Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Läs och skrivsvårigheter - adhdmedicin- effekt

2016-11-26 08:50 #0 av: Ika73

Hej!

Orsaken till dyselexi är närliggande adhd, eller t.o.m. en vanligt symptom, om jag förstått saken rätt  (även om det säkerligen går att ha dyslexi utan att ha full adhd-diagnos.  

Jag undrar om effekten av adhd-medicinering på just läs och skrivsvårigheter.

Är det någon här med just uttalade sånna problem som fått adhd-diagnos och börjat medicinera. Vad hände?

Anmäl
2016-11-26 11:06 #1 av: Hera

Jag känner många med dyslexi och ingen av dom har adhd. Undrar var du hört det?

Anmäl
2016-11-26 12:47 #2 av: Ika73

Jag köpte och läste boken "Ett nytt sätt att se på Adhd hos barn och vuxna", den sammanfattar forskning i området adhd, och tar bland annat upp överlappsdiagniser. Där beskrivs att bla dyselexi är ett symptom av samma problematik i hjärnan som andra adhd-symptom. Boken var för mig väldigt informativ och bra, även om språket i första delarna är lite väl komplicerat, den känns väldigt välarbetad och bra. Jag har läst andra som också är bra, men som kan hamna i att romantisera diagnosen lite väl mycket. Jag rekommenderar!

Själv har jag bara slarvsymptom/problem med skriv och läs (och andra mer extrema adhd-symptom). Men min dotter som är väldigt lik mig som barn har skriv och läsproblem, ska nu utredas för dyslexi. Det är inte så att jag tänkt ge henne medicin, men jag tycker frågan är intressant, det är ett eldigt konkret område att se eventuella förbättringar i.

http://www.adlibris.com/se/bok/ett-nytt-satt-att-se-pa-adhd-hos-barn-och-vuxna-brister-i-exekutiva-funktioner-9789144106205?gclid=Cj0KEQiAguXBBRCE_pbQ5reuq8MBEiQANji2LUrvgI1G_UiwRJT4wvMhTcguo0O5z3rvJEQz6W5es74aAvrD8P8HAQ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.