Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Kan jag ha en diagnos?

diagnos och medicin?

2017-01-13 03:46 #0 av: scheindel

Jag behöver lite bollplank...

Jag har två problem. Det ena är en relativt lindrig bipolär 2-sjukdom. Det andra är ett odiagnosticerat helvete som jag misstänker är ADHD.

Jag blir jättesnabbt jättetrött i huvudet så att jag inte kan tänka klart när jag gör något som kräver koncentration, när jag är  i sociala sammanhang eller när jag är i miljöer där det är mycket sinnesintryck, t ex ute på stan. Jag blir jättelätt stressad och tappar överblicken och är otroligt glömsk. Det har varit så så länge jag kan minnas. Det förstör verkligen mitt liv eftersom jag inte orkar att både jobba och ha ett liv på fritiden också. Jag är helt utmattad efter ett arbetspass. Jag har hållit på och bråkat med primärvården och öppenpsyk om det här i nästan 10 år och det enda de har haft att erbjuda har varit SSRI/SNRI som antingen gör mig ännu tröttare eller heltokig (pga förvärrar bipolär) trots att de har sett att de inte har funkat och jag har bett om andra alternativ.

Senaste åren har jag varit mer eller mindre ständigt deprimerad trots medicin mot bipolär depression. Jag misstänker att den medicinen inte fungerar mot depressionen nu eftersom den här depressionen beror mer på min hopplösa livssituation pga de här trötthets- och koncentrationsproblemen än på min bipolära sjukdom.

Tidigare när jag har fört ADHD på tal har jag blivit avfärdad pga jag klarade skolan ganska bra när jag var barn vilket jag tycker är ett lite konstigt skäl. Jag klarade skolan bra för att det var saker som var lätta för mig  så det krävdes inte mycket koncentration. Jag kunde sitta och pilla och greja (jag kan fortfarande inte sitta still utan är väldigt ”pillig”) utan att nån la märket till det eftersom jag ändå kunde det jag förväntades kunna. Det är som om de tycker att man inte kan ha ADHD om man inte klättrade på väggarna i skolan?

I somras fick jag äntligen en läkare som faktiskt lyssnade på mig, hon tyckte att jag skulle få en ADHD-utredning och gick t om med på att skriva ut modafinil till mig eftersom jag hittade några artiklar om att det kunde hjälpa. Modafinil har funkat jättebra. Sen slutade den läkaren och den nya satte sig helt på tvären. Hon kan ju inte neka mig en utredning, men tyckte absolut inte det verkade befogat. Absolut ingen modafinil eller nånting annat heller utan en riktig diagnos.

Jag struntar i vilken diagnos jag får eller ens om jag får en diagnos, bara jag får någon medicin som hjälper. Jag har kämpat hela mitt liv och min livssituation blir ju bara värre  ju längre tiden går och jag orkar verkligen inte kämpa mer. Jag behöver en medicin som funkar. Jag är verkligen skiträdd för att inte få en ADHD-diagnos. Det är ju något fel på mig, men vad skulle det kunna vara om inte ADHD? Vad ska jag göra för att bli tagen på allvar, få rätt diagnos och få en medicin som hjälper? Det finns ju medicin som hjälper, det är ju helt sjukt om jag inte ska kunna få den bara för att jag inte passar in i rätt diagnoskriterier...Anmäl
2017-01-14 14:52 #1 av: melonglass

Det jobbiga med psyk är ju att man verkligen måste stå på sig men även vara samarbetsvillig. Jag har för mig att det finns mycket diagnoser runt som kan likna adhd så man ska inte vara allt för bestämd i det man tror förrän man fått göra utredning, vilket du verkligen borde få göra! 

Jag har adhd, fick diagnosen när jag va runt 16. Hade extrema problem i skolan, slet otroligt hårt för att ens hamna på godkänt och bara för att jag alltid hade godkända betyg, tyckte inte lärarna jag hade problem i skolan. Även om jag ständigt var i princip utmattad. 

Är också mycket ''pillig'' med saker, men sitter oftast och vickar på tårna eller pillar på mina naglar/fingrar (drar bort hud hahhaha) så det märks inte, därför tyckte inte mina lärare heller att jag hade adhd för de sa bara ''nej du är ju så snäll, inte alls aggressiv'' liksom hallå vad har det med saken & göra!? Som tur är va min läkare, som föreslog adhd-utredningen från början, specialist och tänkte mer på det mina tester visade än vad lärare tex. sa.

Nåja, jag hoppas du får göra en utredning! Tycker inte du ska ge upp i alla fall. Känns som att det borde finnas något sätt att få det på.. Om det så är en remiss från vårdcentralen?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.