Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Specialintressen

2015-11-05 11:18 #0 av: Ananse

Specialintressen är ju väldokumenterat i samband med dom tillstånd som normalt räknas till autismspektrum, och finns ju med i diaggnoskriterierna för asperger syndrom. Det har alltid präglat mitt liv i väldigt hög grad och jag har sett det som ett aspergerdrag.

På senare tid har jag dock insett att det är väldigt vanligt förekommande i samband med ADHD också fast engagemanget tar sig lite andra uttryck. Lustigt nog är det inte alls särskilt uppmärksammat. Det finns ju stereotyper, föreställningar vi har om typiska ADHD-människor, men där brukar inte specialintressen ingå. Vi tänker oss snarare en typisk Jim Carrey-figur än Cosmo Kramer när vi gör oss en föreställning om ADHD.

Jag är nyfiken, hur har det där med specialintressen yttrat sig för folk här?

Anmäl
2015-11-05 12:24 #1 av: Henrik93

Jag har alltid haft ett specialintresse, ett i taget.
När jag var liten så var det att måla av pokemon kort. Det gjorde jag hela tiden.
Sedan blev jag ohyggligt intresserad av att kika på baciller och livsformer i mikroskåp. Det var också väldigt överdrivet. Och typ det enda jag gjorde.
Sedan var det dans. Men inte vilken som helst utan jag lärde mig alla michael jackson koreografier utantill.

Och nu så har jag varit intresserad av orkidéer väldigt länge, men samlar främst på japanska arter, vilket också är lite over the edge eftersom jag brukar gå all in, lyssnar på japansk musik, inreder japanskt, lagar ofta japansk mat.
Och det trivs jag med. Även om folk tycker att jag är överdriven.

Jag har ingen diagnos men är under utredning för aspergers.

Anmäl
2015-11-06 07:00 #2 av: Skorpion76

Jag har speciella intressen som kan variera och just nu är det Gunde Svan som gäller för mig! 

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.