Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Lugna ADHD?

2017-03-02 11:45 #0 av: _Fisken

Kan en person som har ADHD upplevas som lugn? Kan även fokusera länge på ex.vis lära sig att spela gitarr och måla. Är diagnosen bred?

Anmäl
2017-03-02 12:17 #1 av: Sindri

Förr fanns diagnosen ADD som skulle beteckna en "lugnare" variant av ADHD, men nu mer talar man om ADD/ADHD med olika varianter. Många olika varianter.

Det är verkligen inte alla med ADHD som är utagerande och våldsamma. Och det gäller både pojkar och flickor. Ja, koncentration och totalt uppgående i det som upplevs som intressant förekommer också.

Anmäl
2017-03-02 12:25 #2 av: _Fisken

Låter ju som en person utan diagnos i sådana fall...

Anmäl
2017-03-02 12:39 #3 av: Hera

Det finns ju kriterier för att få en adhd diagnos. Googla på det så ser du vilja problem man har om man får diagnosen.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-03-02 12:46 #4 av: Niklas

#0: Ja, en person med adhd kan upplevas som lugn på utsidan.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2017-03-02 14:53 #5 av: Annielle

När jag gick i ADHD-grupp var de flesta faktiskt lugna utåt.

Jag var tidigare en sådan som kunde sitta still långa stunder och måla/teckna just för att det var något som jag verkligen var intresserad av. Nu för tiden fastnar jag väldigt lätt i saker som har med hälsa/kost/naturlig hudvård att göra och kan googla och ha mig i timtal på sådant och får svårt att sluta i stället.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-03-02 15:24 #6 av: Sindri

#2 av: _Fisken

Nej, det håller jag verkligen inte med om. Om en person med ADHD kan koncentrera sig i timtal på det den är intresserad av så kan det också ta timmar att t ex börja skriva på en relativt enkel rapport.

Den har svårt med tidsuppfattning, svårt att få saker gjorda, svårt att hålla ordning, svårt att ta in information i flera steg på en gång, svårt att förstå och ta till sig "sociala koder", svårt att komma ihåg, svårt att koncentrera sig på sånt som inte är hyperintressant, omöjligt att "hålla fler bollar i luften", svårt att sova, blir periodvis deprimerad, lättstressad, lättstörd......

Exakt vad ADHD är är svårt att säga. Men något (kemiskt? elektriskt? ) kopplar inte ordentligt och det tar sig olika uttryck för olika personer. Det kan vara rent fysiskt också som en viss klumpighet, märklig gångstil etc.

På den intellektuella skalan finns allt, ända upp till hyperbegåvade personer.

Men nog är det ett handikapp som man behöver få hjälp att lära sig leva med samt förståelse från omgivningen. Även som anhörig behöver man lära sig förstå just sin närståendes svårigheter för att kunna stötta på bästa sätt.

Anmäl
2017-03-02 15:44 #7 av: _Fisken

Mycket bra förklaringar jag fått. 

Sindri: Jag förstår att det finns mer bakom.  Kan vara svårt att upptäcka bara för en utomstående.  

Tack.

Anmäl
2017-03-04 12:12 #8 av: elvatolv

Sindri. Ursäkta men blandar du inte ihop Adhd lite med Asperger?

Anmäl
2017-03-04 12:58 #9 av: Sindri

Eftersom jag har närstående med ADHD så kan jag bara uttala mig om det. Aspberger vet jag för lite om, men det kan nog finnas överlappande diagnoser och vissa saker som stämmer på båda.

Anmäl
2017-03-04 15:16 #10 av: elvatolv

#9 Vissa saker som du skrev, "svårt att ta till sig sociala koder" märklig gångstil, hyperintilligenta" är väl typiskt för Asperger och har inget med ADHD att göra vad jag vet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.