlands permanent så ska du anmäla det till Försäkringskassan. Det är viktigt att du talar om vilken adress, bank och kontonummer du vill att sjukersättningen ska skickas till. En gång om året får du ett levnadsintyg skickat till dig som du ska fylla i och skicka in till Försäkringskassan. Om du bor i Finland, Norge eller Tyskland behöver du inte skicka in något levnadsintyg.

 Uppgifterna om dig hämtas i stället genom datautbyte mellan Sverige och ditt bosättningsland.

Anmäl
2015-09-08 20:44 #4 av: [Linsenhejhej]

Tack för era svar.
Jag är 19 år och har hel aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga, alltså inte sjukersättning.

Behövs ett amerikanskt medborgarskap för att kunna bo permanent i USA? Finns det ingen möjlighet för mig att behålla min aktivitetsersättning i USA, i alla fall så länge som jag fick godkänt att ha den här i Sverige (3 år)? Verkar som att det inte går om jag ska flytta till just USA, men att det går om jag flyttar till EU-länder, Kanada etc.

Anmäl
2015-09-08 21:01 #5 av: Calcifer

#4 Det är inte enkelt att skaffa medborgarskap och du behöver någon form av visum för att kunna bo där en längre period. 

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.