Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

självskadebeteende?

2015-10-17 21:12 #0 av: nikkaluokta

Har aldrig berättat... Eller ens nämnt vare sig för min Dr eller min omgivning... Men klart min sambo undrar... Ibland river jag mig själv, river typ kliar klöser så jag får sår... benen å skinkorna mest... Jag säger att jag har allergi.. Men ibland oxå då det blir åt h-vete med allt å allt blir kaos å jag är tokfrustrerad... Då slår jag mig själv... Ibland som igår då slog jag knytnäven i betongväggen flera gånger så nu är halva handen blå-lila... Detta händer då å då... Varför?! Jag vill inte... Men kan inte hejda mig å det känns bättre efteråt...

Anmäl
2015-10-18 00:12 #1 av: Ananse

Ja sånt där hålls vi med, vi människor... Kan bero på att vi är koko. Eller på nåt annat. Och man kan inte prata med sina medmänniskor för det finns gränser för hur koko man får vara.

Anmäl
2015-10-18 16:44 #2 av: zatanica

Har själv självskadebeteenden. Men kom just att tänka på en sak, har läst endel om djurs beteendem och kom att tänka på stereotypa beteenden. Det är betenden som djuret gör när det inte får utlopp för sina mer naturliga beteenden. Exempelvis kan djur i bur/inhägnader som är för små och inehållslösa gå i åttor. Djuren kan börja bita på varandra, exempelvis grisar biter på varandras svansar, höns plockar fjädrar från varandra. HÄstar som står och biter på inredningen, hamstrar som tuggar på galler.

Sedan har vi överslags beteenden som exempelvis kan vara att djuret gör något helt annat än vad man förväntar sig, exempelvis börjar tvätta sig mitt i ett slagsmål eller liknande.

Frågan är om inte självskadebeteende hos mäniskor skulle kunna vara något av detta?

Exempelvis, vi får inte utlopp för de vi egentligen är och det vi behöver göra för att må bra och känna att vi är vi. Så vi utvecklar ett stereotypt beteende i att skada oss som inte på något vis är bra, men det lugnar/dövar våra naturliga behov. 

Eller om man ser det som en överslagshandling, vi skadar oss för att vi inte kan hantera situationen och gör därmed något helt otänkbart/annorlunda än vad man kan förvänta sig i situationen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.