Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Bokstavsdiagnos & rökning

2016-02-18 21:16 #0 av: Tintin82

Jag har inte skrivit här på länge för ställer man en fråga så är det så många som börjar snacka om så mycket annat än det som just DU frågar men Jag försöker och får se om det blivit någon skillnad
ADD/as och äter medikinet och på morgonen när jag tagit en tablett så dröjer det ca en halvtimma och sedan är jag röksugen och efter jobbet kan jag sitta på balkongen och bara röka har börjat känna mig illamående och tror det har att göra med tabletterna. Nu är jag sjuk idag och i morgon och inte tagit någon tablett men då blir inget gjort
Det jag vill ha råd om är hur jag slår bort röksuget för det kommer så starkt

Anmäl
2016-02-18 21:25 #1 av: Hera

Har hört att det hjälper att sysselsätta fingrarna. Tex skala en apelsin. 

Dricka ett glas vatten. Borsta tänderna. 

Köp en målarbok för vuxna.

Anmäl
2016-02-19 11:14 #2 av: Ananse

Tyvärr kan jag inte ge nåt sånt kort enkelt svar som du efterlyser i början av inlägget, men jag har funderat mycket runt just det här.

Nånstans läste jag om nån som sa att hon prövat att självmedicinera med olika lagliga preparat, och att just nikotin var helt överlägset med ADHD-symptomen. Men naturligtvis är det ingen varaktig lösning p g a hur beroendeframkallande det är. Då började jag fundera ifall medel som används för nikotinavvänjning fungerade med ADHD... Det visade sig finnas en substans som heter bupropion och som är verksam i preparatet Voxra. Voxra är ett (icke narkotikaklassat) antidepressivum som hämmar återupptaget av dopamin och noradrenalin. Det binder sig vid samma receptorer som nikotin och används därför vid rökavvänjning. Det intressanta, det som bekräftade min luddiga tes, var att det dessutom visat sig vara verksamt mot precis den typen av besvär man ofta har vid just ADHD! Så var cirkeln sluten.

Slutsats: Nikotin kanske är den medicinering som ger dig bäst lindring av symptomen, men som sagt undviker man ju gärna den substansen om det går. Kanske Voxra skulle vara en lösning för din del? Sen har ju naturligtvis inte alla problem kemiska lösningar... Nikotinavvänjning är ju svårare än så.

Anmäl
2016-02-19 11:33 #3 av: add-apa

Jag blev rökare av Medikinet!!!

Nu använder jag nikotinmunspray, som är för rökavvänjning, men har ju fastnat totalt på det också. Har hållit på och sprayat i flera år nu...

Anmäl
2016-02-19 11:42 #4 av: Ananse

Märkligt. Man tycker ju att ett centralstimulantium i nån mån borde dämpa behovet av andra såna... Vissa vittnar om att dom slutat med både nikotin och kaffe efter påbörjad medicinering med CS, att behovet mer eller mindre försvunnit. Med den lilla erfarenhet jag hittills har av Concerta, upplever jag att mitt sug minskar i största allmänhet efter intag... Annars hela mitt liv har jag gått och varit sugen på olika saker. Men det är ju många signalsubstanser inblandade och stora individuella skillnader, så det är väl svårt att förutsäga.

Anmäl
2016-02-19 22:35 #5 av: [GråHäxa]

Det är intressant det här tycker jag. Jag upplever också ett ökat röksug av CS medicinering. Nu har jag slutat röka men när jag började med medicinen så började jag röka mer. Kunde också bli extra röksugen precis när medicinen började verka på morgonen eller eftermiddagen. För min del har de varit just suget efter cigaretter alla andra sug har helt försvunnit. När jag bodde ensam brukade jag glömma av att äta om jag inte hade påminnelser på mob tex.

Däremot så har jag upplevt minskat röksug utav Voxra. Jag tycker att Voxra är en väldigt bra medicin vid t.ex depression men jag upplever att CS medicin hjälper bättre mot ADHD en vad Voxra gör (även om voxra också hjälper). Det bästa för mig har dock varit när jag har haft båda medicinerna samtidigt. 

Men som tips till TS för att slå bort röksuget så skulle jag säga samma som #1. Sysselsätt händerna, vet inte vad du har för intressen men hantverk av olika slag brukar hjälpa för mig. Kan även rekommendera boken "Äntligen icke-rökare" 


Anmäl
2016-02-21 14:31 #6 av: SSKAnna

Önskar att jag kunde svara men även jag kan bara konstatera att Nikotin är cs och att det måste vara något med det..

Själv valde jag att börja snusa när jag var 25- som ett sätt att lugna mig själv- jag visste inte om att jag hade varken adhd eller AS då men det funkar...

Kan det vara ett alternativ till rökning? Det gör mindre skada i kroppen iaf...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.