Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

Attentin, biverkningar och effekt?

2016-05-12 01:50 #0 av: polymorf

Började med Attentin idag, skulle ta 1 tablett 3 ggr under dagen (morgon/lunch/eftermiddag) vaknade tyvärr lite sent så tog den första strax innan 11 (sen 14 och 17:30) skulle egentligen vänta 4 timmar mellan men ville inte att det skulle bli för sent.
Tyckte det kändes bra under dagen och kände effekt, dock kände jag mig lite smått manisk (pluggar) och råkade lätt fastna längre tid i småsaker som jag hade svårt att släppa (dock pluggrelaterade saker, men kände mig samtidigt lite euforisk och kände stor lust att göra massa andra saker samtidigt, som städa och sortera).
Har haft ritalin innan (och typ allt annat innan det) men den gav endast mycket liten och kort effekt samt mycket biverkningar + blev snabbt jättetrött mentalt men ändå svårare att sova.

Tänkte 'äntligen'...men så kom kvällen och medicinen började gå ur. Fick ångest som gick i vågor genom kroppen (mest fysisk ångest men efter en stund började det kännas mentalt också och jag ville bara gråta). Fick lite smått panikkänslor och det kändes som början på en panikattack, men lyckades avvärja det. Kände mig fortfarande lite manisk och samtidigt lite bortkopplad, hade svårt att prata med folk i telefonen, kunde inte riktigt lyssna vad folk sa och hade svårt att få ur mig saker, tankarna var fokuserade på något annat. Sov ganska dåligt igår och har glömt bort att äta ordentligt idag vilket kanske inte var så bra, hoppas det blir annorlunda imorgon...eller att det bara är en insättningsgrej?

Har ni fått några biverkningar av Attentin? Jag trodde verkligen på det här och det är nog mitt sista hopp gällande medicin, vill så gärna att det ska funka! Har typ bara hört positiva saker och hur lite biverkningar det ska vara.

Anmäl
2016-05-18 00:32 #1 av: polymorf

Nu börjar det kännas mer stabilt med attentin tror jag, får fortfarande lite ångest under eftermiddag/tidig kväll när effekten går ur men mycket mindre och känns just nu hanterbart. Flyter väl inte på helt ännu men ska nu prova mig fram lite själv med dosering...det enda jag kommit fram till hittills är att jag absolut inte ska ta något efter kl 15.

MEN...har ett stort problem...KAN ABSOLUT INTE SOVA LÄNGRE! Och jag blir tokig. Kan vara jättetrött och verkligen känna mig i sov-mode men kan inte somna. Ligger vaken i flera timmar och när jag väl somnar så vaknar jag efter max 3 timmar och kan inte somna om igen. Känns som att jag har något tungt över bröstet när jag lägger mig ner (men känns inte alls på samma sätt som vid ångest), tycker också att det känns som att hjärtat slår HÅRT, liksom ut i hela kroppen...dunkar t.o.m. i öronen? Möjligtvis lite högre puls än normalt också men inte alls den skyhöga jag fick av t.ex. concerta. Känns som jag HÖR allt och att det stör (mer än vanligt) och KÄNNER allt, t.ex. hur ögonen rör sig under ögonlocken eller hur spänd käken är. Huvudet är liksom jättetrött men kroppen kan inte slappna av?! Har även blivit såhär de dagar jag tagit sömnmedicin, då har jag kanske somnat lite snabbare men vaknar fortfarande efter ett par timmar.

Någon fler som fått (mer) sömnproblem av Attentin? Går det över? Funkar kedjetäcke mot sånt här också? Sömnbrist är kanske min största fiende, blir helt förstörd och mår skitdåligt direkt, både fysiskt och psykiskt.

Anmäl
2016-05-20 06:43 #2 av: 6FU

Börja med Attenin för ca 2-3 veckor sen. Inga biverkningar än så länge. Dock är doseringen alldeles för låg.
Tar 10mg på morgon och 5 vid lunch. Får ingen effekt av den dosen. Har provat lite själv och har förstått att jag behöver mycket mer för att det ska funka. Skulle nog behöva 30 + 30 beroende på dag och form. Det positiva, om jämför med Elvanse (med den fick jag 2 timmars effekt efter 1-2 timmars väntetid 80mg + 30mg, men 12 timmar biverkning ) är att ämnet går ur kroppen på ett par timmar. Har inga sömnproblem med denna men alla är olika känsliga. Hoppas det löser sig för dig

Anmäl
2016-05-22 19:02 #3 av: zatanica

Ätit attentin ett tag nu, hade inga biverkningar i början, lite kallare händer och fötter ibland bara.

Men nu vette sjutton, mina händer och fötter blir som isbitar, kallsvettas om händerna ibland oxå så de blir som russin. Ibland kan jag inte ha händerna i vatten heller utan att de blir mega russin jätte fort och nu senaste dagen har jag fått sprickor i fingertopparna. Läskigt. Måste bero på attentinen, känns som det kan vara relaterat till vitamin ch mineral balans. Men äter bra tar vitamin tillskott oc dricker vatten. Blir bättre när jag håller uppe med attentin.

Och attentin som funkade så bra.

Anmäl
2016-05-22 21:36 #4 av: Ananse

#3 Hur stor dos har du? Är det lika illa om du bara tar något mindre?

Anmäl
2016-05-23 08:17 #5 av: zatanica

Jag har 5 morgon 4 lunch 3 senare. Blir som sagt bättre efter ett par dagar om jag inte tar några, tar jag mindre kommer det så småningom igen. Tror det blivit någon obalans. Börjat äta nytt kosttillskott med fler b vitaminer så får vi se. Ska ta 4 3 2 idag och se vad som händer.

Anmäl
2016-05-23 09:19 #6 av: Ananse

Frustrerande.

Jag har efter mycket om och men fått börja fasa in Elvanse nu, fortfarande Concerta på eftermiddagen. Inte mycket effekt på 30 mg naturligtvis, men vilken jävla skillnad mellan dexamfetamin och racemiskt metylfenidat.

Hur mycket praktisk hjälp jag kommer ha återstår ju att se men den har verkligen en HELT annan typ av verkan. Concerta kändes dämpande, den höll liksom tillbaka koko-faktorn och tvingade mig använda ett mer normalt funktionssätt. Tyvärr har jag typ inget sånt, så det blev liksom inget kvar alls. Dexamfetaminet känns mer som en förstärkning, så att jag kan fungera mer på mitt vanliga sätt men utan att bli helt dränerad.

Det finns juen del icke-stimulanter också som vissa faktiskt får bättre effekt av, ibland i kombination med stimulanter i mindre mängd. Intuniv och Voxra t ex. Men naturligtvis kan man få biverkningar av såna också.

Anmäl
2016-05-23 22:09 #7 av: zatanica

Vilken bra beskrivning ananse precis så känner jag. Man får vara sig själv men får mer fokus och ork.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.