Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Dagis / Skola / Jobb / Praktik

Det här med att lyssna och ta till sig information

2016-03-15 15:00 #0 av: Cochon

Hej!

Jag har, som säkert många andra här inne, väldigt svårt för att lyssna och ta till mig information. Läser på högskola just nu och har väll aldrig under mina år i skolan fått något ut av lektioner eller föreläsningar. Tempot är skumt och det är tråkigt att lyssna, trots att det kan vara något intressant som pratas om. 

När jag började på högskolan tänkte jag att man måste börja närvara och försöka utnyttja föreläsningarna för det dem är till för, nämligen att lära sig. Men ack så fel man hade, kom efter fortare än kvickt. Slutade att gå på föreläsningarna och började istället läsa i kurslitteraturen på egen hand. Det gick mycket bättre och jag lärde mig något, massor dess utom. 

Mitt lilla problem är att jag hamnar efter trots detta, men inte i närheten av vad jag gjorde när jag gick på föreläsningar. Utan nu hinner jag med allt nätt och jämt med ok betyg. Så undrar har ni här inne några tips på hur man lyssnar aktiv och kan ta till sig av information som sägs? 

Har dock misstankar på att jag endast lär mig av egenstudier, där jag får sitta i lugn och ro och sköta allt i mitt eget tempo. Någon som vet i fall det kanske är något typiskt för bokstavsfolk? Alltså så pass typiskt att det inte är lönt att ge föreläsningarna några nya försök? Äter medicin och kommer upp i en god koncentrationsnivå när jag pluggar själv. Så vet ej om problemet sitter i att jag är okoncentrerad på föreläsningarna p.g.a. att det är en annan miljö eller för att jag inte är "gjord" för att ta till mig något genom tal..?

Vad tror ni? 

Tips på hur ni gör för att lyssna välkomnas!

Kram /Cochon

Anmäl
2016-03-15 15:08 #1 av: Niklas

På föreläsningar är det säkert mycket annat än föreläsaren som kan dra till sig uppmärksamhet. Har du provat att sitta längst fram för att slippa se så mycket annat?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-03-15 15:14 #2 av: Cochon

#1 Ja, det har jag, var bara en liten skillnad, hehehe, men åt det bättre håller absolut. 

Anmäl
2016-03-15 15:23 #3 av: Niklas

#2: Det kanske är för många störande moment ändå.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-03-15 15:40 #4 av: Anonym

Jag kan bara koncentrera mig om jag antecknar. Det kan vara lösryckta meningar eller hela sammanhang. Då är jag tvungen att sammanfatta det i hjärnan med mina egna ord och då fastnar det. 

Anmäl
2016-03-15 17:43 #5 av: RosaBurk

För mig är det beroende på kursen helt och hållet, och oftast beror det på lärarnas undervisningsstil, pedagogik och struktur. Eller snarare avsaknaden av det. Jag klarar inte av att lyssna på en föreläsare som inte har en bra struktur, som bara maler på och som inte utnyttjar visuella hjälpmedel (eller bara har powerpoint slide efter slide efter slide blablabla..). Det kan vara ett ämne som jag är väldigt bra på men strukturen på föreläsningarna förstör allt om det inte är bra.

Det jag gör då är att om jag gillar ämne gör en plan och försöker följa den (utifrån kursplanen om det finns en sån). Men då måste man ha bra litteratur också som speglar litteraturen. I en kurs jag har nu har läraren själv skrivit litteraturen och det är ett skämt hur dålig den är. Och då gillar jag ändå ämnet.

Du kanske kan få anteckningsstöd, om du är som jag och somnar när man försöker lyssna och anteckna på tråkiga och ostrukturerade föreläsningar. Det kanske finns möjlighet för dig att få en mentor som hjälper till och strukturerar upp allt, om du inte redan har en mentor.

Jag går inte på föreläsningarna om jag märker att de inte ger mig något. Då gör jag hellre något roligare eller pluggar något annat.

När jag är på föreläsningar jag gillar så sitter jag ofta långt fram så att jag ser och hör bra. Något som jag också tycker hjälper är att andra förklarar, men då är det på risk att man irriterar folk. Om du klarar dig bra på självstudier så skulle jag tipsa om att försöka få en mentor via skolan, och hitta en bra studieplats. Det har du rätt till med diagnos :)

Anmäl
2016-03-15 19:27 #6 av: Hera

Testa spela in föreläsningar och sitt sedan hemma och lyssna igenom och gör anteckningar med hjälp av både litteraturen och inspelningen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.