Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
NPF + Psykisk sjukdom

Förstöra jounal

2016-03-06 12:49 #0 av: Skrikan

Kan man få sin journal raderad från en mottagning? Jag har varit på en mottagning där jag blivit gravt felbehandlad och journalen är full av felaktigheter och förvrängningar av det jag sagt och upplevt. Det är helt vansinnigt.

Jag har fått behandling på en annan mottagning, där jag tagits på allvar, det jag sagt har inte förvrängts. Det är som att på första mottagningen har allt jag sagt vänts mot mig och jag har blivit framställd som något psykotiskt freak. Där har de gjort en bedömning utifrån mina upplevelser, det jag sagt och det min familj har berättat. Och de har inte lagt värderingar eller gjort bedömningar under samtalen utan jag har kunnat berätta och förklara och svara på frågor på ett strukturerat och ordnat sätt. Något som jag efterfrågat på den första mottagningen.

Jag har vid flera tillfällen blivit upprörd i kontakten med den första mottagningen eftersom de inte har förstått och bara velat ha sin egna uppfattning om saker och ting. Allt som varit svårt för mig har förminskats och förlöjligats, och när jag har bestridit deras uppfattning om mig har de noterat att jag är upprörd och överdriver.... Och när jag har läst min journal är den full av felaktiga saker och förvrängningar och saker som inte ens är sanna.

Det är tragiskt och jag blir jätteledsen av att läsa den smörjan och det gör ont att detta finns nedtecknat om mig när det är klart och tydligt felaktigt. Något som behandlingen på den andra mottagningen bevisat. Hur kan jag gå tillväga för att få journalen från första mottagningen raderad?

Anmäl
2016-03-06 12:58 #1 av: Calcifer

Jag kan inte svara på din fråga men du får medlidande från mig. Det står i min journal att jag är alkoholist, pundare och hade "heroinfest" på halloween. Jag har visserligen haft en del problem med alkohol men jag är inte alkoholist och jag har aldrig rört droger och på halloween var jag ensam hemma och kollade på film. De vägrar rätta till den skiten också.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2016-03-06 16:03 #2 av: Farwuq

Nä, det blir nog inte lätt. Det som skrivs i journalen lär där förbli.
Direkta felaktigheter kan markeras med ett horisontellt streck. Hur länge journalerna arkiveras vet jag inte, men de bör finnas i regionarkivet till efter vederbörandes död. De är viktigt forskningsmaterial.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-03-06 18:15 #3 av: Annielle

Usch har tyvärr hört om andra som har beskrivit liknande  sätt de blivit behandlade på och som står i deras journal. Ledsen

Jag har så vitt jag vet "bara" blivit väldigt illa behandlad av en läkare på vårdcentralen jag var på för något år sedan, begärde journalen sen och blev väldigt upprörd över felaktigheter och dumheter han hade skrivit där.

Kollade i alla fall upp vad man kan göra efter det, man kan få delar eller hela journaler raderade , läs om hur du gör här:

http://www.ivo.se/for-privatpersoner/ansokan-om-journalforstoring/

Skönt att höra att du går hos en vettig mottagning nu i allafall! Glad

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-03-06 18:52 #4 av: Skrikan

Nu har jag lugnat mig och läst igenom igen och markerat alla felaktigheter. Jag funderar på att gå vidare med det här (för det är ju helt sjukt) och göra en anmälan. De gör säkert samma sak mot andra! Och nu har jag ett utlåtande och en ordentlig utredning från en annan mottagning att luta mig tillbaka på. De hade ju så fel på det första stället. Om man anmäler detta hur stor är chansen att det gör någon skillnad? I mitt fall spelar det väl ingen roll, eftersom jag ändå fått en utredning utförd ordentligt med familjeintervju och allt som hör till på en annan mottagning. På första mottagningen intervjuade de bara mig, och jag fick frågor helt frånkopplade det jag velat utreda... Det finns ju ingen substans i den "utredning" de gjort på det första stället. Det kan väl inte vara omöjligt att bestrida detta och få rätt?

Är det någon här som gjort en anmälan och fått rätt? Vad kan man vänta sig av det? Jag vill bara se en förändring i vården så att fler inte hamnar i en ännu värre situation än jag.

Jag hade ju bara tur som kunde komma till en annan mottagning. Tänk de som blir fast på det första stället, eller bara förpassas i ett psykfallsfack utan hjälp. Jag tycker inte detta är okej alls, och jag vill att den här mottagningen ska veta det och att de ska rätta sig!

Kan man väga olika mottagningars bedömning mot varandra? Hur kan olika mottagningar göra så olika bedömningar?

Anmäl
2016-03-09 16:31 #5 av: BASE

Glad att du har en vettig mottagning att gå till och jag håller verkligen tummarna för dig att de på nya stället inte bara inser felaktigheter som skrivits om dig utan är med på att backa upp dig i de fel de andra skrivit.Det brukar finnas en vilja att inte blanda sig alltför mycket mot andra läkare utan gärna visar empati och kan säga jag förstår hur du känner sen blir det inte mer.Jag har spelat in speciella läkarbesök där jag visste saker skulle tas upp som kunde bli tex ord mot ord(låter kanske för misstänksamt men har mina anledningar)Men de har varit till viss hjälp över årens gång.Men som sagt jag håller tummarna och tårna för dig.:)

Anmäl
2016-03-11 21:05 #6 av: Leramani

Man har rätt att sekretessbelägg en journal. Oavsett anledning.  Du kan bestämma att ingen får läsa den.  Vänd dig till mottagningens huvudman,  t ex  sjukhus eller där de bestämmer över mottagningen ifråga.  Du får ett papper hem att fylla i och signera.  Det tar ett par tre veckor,  men sen är journalen spärrad för läsning.

