Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

Moraliskt rätt/fel att självmedicinera?

2016-06-06 01:55 #0 av: Oolated

Scenario: Din läkare går i pension. Du får en y läkare. Din nye läkare gör bedömningen att du inte längre ska äta Ritalin, utan Concerta. Du provar Concerta i en månad. Du upplever att den inte fungerar för dig. Du säger detta till din läkare. Han bestämmer att du ändå ska ha Concerta istf Ritalin. Du bestämmer dig för att köpa Ritalin från "nätapotek". Du hittar mycket få sidor, och dessa sidor är jättedyra och verkar drivas av utländska bluffmakare.

Fråga: Hur ska du göra?

Anmäl
2016-06-06 02:01 #1 av: Hera

Byt läkare. Det är brottsligt att importera receptbelagd medicin och många åker fast.

Anmäl
2016-06-06 09:28 #2 av: add-apa

Byta läkare!
Och det där med moraliskt rätt eller fel tycker jag inte behöver fundera så mycket på i det här fallet, utan det handlar ju om din hälsa (fysisk och psykisk). Och dessutom din plånbok...!
Jag förstår inte varför din nya läkare vägrar ge dig ritalin!? Det är ju inte olagligt på något sätt, utan en väletablerad och beprövad medicin...!
Du kan ju ge hen en chans till, försöka förklara att ritalin funkar bra för dig och att du vet att det är den du behöver, men om detta fortfarande inte går in så måste du träffa en annan läkare! En som lyssnar på dig!
Lycka till!

Anmäl
2016-06-06 11:37 #3 av: Splatter

Byt läkare, vad i helvete. Hur vet läkaren vad som passar dig bäst när det är din kropp?! Köp inte olagliga grejer på internet, du vet aldrig vad de kan innehålla. 

Anmäl
2016-06-07 08:53 #4 av: Ananse

Jag kan heller inte förstå hur det skulle kunna finnas några moraliska aspekter i det här. Däremot som sagt är det ju ett riskabelt projekt - och dyrt. Jag tror rentav gatutjack skulle vara ett bättre alternativt, det är ju åtminstone billigt. Men även där tar man ju stora risker både juridiskt och hälsomässigt.

Så byt läkare till att börja med.

Anmäl
2016-06-08 08:40 #5 av: Mangochanti

Vad känner du för skillnad av preparaten?

Ritalina är ju korttidsverkande och Concerta är ett långtidsverkande. Sen är det väl så att Ritalina används främst för barn/ ungdomar pga den kortverkande effekten och Concerta för vuxna. Ritalina tenderar att vara doserat i jämna tiotals mg, medan Concerta har andra doseringar.

Båda innehåller metylfenidat som aktiv substans. Vad jag förstår så har Ritalina en mer direkt effekt, vilket man kanske inte upplever av Concert an. Troligen väldigt individuellt hur man reagerar.

Men nöj dig inte, prata med annan läkare också. Ritalina är ju en korttids medicin som enbart räcker 3-4 tim och Concert an är i längden en jämnare medicin. Men du känner din kropp och självklart ska du ha fler omdömen om du är missnöjd.

/MC

Anmäl
2016-06-08 10:50 #6 av: IceTee

#5 "Concerta används inte för behandling av ADHD hos barn som är yngre än 6 år eller för påbörjande av behandling hos vuxna. Om behandlingen påbörjades vid en yngre ålder kan det vara lämpligt att fortsätta med Concerta när du blir vuxen"
Taget från FASS

Jag hade ställt läkaren mot väggen faktiskt, mår du dåligt av en medicin ska du inte äta den, punkt slut

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-06-08 11:20 #7 av: Oolated

Tack för alla omtänksamma svar! Concerta fungerar dåligt på så vis att den ger en gruvlig ångest fram på eftermiddag/kväll. Hade inte alls detta problem med Ritalin. De flesta härinne har gett rådet att byta läkare. Så det är vad som ska göras. Men är det okej att säga att man vill byta läkare för att få tillbaka sin gamla medicin?

Anmäl
2016-06-08 11:55 #8 av: Hera

#6 Oavsett vad fass säger är det första medicinen för många vuxna.

#7 Du kan säga att det inte känns bra med den läkaren bara.

Anmäl
2016-06-08 14:44 #9 av: IceTee

#8 ja, men det är samma med Ritalin också. Många bekanta får Ritalin så det är ingen skillnad i ålder vad man skriver ut.
Detta är vad jag märkt i alla fall

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-06-08 14:51 #10 av: Hera

#9 Det vet jag. Jag talade om det för dig eftersom jag trodde läkarna inte ger concerta till vuxna med tanke på ditt citat.

Anmäl
2016-06-08 15:54 #11 av: IceTee

#10 vad jag fått förklarat är egentligen ingen av adhd medicinerna noga testade på vuxna. Alla är för barn så läkarna får gå efter erfarenheter och några få studier. Tydligen behöver inte vuxna någon hjälp... Eller något

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-06-08 22:47 #12 av: Splatter

Det enda preparatet som är helt godkänt för vuxna är Elvanse, men jag har läst om att det lobbas för att få någon av preparaten med metylfenidat att bli godkänt också.

(Står på Fass, Elvanse och Elvanse Vuxen, men det är samma kapslar så det är ingen skillnad).

Anmäl
2016-06-09 22:23 #13 av: Ribessa

Jag fick min diagnos som 20-åring, och jag fick Concerta. Passar perfekt för mig i varje fall (Y)

Men som sagt, byt läkare. Och det är helt okej att säga att du vill byta läkare eftersom att denne inte lyssnar på dig på det du säger. Du säger att det som du hade mådde du bra på, och läkaren envisas om att ge dig något som du inte mår bra på - där hör ju alla. Helgalet!

Anmäl