Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Drogtest i samband med medicinering av Concerta

2016-04-04 17:37 #0 av: neurotisch

Kort bakgrund. Gjorde en ADHD-utredning på allmänpsykiatrin i Malmö. De kom fram till att jag hade bipolär sjukdom, men det fanns även fortsatt misstanke om ADHD. De ville dock vänta med den biten tills de sett hur jag reagerade på min medicin för min bipolära sjukdom. Blev flyttad till Affektivt centrum och fick efter något halvår till en ny ADHD-utredning. Denna gång extremt grundlig och var klar först efter mer än ett år senare. Utredningen visade indikationer på ADHD och min psykiatriker bestämde sig för att ge mig denna diagnos och därmed testa Concerta. Innan insättningen fick jag reda på att ett övervakat urinprov för drogtestning skulle tas. Tyckte detta var konstigt då jag ej har något dokumenterat missbruk och inte heller i riskzon gällande alkoholintag. Gjorde detta och det var rent. Hade däremot väldigt svårt för den övervakande biten. Förstår att det vill se till att man ej missbrukar under utredning, iom det då kan finnas risk för feldiagnosering. De sa även till mig att de kommer göra övervakat drogtest var 6:e månad då det är rutin vid behandling av concerta/ritalin/elvanse. Det är den biten jag ej förstår! Inte när det inte finns den minsta anledning till misstanke om missbruk. Eller är det så att det per automatik finns misstanke om missbruk så fort man har ADHD-diagnos och/eller bipolär sjukdom, då missbruk är vanligare rent procentuellt av dessa (självmedicinering)? Känns en aning kränkande faktiskt, i synnerhet då det ska ske övervakat. Måste ni som medicineras för er ADHD göra dessa övervakade drogtest var 6e månad?  Vad är anledningen om det ej finns misstanke om missbruk? Vet såklart att concerta tillhör gruppen centralstimulantia och går att missbruka, men utskrivningen är ju noga kontrollerad och endast i mindre kvantiteter åt gången. Menar, jag har fått utskrivet både stilnoct och sobril i hur många år som helst utan att drogtest har behövts.  Och vad händer om man vägrar göra det övervakat? Även nyfiken på vad som händer om drogtestet skulle vara positivt på någon substans, utöver själva medicinen då. Borde väl vara koncentrationen av just medicinen de isf bör kolla, för att se att man använder sin medicin rätt. Får känslan att de utgår från att man är mer benägen att missbruka pga har diagnosen ADHD och bipolär sjukdom. Gillar inte. 

Anmäl
2016-04-04 17:55 #1 av: Mia-45

Hej

Intressant...jag har med undrat över detta. 
Jag jobbar på ett labb med provtagning och det händer att jag får ta övervakat urinprov för drogtest på patienter. 
Jag kan ta reda på detta tills imorgon om du inte fått svar tills dess. 

Blomma

Anmäl
2016-04-04 18:01 #2 av: Mia-45

Läste mej till ett svar på din sista fråga om att det skulle ge utslag på drogtest. Läs detta: 

Drogtestning för Concerta och Ritalin

De amfetamin/dexamfetminbaserade preparaten som har använts och i viss mån fortfarande används för behandling mot ADHD har gett utslag vid drogtestning på tester för amfetamin. De preparat som är baserade på metylfenidat t.ex. Concerta, Ritalin, Equasym Depot, Medikinet ger dock inte utslag på dessa tester då den kemiska sammansättningen som nämnts tidigare skiljer sig från den för amfetamin. Dessa preparat har därför tidigare inte gett utslag vid drogtestning via urinprov, om de inte har skickats på laboratorieanalys. Då användningen av preparat innehållande metylfenidat har ökat kraftig, har även efterfrågan på en metod för att påvisa förekomsten av metylfenidat ökat. PRO-TEST kan nu erbjuda ett drogtest som påvisar förekomsten av metylfenidat i urinprov. Testet är i form av en enkelsticka med hög tillförlitlighet, och där testningsproceduren är snabb och enkel.

(taget från Pro-test Scandinavia)

Anmäl
2016-04-04 18:51 #3 av: neurotisch

Tack, snälla Mia-45 :) 

Anmäl
2016-04-04 18:54 #4 av: Mia-45

Jag kan försöka luska ut imorrn varför man tar drogtester hux flux...Vissa jobb kräver ju detta tydligen. 
Och i och för sej kan jag tycka det är bra. För har man inget att dölja så vore det ju ok. 
Och nu fick vi ju reda på att Concerta, Ritalin med flera inte ger utslag på drogtesterna. 

Anmäl
2016-04-04 20:57 #5 av: neurotisch

Jo, alla former av substanser kollas inkl. metylfenidat (concerta osv). Här får man så klart vara positiv eftersom medicin. Det jag egentligen mest undrar över är varför det måste ske övervakat, dvs att en sköterska följde med mig in och tittade på när jag kissade. Funkade ej första gången utan fick komma tillbaka dagen efter och göra om.  Fick hem en lapp om detta 1-2 vecka före, så det var ej hux flux så. Och nej, ingenting att dölja, men känns inte kul alls att prestera framför någon annan och att känna sig misstänkt. Och så undrar jag varför det måste göras om hela tiden. Och om det är likadant för alla som medicineras för sin ADHD. Hade förstått om det var så att det fanns misstanke om missbruk. Så ja. Klart jag gör dem. Tycker bara det är märkligt och obekvämt och slipper helst. 

Anmäl
2016-04-04 22:11 #6 av: molbojse

#5 Jag tror att de drogtestar då många som har NPF-diagnos brukar andra droger (jag räknar alla former av rusningsmedel som drog). Att de har övervakade test tror jag även är för att OM man skulle bruka annat så kan lätt fuska sig till ett negativt utslag på testet om man inte har det övervakat.

Anmäl
2016-04-05 06:02 #7 av: Mia-45

Vi övervakar just för att det kan vara lätt att smyga ner nåt kisseprov i fickan eller så som tas fram när man ska urinera.
Då måste vi tyvärr, stå och kolla.
Jag tycker heller inte det är det roligaste men måste tyvärr göras. 

De vi tar drogtester på där de verkligen har drogproblematik ringer vi dagen innan och ber de komma och göra ett test.
Skillnad när de sa till dej ett tag innan. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.