Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Frågor ang Utredning (ex privat) och Medicin

2017-09-10 22:34 #0 av: Knaskalas

Hej!
Jag har tusen olika tankar och tänkte att jag kanske kunde få några besvarade här...
Är nästan helt säker på att jag har ADHD/ADD och har tagit tag i att få en utredning gjord.
Jag skulle har gjort en utredning som liten, då både föräldrar, förskola och läkare antydde detta, men ena läkaren avrådde starkt pga något med försäkringar(???).
Problemet är att även om väntetiden är låg så är den över ett år.
Som det är just nu har jag ångest och är deprimerad, av flera olika anledningar, bland annat pga förlorande av förhållande och vänner, bristfällig social kompetens, sjukt impulsbeteende med allt vad det innebär (aggressivitet, "pryl/hobbymani", etc). Hela mitt liv fallerar och mår absolut inte bra... Nej detta är inget som heller kommit över en natt utan haft problem längre men blundat för det. Men nog om det..

Det som oroar mig är att vänta så länge på en utredning. 

Efter att man varit på det inledande mötet, finns det möjlighet att få hjälp med problemen runt omkring under tiden? 
Finns det möjlighet till medicinering innan diagnos? Ex strattera? Förstår att man inte kan få någon cs utskrivet. Och vill helst inte börja med antidepp..
Hur funkar det om man skulle söka sig till någon privat, kan man söka sig till privata kliniker och få det betalt? I andra landsting? Annars vad kostar det om man måste betala själv? 
Någon som kan tipsa om privat mottagning i kalmar/östergötlands-regionen isf?

Ber om ursäkt för wall of text, och hoppas kunna få svar på om inte alla så kanske de flesta frågor.
Mvh

Anmäl
2017-09-11 10:58 #1 av: Niklas

Runt 20.000 kronor har jag hört att det kan kosta att betala och göra utredning privat. Många av svaren på dina andra frågor beror på hur det fungerar just där du bor. En del har fått medicin i väntan på utredning.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl
2017-11-18 20:06 #2 av: Fullfart

Kolla med din arbetsgivare, företagshälsovården gör säkert en utredning om din arbetsgivare betalar.
Jag hade förmånen att ha en arbetsgivare som fixade en adhd utredning hos Avonova åt mig.
Från beslut om åtgärd och ett ok till Avonova att arbetsgivaren betalade utredningen tog det ca 2 veckor så va det klart.
Sen skickade min arbetsgivare mig till WeMind i Gbg för medicinering och KBT.
Jag hade turen att ha en arbetsgivare som såg till att jag skulle må bra.

Hoppas du hittar en väg att gå för att få fixa en utredning!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.