Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Utredningar (Hur? Var? När? Varför?)

Tidig utredning adhd

2015-12-05 17:41 #0 av: gunillapower

Hej. Finns här någon som har erfarenhet av tidiga adhd utredningar? Min son är 4 och vi har fått frågan om vi vill utreda honom nu i vår. Annars kan vi välja att vänta tills han är runt 6. Kan det vara för tidigt nu? Vilka är efa erfarenheter? (Jag har add)

Anmäl
2015-12-05 20:45 #1 av: Ananse

Om ni vill att han ska få mediciner är det väl bra att komma igång. Annars ser jag ingen poäng med det. Du vet ju vad det handlar om, använd förnuft och intuition.

Anmäl
2015-12-06 20:52 #2 av: Annielle

Är det så att du tycker att han har väldigt stora problem eller varför ska han utredas så tidigt?

Jag skulle ha väntat med det annars...

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2015-12-06 23:32 #3 av: Splatter

Om han inte är i direkt behov av hjälp nu så är det kanske bra att vänta tills han är 6. Men det är bra att göra en utredning tidigt om det behövs så att det är lättare att få hjälp snabbt senare, annars kan det ta 1-3 år innan en utredning är klar, vilket leder till att man tappar mycket tid i högstadiet eller gymnasiet om man väntar så pass länge.

Anmäl
2015-12-06 23:59 #4 av: Ananse

Men ha också i åtanke: det handlar inte om - eller ska inte handla om - diagnos. Skolan/samhället har skyldighet att hjälpa till i vilket fall! Dom kommer säkert att försöka skjuta det ifrån sig, 'Det finns ju ingen diagnos så vi kan inte göra nåt', men då gör dom fel.

Anmäl
2015-12-07 10:53 #5 av: Niklas

Ju tidigare det går att utreda, desto bättre tycker jag att det är. När han är sex år ska han börja skolan. Beroende på vad han behöver för hjälp kan det betyda att olika skolor passar honom bäst.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2015-12-08 00:36 #6 av: [GråHäxa]

#4 Det borde absolut vara så som du säger men så är det tyvärr inte. Man måste ha precis allt utrett och dokumenterat för att man skall kunna få någon hjälp nu förtiden.

#0 Jag skulle definitivt rekommendera att pojken blir utredd innan han börjar i skolan. Så att han på så sätt kan få de bästa förutsättningarna direkt från start. 


Anmäl