Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Adhd

2015-09-13 08:37 #0 av: Bunny7

Hejsan! Är ny här. Jag har en liten fråga angående adhd. Jag är en tjej på 20 år som för ca ett halv år sen blev utmattad pga av arbetet. Under tiden då jag jobbade höll jag också på med en adhd utredning. Fick nu besked att jag har adhd och läkaren sa till mig att många upptäcker adhd just genom att dem får utmattning eller utbrändhet. Min fråga är egentligen om sömnen och adhd. Jag sover inte bra alls, kan de ha med adhd och göra? Jag har de senaste fyra åren sovit endast 3-4 timmar per natt. Varenda natt drömmer jag hela tiden och känner mig aldrig utvilad. Nu sover jag lite längre ca 5-6 timmar vissa nätter men varenda natt drömmer jag 2-3 drömmar varje natt och vaknar pga detta. Är detta något av er som ha adhd känner igen? Jag ha gjort undersökningar och läkarna har tagit massa prover och även gjort sömntest med apparat men de visar att min andning är normal jag snarkar inte etc. Fick precis adhd diagnosen och tänkte kan de ha något med adhdn att göra att hjärnan ej går ner i ordentlig sömn? Asså vet att jag skrev jättelångt nu men jag ha så svårt att formulera mig och komma till saken men hoppas ni förstår :)

Anmäl
2015-09-13 08:50 #1 av: Devya

Min pojkvän och min bästa vän har adhd. Min pojkväns bästa vän har också adhd. Ingen av de här personerna har några problem med att sova eller med att få tillräckligt med sömn. Jag har dock en annan vän som inte har adhd men har otroligt svåra problem med att sova. Hon är ganska förstörd vid det här laget tyvärr.

Om man har sömnsvårigheter så kan det säkerligen bero på adhd, det är inte särskilt långsökt men det behöver sen igen inte alls bero på det heller. Det kan finnas andra orsaker.

Så jag kan tyvärr inte ge dig några andra svar här än att de jag känner som har adhd har inga svårigheter med att sova. =/ 

Anmäl
2015-09-13 09:02 #2 av: Maleficum

Jag har sömnsvårigheter (och har i princip alltid haft det) och jag har bla ADD vilket jag tror spelar en stor roll i det hela (har tex svårare att sova om det varit ovanligt mycket intryck under dagen) men för min del inte är hela sanningen för sömnsvårigheterna. Har även asperger och depressionsdiagnos och så fort jag är mer nerstämd än vanligt sover jag sämre (vilket i sin tur gör att jag känner mig ännu mer nedstämd och en ond cirkel bildas direkt).

Jag fick efter min diagnos kedjetäcke vilket har hjälpt mig med sömnen en hel del (även om den inte är perfekt).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar

Anmäl
2015-09-13 09:07 #3 av: Bunny7

Aaaaah okej då förstår jag, va gulliga ni va som svarade tack så mkt :) kanske inte alls ha något med adhdn och göra utan kanske något annat som spökar.

Anmäl
2015-09-13 09:20 #4 av: Kyllan56

Många med ADHD har mineral- och vitaminbrister.

Magnesium är en viktig mineral, som man ofta lider brist på. Den är avgörande för att muskler och nervsystemet ska kunna slappna av, vilket i sin tur är avgörande för sömnen.

Idag har jag inga sömnproblem längre.

http://kurera.se/forskare-magnesium-raddar-liv/

http://www.researchgate.net/profile/Juergen_Vormann

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2015-09-13 16:48 #5 av: Silla9

Jag är också 20 och har adhd. Blir i perioder utmattad. Förra året gick jag en utbildning på folkhögskola på heltid som inte var särskilt krävande alls. Blev ändå utmattad :( det är nog det största handikappet för mig, väldigt begränsande och jobbigt. Jag vet lixom inte än riktigt hur mycket jag orkar. Man får väl testa hur mycket som funkar. Just nu planerar jag att åka utomlands i ett år och volontär jobba. Är ju lite orolig :/

Jag har inga större sömnproblem, men har hört att många med adhd har det! Svårt att komma till ro och somna.

Anmäl
2015-09-14 22:58 #6 av: SaraU

Jag har adhd och är just nu i en mycketjobbig situation vilket gör att jag sover sämre. Jag har precis som du runt 2 drömmar/natt vilket jag också kommer ihåg sen under mitt vakna tillstånd. Jag har alltid haft problem med att somna och att sova en hel natt

Anmäl
2015-09-15 00:31 #7 av: [Ruffsetuss]

Stress och oro när man har ADHD ger ofta sömnsvårigheter . Hjärnan går på högvarv och kroppen vibrerar . Så kan det se ut för mig , för dig kan det ju bero på andra faktorer . Hoppas det löser sig.

