Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Hjälp förutom mediciner man har rätt till, (Adhd)

2015-10-28 16:51 #0 av: Otyg

Hej jag undrar lite om hur mycket hjälp man kan be om eller få hjälpmedel för att lära sig hantera sin adhd utav vården/arbetsterapeuter?

Jag har alltid haft problem med att sova jag har ätit sömnmedel i hela mitt vuxna liv egentligen.
(fått reda på att jag inte sov mycket som barn heller) så det kanske bara är att "gilla läget"?

Dagar månader ja tid i största allmänhet flyter ofta ihop och jag glömmer ofta saker även om någon påminner mig femtioelva gånger.
Stressad är jag egentligen inte det är bara det att den rakaste vägen från A till B är en rak linje?
Lätt för att tappa tråden och känner att jag egentligen behöver hjälp med att lära känna min diagnos mer.
Gärna med pekpinnar och whiteboards.

Detta har jag förklarat på min mottagning jag går till som håller i min medicinering,
Problemet är att det verkar bara vara intresserade av att ha medicinering som enda hjälp där.
Någon som vet vad man egentligen kan begära att få hjälp med?
Jag börjar nästan känna mig jobbig.

Anmäl
2015-10-28 17:00 #1 av: AnneN

Du kan begära att få hjälp av terapeut/psykolog specialiserad på adhd för att få lära dig mer om din diagnos och kunna prata om hur det påverkar dig. Du kan även begära att få hjälp av arbetsterapeut, vad de kan hjälpa med är lite olika beroende på hur ditt behov ser ut.

Vad är det för mottagning du går på? Om du inte redan går på vuxenpsykiatrin (om du är över 18år) så begär att få remiss dit eller kontakta dem själv för att se om de kan hjälpa dig utan remiss.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2015-10-28 17:04 #2 av: fridelfina

Ett bra hjälpmedel vid sömnproblem och ADHD är boll-/kedjetäcke! 

Dotter har bolltäcket på 6 kg och sonen har kedjetäcket på 8 kg (tror jag?). Det finns olika vikter så man får prova ut vilket som passar en bäst. Barnen har varit på habiliteringen för att få dessa utskrivna. Sen ska det ju finnas olika verktyg för minneshjälp, de är ju en heldel appar som ska funka, men man måste ju få veta vilka som är bra och det är väl arbetsterapeut som kan vara behjälplig.

   
Anmäl
2015-10-28 17:57 #3 av: Otyg

1#
Japp på vuxenpsykiatrin men det är en ganska liten ort här och det har skurit ner på mottagningen ganska hårt.
Jag träffar aldrig läkaren och all kommunikation sker via sjuksköterskan som jag upplever som ganska ovetandes inom adhd och stressad.
Jag hade bytt mottagning direkt om det inte hade ställt till det så med avståndet som nu är väldigt bekvämt.

2#
Precis därför jag frågar lite faktiskt för jag fick just höra om kedjetecke.
Jag nämnde för sköterskan att jag ville ha hjälp ifrån en arbetsterapeut men vet inte om det gick fram.
Är det genom psykiatrin man kan få hjälp med det?

Anmäl
2015-10-28 19:43 #4 av: ADHDharjag

Ja, arbetsterapeuter finns i psykiatrin, men eftersom det är en fattig verksamhet kanske dem har prioriterat bort den hjälpen. Vet att där jag går får man endast medicinsk hjälp och blir erbjuden en kurs under några veckor där man får träffa andra med samma diagnos och gå igenom olika teman som sömn och sånt. Men individuell hjälp av arbetsterapeut lär du vara lyckligt lottad om du kan få.