Anmäl
2016-03-12 09:02 #7 av: Annielle

#6 Det var något nytt! Men gud så bra att veta, det ska jag definitivt göra med mitt sista läkarbesök .

Tack för den informationen! Glad

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-03-12 09:03 #8 av: Annielle

6# Fast det kanske bara gäller en hel journal och inte ett inlägg?

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-03-12 09:53 #9 av: Leramani

Ja. Det gäller hela journalen.  Inlägg tror jag inte går att spärra.

Anmäl
2016-03-12 10:03 #10 av: Annielle

Ok! typiskt! Ledsen

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-03-12 15:36 #11 av: Farwuq

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/patientdatalagen/a.

Men all sekretess går att bryta om nöden så kräver.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-03-12 19:32 #12 av: Leramani

När det gått några månader,  och man har journal på ett annat ställe,  så upphör den tidigare journalen att intressera,  och då är risken att någon får bryta spärren väldigt liten.  Dessutom måste de informera personen först.

Anmäl
2016-03-12 19:35 #13 av: Farwuq

Det beror väl hur akut det bedöms. Journalen förvaras på ett arkiv och reglerna för utlämnande känner jag tyvärr inte till.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-03-13 04:10 #14 av: Leramani

Alla journaler är numera digitala.  Reglerna för utlämnande vid spärrning är att det måste gälla något allvarligt, risk för hälsan måste föreligga för att man ska få bryta spärren.  Och så måste man informera patienten om att man bryter spärren.

Anmäl
2016-03-13 05:13 #15 av: Farwuq

Att alla skulle vara digitala det tror jag inte på. Det finns hela magasin med journaler på Arkivcentrum Syd.
Informera? Det är inte alltid så lätt att informera en sjuk eller skadad patient.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-03-13 11:10 #16 av: Leramani

Privata mottagningar har väl kanske fortfarande pappersjournaler.  Men inte landstinget.  Jag har jobbat som läkarsekreterare,  så jag vet.   Om patienten är för dålig för att man ska kunna informera,  så kan man gå förbi det. Men det är ändå ett högt ställt krav på nödvändighet, för att få bryta en spärr.

Anmäl
2016-03-13 11:12 #17 av: Leramani

Arkiven slängs inte,  de ska bevaras.  Skånes alla pappersjournaler i landstinget,  har förts till ett regionalt arkiv.  Det är rätt länge sen.

Anmäl
2016-03-13 11:14 #18 av: Maria

Pappersjournaler arkiveras i stora arkiv. Jag har jobbat i perioder med att leta journaler i Stadsarkivet i Göteborg. Flera våningar ner i underjorden på Otterhällan.Skämtar

/Maria

 

Anmäl
2016-03-13 12:00 #19 av: Farwuq

Nä gudskelov så "förstörs" inte några journaler medvetet. Det vore både synd och skam. Det som är skrivet är en guldgruva för framtida forskning.
Om jag inte missminner mig är det magasin 1 och magasin 5 som är fulla av journaler här i Lund.

Så jag hoppas vi är överens om att en journal kan beläggas med sekretess i olika grad, men INGET FÖRSTÖRS.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-03-13 22:16 #20 av: RosaBurk

Det vore ju synd om man bedriver forskning på felaktiga journaler. Det är ju faktiskt katastrofalt om det är så. Då är det ju jätteviktigt att felaktiga journaler förstörs eller rättas!

Anmäl
2016-03-14 07:49 #21 av: Farwuq

Man forskar på olika sätt. Ett sätt är att studera psykologi och psykiatri.
Då kan även felaktiga saker bli intressanta, att studera och att utröna varför patienten kom med osanning, vid ett givet tillfälle.

Rätta i en journal går.
När jag var student här i Lund på 70-talet, då sa man som så:
"Felaktigheter ska markeras med ett horisontalt streck över texten. Sen får man lägga till en rättelse som förklarar varför man gjorde det horisontella strecket. T.ex. om det framkommit att  det var ren lögn, etc. Texten får således inte göras oläsbar."

En journal förstörs inte, den ska finnas kvar i åtskilliga år efter personens död, digital som pappersversion. Bl.a. för att kunna spåra eventuella ärftliga sjukdomar över flera generationer. Gamla journaler är "guld" för de som forskar.

Jag kan inte Region Skånes regler - själv arbetar jag med statliga handlingar och digitala personregister i samma byggnadskomplex, och vi har mycket strikta regler för "gallring" - men normalt ska handlingarna bevaras för all framtid.

Om andra regler gäller numera för regionen, så får gärna sakkunnig fylla i och rätta.

Grundregeln är att man ska tänka på vad man säger till sin doktor, det kan hänga med väldigt länge.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-03-14 10:21 #22 av: Leramani

Reglerna är nationella och inte något regionerna kan leka själva med.  Spärrning av en journal har tillkommit i de nationella reglerna,  i och med de digitala journalerna,  för att patienten ska ha en möjlighet att bestämma vad andra läkare får läsa.  I synnerhet för de fall där man blivit ovänner med en läkare.  Annars kan det bli rättosäkert för patienten.  Möjligheten att häva spärren är endast vid livshotande situationer där informationen i journalen kan bli avgörande.  Detta upphör att gälla efter något år,  dsv det blir svårare att få bryta spärren.  Om möjligt ska patienten informeras.
Förstöra en journal,  går inte.   Att göra korrigeringar går,  med överstrykning men då ska det vara bevisat felaktigheter i journalen.

Detta gäller i Sverige.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.