Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Utredningar (Hur? Var? När? Varför?)

Datortomografi

2015-10-10 20:24 #0 av: Internettan

Jag har fått tid för datortomografi nästa vecka, som en del i den utredning jag står i kö för. Har läst lite på nätet om att det ger en hel del strålning och det finns rekommendationer om att man ska vara försiktig med att göra sådan undersökning (i onödan).

Känner mig lite skraj. Vill ju ha en tillförlitlig utredning men vill inte få en hjärntumör om några år, typ. Hur nödvändigt tror ni det är med en datortomografi? 

Har ni andra några tankar om detta? Hur många har genomgått en sådan undersökning? Antagligen har jag något inom autismspektrum. Sen vet jag inte om det också kan finnas annat de vill kolla för jag tror att jag också har symtom som kanske faller under annan diagnos, eller hur jag ska uttrycka det.

Anmäl
2015-10-10 20:28 #1 av: Aleya

Har du gjort en DT varje dag i ett år så kanske man kan fundera. Men att göra en DT kanske två gånger i sitt liv ger nog inte en hjärntumör.

Tänk på dom som jobbar på röntgen, dom får garanterat mer strålning i sig än du får en enda gång. Och vad jag kan säga så lever många till över pension.

Vet inte vad det är för slags utredning du ska göra, men en DT lär inte skada dig.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-10-11 13:50 #2 av: Internettan

Okej, du har kanske rätt. Läste bl a detta:

För att beräkna cancerrisken av strålningen från DT har författarna till den aktuella studien tittat på vilken strålning olika organ får vid DT-undersökning. Därefter har data med cancerincidens och mortalitet inhämtats från individer som bott i närheten av områden där en atombomb detonerat och som överlevt. Den strålningsdos en DT resulterar i för olika organ har satts i relation till strålningsdoserna boende runt bombdetonationen utsatts för och den ökade cancerrisk detta inneburit. Författarna konstaterar att den strålningsdos en individ utsätts för vid 2–3 DT-undersökningar är inom gränserna för vad som är en »signifikant ökad cancerrisk«.

Författarna beräknar att strålning från DT kan komma att orsaka så mycket som 1,5–2 procent av alla fall av cancer i USA givet dagens DT-användning.

Samtidigt står det att den studien fått kritik, men att man ändå ska vara försiktig. Men dina ord känns ändå rätt lugnande så jag tror nog att jag tar risken. Tack! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.