Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Dagis / Skola / Jobb / Praktik

Arbetslösa?

2016-10-03 11:56 #0 av: Anonym

Finns det någon/några här som är helt arbetslösa alternativt sjukskrivna pga era diagnoser? Eller att ni helt enkelt inte klarar av att jobba? 

Jag har precis börjat arbetsträna och jobbar 3 timmar om dagen, 2 dagar i veckan, men det är för mycket för mig... jag får sån otrolig ångest och panik och blir sjukt stressad, mina tankar klarar inte av det, det är som att jag måste stanna hemma för att må bra. Jag känner mig så misslyckad att jag inte ens klarar av det lilla och så fortsätter jag trycka ner mig själv tills jag ligger på botten och då blir det ännu tyngre att försöka ta sig till jobbet... helt omöjligt.
Är det någon mer som känner ungefär samma? 

Anmäl
2016-10-03 12:12 #1 av: Anonym

Jag har hel sjukersättning just eftersom jag inte klarar av ens 2h jobb. Blir uttömd på energi ganska omgående och blir så trött att jag inte kan hålla ögonen öppna. 

Anmäl
2016-10-03 13:08 #2 av: Anonym

Skönt att man inte är ensam iaf. Får du aktivitetsersättning från försäkringskassan eller vad har du för ersättning?

Anmäl
2016-10-03 13:19 #3 av: Anonym

Det skrev jag i #1. Sjukersättning. 

Anmäl
2016-10-14 03:57 #4 av: Ananse

Det finns ingen anledning att vara arbetslös p g a diagnosen, för man har ingen skyldighet att berätta om den för arbetsgivaren.

Men själva problematiken skapar naturligtvis problem - vare sig man blivit utredd och diagnosticerad eller inte. Jag har visserligen jobb nu men det dröjde länge att komma dit - och jag hade ingen diagnos när jag var arbetslös.

Jag tycker det är värt att poängtera: diagnosen är aldrig nåt negativt, man väljer ju själv om man vill använd sig av den eller ej. Det som skapar problem är ju själva det funktionshindet som diagnosen betecknar - och det finns ju vare sig man fått en diagnos eller inte.

Anmäl
2016-10-14 11:37 #5 av: Anonym

#4 

Men det var inte det jag menade med inlägget. Det jag menade var att om det är folk med en diagnos som faktiskt har det svårt att jobba, som helt enkelt inte klarar av det, just för att jag personligen ville veta om det är fler än jag som får förhinder just pga diagnosen. Det är inte menat att vara något negativt riktat mot någon som har diagnoser eller att få det att låta som att man inte klarar något alls, utan det var för min egen skull så jag kan veta om det är fler än jag som mår så pass dåligt att det inte går helt enkelt.

Anmäl
2016-10-16 02:26 #6 av: Ananse

Nej det menade inte jag heller. Men diagnosen gör varken till eller från - det är det jag menar. Det är svårt att hitta och behålla jobb om man har ADHD och sånt, men det har inte att göra med om man har diagnos eller inte. Jag fick diagnosen sent, men problemen har ju alltid funnits. Diagnosen har inte gjort nån som helst skilnad eftersom dom flesta inte känner till den.

Än en gång: Naturligtvis är det svårt att hitta ett arbete om man har den här sortens problematik, men det beror inte på om man har fått en diagnos eller inte. Problematiken finns ju - eller finns inte - i vilket fall. Diagnosen kan möjligen snarare göra saken lite lättare, på så vis att man vet vad det är för problematik man har.

Så för att sammanfatta: JA. ARBETSLIV ÄR SVÅRT ATT HANTERA OM MAN HAR SÅNA HÄR FUNKTIONSHINDER. DET MESTA ÄR SVÅRT OM MAN HAR SÅNA HÄR FUNKTIONSHINDER.

Naturligtvis.

Men svårigheterna beror inte på att man har fått en diagnos på problematiken.

Jag fattar inte riktigt varför den här frågan ens uppstår. Vad är det som är oklart egentligen?

Det är väl precis som med alla andra funktionshinder?

Om jag inte kan gå får jag naturligtvis vissa svårigheter att hitta jobb, men det beror ju inte på diagnosen. Diagnosen kan bli reumatism, CP-skada, MS, etc, men det är ju inte vilken diagnos jag får som skapar problem, utan det faktum att jag har ett funktionshinder.

