Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Olika former av autism

Ögonkontakt är riktigt svårt

2015-10-02 06:50 #0 av: Skorpion76

De som har As brukar säga att de har svårt för at se någon rakt i ögonen och som ni alla vet tillhör det på något sätt vett och etikett att man inte håller kvar blicken för länge. Om man tittar för länge på någon blir den personen besvärad. Jag vet inte hur det är för er som "bara" har AS, men för mig som dessutom är synskadad  blir det extra krångligt eftersom det faktiskt tar en stund för min hjärna att koppla ihop vad ögonen ser. Det betyder att om jag stirrar på någon gör jag inte det av elakhet, utan därför min hjärna int kopplar ihop vad ögonen ser.  

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Autism, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-10-02 07:45 #1 av: Garnnystanet

Jag tycker inte att ögonkontakt är svårt men ibland får jag ändå påminna mig själv om inte kolla för mycket åt ett annat håll.

____

Medarbetare på Autism.

Anmäl
2015-10-13 22:23 #2 av: Silla9

Jag har ganska svårt för ögonkontakt. Jag tränar på det och tycker det är mindre jobbigt nu, men om jag tittar någon i ögonen har jag jätte svårt för att fokucera på vad personen säger. Jag koncentrerar mig lixom bara på att titta personen i ögonen då. Sedan tror jag jag har börjat titta personer i ögonen för länge ibland nu också. Vart ska man titta annars för att inte verka nervös? Jag flackar nog ofta rätt mycket med blicken..

Anmäl
2015-10-13 23:12 #3 av: Garnnystanet

Man kan kolla till höger eller till vänster om den andres näsa. Det brukar fungera.

____

Medarbetare på Autism.

Anmäl
2015-11-05 10:52 #4 av: Ananse

Fast jag har på senare tid upptäckt att folk märker på rätt långt håll ifall man tittar dom rakt in i ögonen eller inte. Över huvud taget känns det som en knäpp grej - andra djur hålls ju inte med sånt utom när dom är fientliga - och det är besvärligt hade titta lagom mycket. I kontakten med patienterna tycks min bristfälliga ögonkontakt oftast uppfattas som naturlig och behaglig.

Anmäl
2015-11-05 12:28 #5 av: Henrik93

Som sagt ingen diagnos ännu. Mamma sade ofta åt mig när jag var liten att kolla i ögonen på de jag pratar med eller bemöter på ett eller annat sätt.
Jag har lite svårt att se i ögonen på blåögda människor, eftersom det känns väldigt djupt och som att jag ser in i personen.
Men även svårt för ögonkontakt med folk jag inte känner som man går förbi på promenader eller i affären. Och kassörskor/er är jobbigt också.

Sajtvärd på Neofinetia Ifokus

Japanska och Asiatiska orkidéer

Anmäl
2015-11-05 16:17 #6 av: Garnnystanet

Om man tycker att det ör jobbigt att se någon i ögonen så kan man kolla på höger eller vänster sida om näsan. Det funkar lika bra.

____

Medarbetare på Autism.

Anmäl
2015-11-05 20:37 #7 av: Annielle

Jag tyckte tidigare att det var ett stort problem för mig, flackade mycket med blicken och var väldigt nervös, men sedan läste jag någon stans att man kan kolla över ögonen (typ ögonbrynen/början av pannan) och på så vis få det att verka som att man hade ögonkontakt.

Gick bra när jag började med det, tror till och med att jag verkade väldigt intresserad av vissa ämnen på gymnasiet som jag hade svårt för p.g.a. att jag verkade ha så mycket ögonkontakt med läraren och verkade hänga med bra på lektionerna (vilket jag inte gjorde bra alls egentligen...)

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2015-11-06 21:28 #8 av: [Udoon]

Jag är jätteobekväm med ögonkontakt, men försöker att titta folk i ansiktet eller bara göra ögonkontakt nån sekund i taget när jag pratar. Men man måste inte ta ögonkontakt om man blir obekväm av det. Klart folk förväntar sig att man ska, men man måste ju inte för detSkrattar Själv tycker jag att det blir lite lättare när jag påminner mig själv om det, om det känns som det är tvingat så blir det ju bara ännu obehagligare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.