Anmäl
2015-10-28 20:16 #5 av: Otyg

4#

Jag misstänker att du har rätt om man nu inte betalar astronomiska summor hos någon privatklinik?
För ett par år sedan hade jag en annan läkare och sjuksköterska på samma mottagning men det är tyvärr som natt och dag i jämförelse med idag.
Jag var med i någon liknande kurs eller rättare sagt jag var den enda som dök upp och det slutade såklart med att dom inte fortsatte kursen då.
Både läkaren och sjuksköterskan slutade strax där efter och jag kom av mig med hela projektet.
Arbetsterapeuterna finns på annan ort och förutom medicin och kolla blodtryck så finns det ingenting där jag går nu som jag har fått reda på iallafall.

Anmäl
2015-10-28 21:13 #6 av: fridelfina

#3)

Vet faktiskt inte vart de organiserar Habiliteringen? Men googla på kedjetäcke och din ort så kanske det kommer upp matnyttig info, eller kan man ringa 1177  (sjukvårdsupplysningen) över hela landet?

   
Anmäl
2015-10-28 21:16 #7 av: fridelfina

Såg att du bor i Västra götaland, hittade detta: http://www.komikapp.se/downloadFile.asp?source=Uppf_av_beh_med_tyngdt_cke.pdf&virtualPath=userFiles%5C14%5C1%5C16%5C

   
Anmäl
2015-10-28 21:21 #8 av: fridelfina

Hittade detta också: http://www.1177.se/Kronoberg/Tema/Hjalpmedel/Produkter/Kognition-och-kommunikation/Vila-och-koncentration/?countyid=14&classificationid=c%2C73c69a0a-546f-41d3-a5dd-a464013159bb%2CClassification&autoscroll=true

Bara att kontakta dem och höra hur du gör för att få prova!

   
Anmäl
2015-10-30 16:40 #9 av: Otyg

Fridelfina Tackar tackar!

Anmäl
2015-10-31 20:06 #10 av: fridelfina

Hoppas du hittar rätt hjälp!

Sömn är viktigt för att det mesta ska funka!

   
Anmäl
2015-11-01 11:06 #11 av: Otyg

10#

Ja verkligen, jag är beredd att testa vad som helst.

Anmäl
2015-11-01 11:21 #12 av: Ananse

Till och med sömn, menar du...?

Anmäl
2015-11-01 11:38 #13 av: Otyg

Ananse hur menar du nu?

Anmäl
2015-11-01 18:00 #14 av: Ananse

Replikväxlingen blev lite rolig.

'Sömn är viktigt (..).'
'Ja (..), jag är beredd att testa vad som helst.

Lite som att sömn är sista desperata utvägen, den man tar till när allt annat man provat har misslyckats.

Anmäl
2015-11-02 13:10 #15 av: Otyg

Ananse aha :) ibland så tänker jag bara att alla förstår vad jag menar och glömmer bort att skriva hälften.
Jag är mer desperat att kunna få sömnen att fungera bättre och eftersom jag har provat det mesta i medicin väg så är nästan att nicka elementet ett tänkvärt alternativ.

Anmäl
2015-11-08 10:12 #16 av: Henrik93

Jag har också helt sjukt jobbigt med sömnen. Fick diagnosen insomni förut. Men fick inte någon särskild hjälp. Ibland så tänker jag "äh, skitsamma- behöver ju ändå inte vara pigg imorgon" men sedan kommer perioder då jag knappt sover alls och då har jag skaffat några egna knep för att somna fortare och sova bra. Är det riktigt svårt att somna så skår jag på en meditations cd utan röster, bara härliga ljud och instrument- också andas jag djupa andetag ner i magen och fyller buken, sedan bröstkorgen och halsen med luft. Och sedan andas jag ut sakta och helt. Ibland tar det vara ett par minuter innan jag däckar av detta.
Är det ännu svprare att somna så tar jag en cd med vägledd meditation för att få bort tankarna till sådant som inte oroar mig.

En till sak som jag alltid gör är att ha flera täcken och ligger på rygg och viker in täcket under fötterna och runtom kroppen så att jag blir som en puppa. Hahaha så ett bolltäcke skulle säkert vara perfekt för mig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.