Diagnosen är inte problemetDiagnosen är bara ett namn på problemet.

Att få en diagnos är väl snarare ett steg mot att lära sig hantera sin problematik. Det behöver inte alltid vara nödvändigt att få diagnos - ibland kanske man redan vet vad man har för svårigheter, men det är i vilket fall inte vården som skapar problemet genom att ge oss diagnoser. Svårigheterna har vi ju ändå, vare sig dom blir diagnostiserade eller inte.

Anmäl
2016-10-16 08:09 #7 av: Cragan

har sjukersättning senaste arbetsträningen jag var på klarade jag som längst 15 min av innan jag var tvungen att gå för att inte göra nått dumt.
jag hanterar verkligen inte okänt folk irl o jag har inget som helst intresse av att lära känna nya personer

Sajtvärd på  http://fjaderfa.ifokus.se  http://djurskydd.ifokus.se/

Anmäl
2016-11-25 00:14 #8 av: mymelody

Sjukskriven och precis börjat utredning.

Anmäl
2017-01-11 18:09 #9 av: tlover

Jag hade aktivitetsersättning till 100% tidigare (pga mina problem). Numer så jobbar jag deltid i mitt eget företag och har sökt aktivitetsersättning deltid (det har dragit ut på tiden men jag bör få svar nu i dagarna).

Jag fyller däremot snart 30 och jag kommer nog inte söka sjukersättning då jag inte har ork för tjafs med läkare och tyvärr tvivlar jag på att jag skulle få förlängt så jag känner inte att det är värt min energi helt enkelt.

Hade jag jobbat med något annat så tvivlar jag däremot på att jag skulle klara det. Jag känner också att jag skulle behöva nån slags hjälp med arbetet också, så jag kommer söka Personligt biträde

Black friday rea i tebutiken: 10% rabatt på allt el ge vidare,
15% rabatt på bland annat matcha, 20% rabatt på yerba mate och inte mindre än 30% på provpåsar

Anmäl
2017-01-12 23:32 #10 av: melonglass

Jag har precis kommit från gymnasiet och fått jobb som vikarie på förskola och upptäckte hur otroligt jobbigt det är att jobba 8h om dagarna. De dagarna jag jobbat flera dagar i rad har jag blivit helt borta under helgen och inte kunnat annat än sova och sen tog energin slut. Dock så gick jag och la mig varje kväll med stress i kroppen och frågan ''kommer de ringa in mig på morgonen?'' snurrande runt i huvudet så det påverkade en hel del. Jag får som energikickar när jag inte gjort mycket på länge och tycker att jag klarar vad som helst, så då jobbade jag 8h tre dagar i rad och efter det försvann all energi jag hade i kroppen och som tur va blev det jul och de inte behövde hjälp under semestertiderna. Nu har jag behövt säga nej till jobb en gång, men eftersom jag är vikarie har jag inte samma sorts tider över huvud taget.

Har fått annat vikariejobb där man kan anpassa sina tider bättre nu så jag ska nog bara lägga in att jag är tillgänglig 2-3 dagar i veckan till att börja med så jag får prova på, har ingen aning om hur det skulle bli med ett ''riktigt'' fast jobb däremot. Nu kan jag ju bara skicka in att ''den där dagen och den där veckan kan jag inte jobba''.

Anmäl
2017-01-13 14:56 #11 av: Busan81

Jag är sjukskriven sedan lite mer än ett år tillbaka. Visste inte då att jag hade adhd.
Nästan precis fått papper på att jag har adhd. Så väldigt färskt. Har tydligen rätt grav sådan också. Jag är sjukskriven. Och arbetslös eftersom jag inte kan gå tillbaka till mitt jobb pga diagnosen.. Så just nu inskriven i samarbete mellan af och FK. För att börja arbetsträna. Vet dock inte när det blir.. mycket möten innan. Nu ska det vara samverkansmöte med psykologen som utredde mig, min psykolog, min läkare på Vc, min läkare på NP, psykologen på af, min arbetsförmedlare och försäkringskassan. Och just det ja.. arbetsterapeut också.. Så det lär bli intressant. Och jobbigt.
Men bra om alla kan samarbeta. Så att jag slipper stå i mitten av alla och försöka hålla koll och förmedla..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.