Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Utredningar (Hur? Var? När? Varför?)

Berätta för barn om utredning.

2016-05-13 12:35 #0 av: gunillapower

Vi har precis påbörjat adhd utredning för våran 5 åring. Funderar nu på hur vi ska förklara varför han ska träffa "tanter" som frågar o testar honom. Även om det med största sannolikhet blir en diagnos vill vi inte förklara besöken med att dom ska se om han har adhd än. Utan kanske mer att han ska få hjälp med springet i benen och svårigheten med att sitta still. Hoppas jag förklarade på rätt sätt:) söker altså tips på hur vi förklarar på ett bra sätt. (Ställ frågor om jag var otydlig):)

Anmäl
2016-05-13 12:39 #1 av: Hera

Visste inte man kunde utreda i så ung ålder eftersom så många barn har väldigt mycket energi då. Är detta vanligt?

Tror i övrigt inte att ni behöver förklara så mycket. Jag hade bara sagt att "nu vill jag att du gör det här" osv.

Anmäl
2016-05-13 12:45 #2 av: Niklas

Ganska vanligt är det.

Eftersom utredningen i den åldern brukar vara rätt leklik skulle jag säga att ni ska åka till ett ställe där man får göra olika tester och lekar. Barnen tycker ofta att det är roligt.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-05-13 12:47 #3 av: gunillapower

Nej det är nog inte så vanligt. Men han har så tydliga svårigheter med koncentration, impulskontroll, mm jämfört med andra barn i samma ålder och så finns ärftlighet. Så dom har aldrig tvekat att utreda honom nu.

Anmäl
2016-05-13 16:11 #4 av: 91Marran

Berätta precis som det är! Jag gjorde en utredning som liten och fick veta det vid 25års ålder. Så dåligt som jag har mått över det går inte att beskriva. Tänk dig själv att du träffar flera personer och att de dumförklarar dig utan att berätta att du har några fel. Man märker själv att man har problem. Det jag menar är att du ska vara ärlig från början och förklara vad som händer och vad det leder till. :-)
Det kommer att kännas bättre om du berättar, både för honom och dig.

Anmäl
2016-05-13 17:14 #5 av: Hera

#4 En utredning dumförklarar ingen. Som Niklas skrev blir det ju som lek.

Anmäl
2016-05-13 18:57 #6 av: 91Marran

#5 Been there done that. Inte säkert att alla uppfattar det på samma sätt som jag dock. Så länge man är helt öppen med vad som händer, så borde barnet ta det med ro och se det som något "roligt" som sker. Är man inte helt öppen, så kan det bli helt fel istället.

Anmäl
2016-05-13 19:38 #7 av: Niklas

#6: Jag håller med om att det ofta är bra att berätta så tidigt som möjligt. Generellt tror jag dock att det kan vara svårt för en femåring att förstå adhd. Håller man det på "spring i benen"-nivå och barnet är lite självmedvetet kan det fungera.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-05-14 07:11 #8 av: kim1980

Å jag hade velat vara den 5 åringen. .
På mig syndes det hela tiden..
Men 80 talet var man dum i huvudet. .
Så hjälp i tid är lyx..
Dock ha tåla mod med mediciner. . Dvs låg dos lång tid.. så inte barnet blir rädd. . Är het tips bara. .
För alla oavsett ålder.. För ofta får inte mediciner rättvis chans. . Har hög erfarenhet av ADHD. .
Förstår mig själv bakåt i tiden. .
Mycket hade fot sluppit med tidigare hjälp..
Ärlighet varar längst. . ♥

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.