Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Utredningar (Hur? Var? När? Varför?)

Fel diagnos

2016-12-09 06:19 #0 av: Orolig ledsen

Min dotter har utretts för adhd. Både vi föräldrar och skolan är väldigt övertygade om att hon har det. Vi ska på återgivning i januari men har redan nu förstått att hon kommer inte få diagnosen, detta för att hennes resultat på wisc var jämna och höga. De säger att allt istället beror på hög begåvning/särbegåvning. Det som de har gjort är samtal med oss, wisc, vi har fyllt i 5:15 samt några andra adhd-frågor och en 15 minuters intervju med läraren som bara handlade om vad hon får för utmaningar i skolan, inga frågor om koncentration och hyperaktivitet. Skolan har alltså inte ens fått berätta vad de ser och de har inte fyllt i 5:15. Nu till min fråga. Om det sätts en diagnos som varken lärare eller föräldrar tycker stämmer, vad händer då? Visst har man rätt till ett andra utlåtande? Visst är hon smart och jag vet att det kan visa sig på liknande sätt som adhd, men håller inte med om att det skulle vara hela förklaringen! Flickan mår väldigt dåligt och behöver rätt hjälp!

Anmäl
2016-12-09 06:38 #1 av: VildaVittra

Just det där med utmaningar är väldigt viktigt. Det är fruktansvärt frustrerande att behöva stå och stampa på samma ställe bara för att klasskamraterna behöver tid på sig, det vet jag av egen erfarenhet. 

Om hon gillar exempelvis matte, så är det ju ett ämne som är lätt att få läsa i sin egen takt. Vägrar skolan låta henne gå före, så kan ni köpa böcker själva, anlita en egen lärare på kvällstid om ni själva inte gillar/kan matte osv. 

Finns det böcker i hemmet för henne att läsa? Som nationalencyklopedin? Går ni på museum? Pratar ni om hur allt i världen fungerar?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-09 08:44 #2 av: Orolig ledsen

Problemet är att jag tycker att skolan erbjuder henne utmaningar men hennes koncentrationsproblem gör att hon inte klarar av att ta sig an dem. Hon gör ingenting i skolan, bara pratar, går runt och är arg. Hemma utmanar vi henne i den mån hon orkar ta emot. Det är inte bara där hennes problem ligger!

Anmäl
2016-12-09 08:57 #3 av: VildaVittra

Är hon redan understimulerad är det ju inte löst på en kafferast, det kan ta ett tag med ansträngningar från er och skolans sida innan hon får upp intresse nog igen. Funderar på om skolan kanske skulle inse hennes behov om ni gör ett IQ/begåvningstest på henne? 

Sedan kan det vara svårt att sitta still under den tiden, men då kan ställen som Tom Tits Experiment, Tekniska museet eller Cosmonova kanske vara en början?  Kikade in på tekniskas hemsida och det här hade passat mig som barn: http://www.tekniskamuseet.se/1/6339.html

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-09 09:01 #4 av: Orolig ledsen

Vi är på museum, vi läser böcker etc. Jag behöver inte tips på hur vi ska utmana henne. Tack ändå. Min fråga var om man har rätt till en andra bedömning om både skola och föräldrar tycker att det de kommit fram till inte är hela sanningen?

Anmäl
2016-12-09 11:49 #5 av: Splatter

Man har alltid rätt till en andra bedömning om man inte tycker att det gått rätt till, dock om man bor på en liten ort eller dylikt kan det vara så att det bara finns ett ställe som utreder så om ni inte vill hamna där igen måste ni söka den andra bedömningen i ett annat landsting.

Anmäl
2016-12-16 13:26 #6 av: SSKAnna

Välkommen till "Flicka/kvinna-fällan"!!

Hur gammal är din dotter? Är hon tillräckligt ung så har hon kanske inte hunnit möta krav som är FÖR höga, det går ännu att "imitera" för att verka normal mm.

Titta på denna föreläsning!! https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiavovt2vjQAhUFDiwKHYZIC1UQtwIIMjAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D9Vufo7nMxvs&usg=AFQjCNGq4SeY8qNifRYPrIqW0zarq9Wzrw&sig2=LIz7n1J-MZlhKKhyTpW7mg&bvm=bv.142059868,d.bGg 

Anmäl
2017-01-05 05:51 #7 av: Bara Anna

Fast skolan ska ju hjälpa din dotter oavsett om hon har diagnos eller inte. Det står i skollagen....

Me. Myself & My Sims

http://www.memyselfandmysims.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.