Anmäl
2015-09-17 13:41 #8 av: missporcelain

Jag har ADHD och väldiga sömnproblem. Jag har alltid haft problem med sömnen och haft det lättare att sova på dagen än natten. Jag har jobbat natt i mer än ett år och det gick toppen fram tills i början av sommaren då jag inte kunde sova på dagarna heller. Jag gick utan sömn i två dygn, i längre perioder och sen sov jag några timmar och sen var det igång igen med sömnlösheten. Jag har testat alla möjliga medicier, både sömntabletter och insomningstabletter... Jag har dock fått Circadin nu som har hjälpt mig väldigt mycket! Jag har också kedjetäcke, så nu är sömnen "okej" iallafall. Jag vet att det är tufft med en hjärna som går på högvarv men jag önskar dig all lycka!

Anmäl
2015-09-19 00:07 #9 av: tarotlasse

Jag har grava sömnstörningar och det uppmärksammades redan på BB att jag inte sov som andra bebisar. 

Jag var 8 år när jag fick sömntabletter utskrivna första gången, 

Från 12 år har jag dagligen tagit sömntabletter och har troligtvis provat samtliga sömntabletter på marknaden  och testat olika kombinationer i 44 år nu. 

Både legala och illigala kombinationer. 

Bästa resultatet var när jag tog kokain då somnade jag inom 2 minuter. 

När jag var över 40 år fick jag med viss övertalning en remiss till sömnkliniken i Lund och deras sömn labb. 

Det finns en sömnklinikoch sömnlabb  i varje landsting. 

Men få inom allmän medicinen eller psykvården känner till deras existens tyvärr. 

Sverige är tyvärr ett U land när det gäller kunskapen om sömnstörningar. 

Är bara dessa sömnkliniker som har denna specialist kunskap om sömnstörningar. 

Jag blev inlagd under två nätter då de kopplade upp mig med ett hundrtal sladdar som  kopplades in på en dator  och som mätte hjärnan och övriga kroppens aktiviteter under natten. 

De ser då exakt var och hur länge man är i de olika sömnstadierna under natten och genom sömnkurvorna kan de med exakthet avgöra vad dina sömnstörningar beror på. 

Det finns ett hundra tal olika sömnstörningar och diagnoser och en del av dessa är kopplade till diagnosen ADHD. 

Men enbart dessa sömnlabb som kan avgöra detta eftersom de är de enda med denna utrustning. 

De konstaterade i mitt fall att jag hade sömnapné men även att mina sömnkurvor inte alls var normala och att jag aldrig sov. 

Jag aldrig så djupt till remsömn 1  utan jag gick enbart ner i en djup avslappning. 

Varken sömnkliniken i Lund eller övriga sömnkliniker hade sett en liknande sömnkurva och blev väldigt konfunderade. 

Så det skickade mitt resultat och mina sömnkurvor till världens ledande sömnforskare och där fick de och jag svaret. 

Det visade sig att jag hade en extremt sällsynt sömnstörning och att vi är 30 st i världen med denna sömnstörning och alla med denna sömnstörning har diagnosen ADHD. 

Så efter denna utredning på sömnkliniken så gjorde man även en ADHD utredning som visade att jag har en grav ADHD. 

Men som sagt vad det finns fler sömnstörningar som orsakas av ADHD. 

Men enbart dessa sömnlabb som kan konstatera detta. 

Vi är många med ADHD som har svårt med tidsuppfattningen och det beror på att vår biologiska dygnsklocka då inte fungerar som den ska. 

Detta kan även  ge  sömnstörningar. 

I mitt fall konstaterade man att min biologiska dygnsklocka inte fungerar överhuvudtaget. 

Så min hjärna talar aldrig om att jag ska sova.  

Utan sömn tabletter kan jag vara vaken upp till 5 dygn i sträck innan jag går ner i en medvetslöshet i stället för sömn. 

Eftersom kroppen vänjer sig vid dessa sömntabletter får jag i bland byta medicinkombinationer och när de inte längre fungerar. Så ska jag egentligen åka till Lunds lassarett och bli nedsövd med narkos när jag varit vaken i 3 dygn. 

Men det är alldeles för bökigt att ta sig ditt på nätterna så jag har aldrig gjort detta. 

I dag tar jag en kombination av 2 tabletter Circadin  1 sobril och 1 Apodorm för att sova men det fungerar tyvärr ändå inte fullt ut. 

För det händer i melanåt att jag ändå har helt sömnlösa nätter.  

Så detta med sömnstörningar hos oss med ADHD är rätt så vanliga men lyckligtvis är det inte alla med ADHD som drabbas av sömnstörningar. 

För vissa med ADHD somnar på sin centralstimulerande medicin medans andra får sömnstörningar av den centralstimulerande medicinen. 

Så vad som är orsaken till sömnstörningen är ytterst svårt att avgöra av någon utan tillgång till sömnklinikernas utrustning. 

När jag bad om en remiss till sömnkliniken på min vårdcentral så hade de aldrig hört talas om dessa sömnkliniker och visste inte att de existerade. 

Så det fick gå in på landstinget dator  och göra en sökning där inne då fann dom informationen om dessa sömnkliniker och vad dom sysslar med. 

Det gick väldigt snabbt och få en tid där när remissen väl gjordes. 

Eftersom så få vet om dessa sömnkliniker så har det inte heller så många patienter och så många utredningar att göra. 

Hälsningar Lasse  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.