Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Ska jag välja utredning?

2016-06-19 10:23 #0 av: Surpan

Hej allihopa!

I fredags så var jag hos läkaren på vårdcentralen. Efter vi hade pratat så sa hon att jag antagligen hade ADHD. Jag fick fylla i ett formulär för att hon skulle se hur hög min ångest är så ska hon ringa mig sedan. Hon sa det att hon kan ge mig en remiss för utredning om jag 'orkar det', eller så kan hon skriva en remiss till en kurator för samtal. Under tiden så kan hon skriva ut atarax eller concerta.

Är det värt att göra en utredning, eller ska man bara behandla vissa symtom som ångesten?
Kan det verkligen stämma att hon kan skriva ut concerta utan att jag har en diagnos?

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2016-06-19 12:25 #1 av: Hera

Om din eventuella diagnos påverkar ditt liv negativt är det bra med en utredning. 

Concerta kan skrivas ut så ja. Men jag hade inte ätit sådan medicin utan att veta att jag har diagnos.

Anmäl
2016-06-19 16:11 #2 av: Andreas79

Nu framgår det inte hur stark din ångest är men atarax är ganska "mild", den gav ingen önskad effekt vid det tillfället jag provade den. Viktigt är att påpeka att vi alla är olika inför hur vi svarar på psykofarmaka så det kan mycket väl fungera för dig. Om ssri/snri skulle funka för dig är det nog att föredra som långvarig ångestbehandling (lite beroende på vad du har för typ av ångest). Eftersom många av oss med ADHD smyger Runt i beroendepersonlighetsperiferin bör men varar lite försiktig med de vanebildande medicinerna (här ingår inte varken atarax, ssri, snri).

Gällande Concetan skulle jag verkligen rekommendera dig att genomföra utredningen så snart du orkar. Om man har besvär med ångest bör det noggrant följas upp hur du svarar på medicinen, detta av en specialistläkare. För egen del tog det ett bra tag att hitta rätt preparat och efter det rätt dos. För mig var det helt klart värt den ganska långa investeringen. Jag lever nu liv 2.0.

Lycka till!
Andreas

Anmäl
2016-06-20 08:31 #3 av: Niklas

#0: Vore det inte skönt att eventuellt få veta vad som ligger bakom ångesten?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-06-20 08:57 #4 av: Surpan

Jag funderar starkt på att välja utredning just nu. Det vore skönt att få reda på vad det är som gör att jag känner så här, och att få riktig hjälp. Men samtidigt så vill de flesta i min omgivning att jag inte ska medicinera mig. Den enda som stöttar i medicinering är min pappa som har liknande problem. De andra menar att jag "fungerar okej som det är". Jag är rädd att en diagnos + medicin ska ändra hur folk ser på mig.

Hur lång tid tar en utredning? Läkaren fick det att låta som en väldigt jobbig process.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2016-06-20 09:27 #5 av: Agafia

Gör vad som känns bra för DIG inte vad andra i din omgivning tycker . Jag gjorde min utredning i vuxen ålder och har inte ångrat det .
Diagnoserna förklarade varför jag agerat som jag gjort och att jag nu kunde förlåta mig själv och inte vara så nedvärderande .
Du behöver inte tala om för alla att du fått en diagnos eller att du medicinerar .
Du väljer själ vilka du anförtror dig till 😊
Det är olika ( tror jag ) hur lång utredningen kan vara , beror kanske på vem som gör den ?
Jag medicinerar nu men hade ett uppehåll på ca . Ett år för att pröva , men det är inget jag rekommenderar ! Vilket kaos.....

Anmäl
2016-06-20 09:49 #6 av: Niklas

#4: Dels behöver du inte medicinera för en diagnos om du inte vill och dels tycker jag att så länge som de flesta i din omgivning inte lever ditt liv så väger deras synpunkter väldigt lätt. Vill man inte berätta om sina diagnoser och mediciner behöver man inte det.

Det finns en undersökning här som visar hur lång tid det har tagit för andra här att göra utredningar. Jag ska se om jag hittar den. Det varierar kraftigt.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-06-20 09:50 #7 av: Niklas

#5: Så tycker jag också. Borde ha läst din kommentar innan jag skrev. :-)

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-06-20 09:54 #8 av: Niklas

#4: Här är en undersökning av hur lång tid det tar att få göra en utredning och hur lång tid själva utredningen tar:

http://bokstavsfolk.ifokus.se/discussions/5610ee08ce12c461810012f1-hur-lang-tid-tar-en-npf-utredning

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-06-20 12:44 #9 av: Surpan

Tack för länken!

Och som ni säger så ska man inte bry sig om vad andra tycker. Det är jag som ska må bra. Jag har bestämt mig för att be om utredning när hon ringer, men är fortfarande osäker på om jag ska ta concerta om hon erbjuder.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2016-06-20 13:58 #10 av: Niklas

#9: Tänk om medicinen att om du tar den går det att sluta och om du inte tar den har inget förändrats. Oavsett val kan du ångra dig.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-06-20 14:50 #11 av: Surpan

#10 Sant sant.. Men jag är väldigt rädd för biverkningar. Jag har en väldig respekt för läkemedel. Så om jag tar dom så vill ja ha bra kontakt med läkare, och hitills har jag bara pratat med en allmänläkare. Men ja man kan alltid sluta ta dom om det känns för konstigt. Men jag får prata med henne när hon ringer. Jag hoppas hon gör det i veckan.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2016-06-22 11:58 #12 av: Surpan

Nu ringde läkaren men jag hann inte svara. Hon lämnade ett meddelande där hon sa att hon skickat hem ett brev om hur medicinerna ska tas.

Jag har ingen aning om vad hon skrivit ut, eller någonting. Ingen remiss, inget nytt besök.

Blir lite trött på det här, jag sökte mig till vårdcentralen för att få komma i kontakt med en kurator eller liknande. Istället fick jag bara ett meddelande och utskriven medicin.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2016-06-24 09:35 #13 av: Annielle

Jag tycker att det är konstigt att hon ber dig välja mellan kurator och ADHD-utredning, du borde ju få båda om du vill och behöver, vilket det ju låter som.

Sen som redan sagt, medicin eller ej är ju upp till dig själv, finns ju annan hjälp /metoder/strategier för att fungera bättre och må bättre också.


Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-06-30 18:49 #14 av: Fullfart

Tycker du ska köra på utredning, och om du kan så vänta med medicin tills du har gjort utredningen.

Jag gick i 44 år med ad/hd tills det en dag sa stopp, min kropp va helt slut och jag orkade inte mer. Min arbetsgivare ordnade en utredning i privata sektorn och den tog 2 dagar, sen ca 2 veckor tills psykolog och psykiatriker kom fram till att det var ad/hd jag hade.

Äter idag Ritalin 80mg  och har inte haft några biverkningar, mer än att jag ibland svettas lite mer än vanligt. Har tagit Ritalin sen Oktober -15 

Men går hos läkare varannan månad för att kolla blodtryck och vikt bla.

Har även vart på KBT och lärt mig att bryta mitt gamla levnadssätt, sluta stressa hantera rastlöshet bla.

Hade jag inte fått hjälpen så är det så illa att jag inte hade suttit här idag.

För min kropp va verkligen slutkörd, utmattningsdepression efter ett långt liv med ad/hd...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.