Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Hur få saker gjort?

2017-10-25 17:03 #0 av: Jensi

Jag är under utredning för ADD och autism, och de största problemen jag har är att sätta igång med saker, avsluta dem och i allmänhet styra upp min vardag. Jag pluggar på distans då jag har social ångest, och allt som oftast försvinner dagarna till ingenting och inte alls det man borde göra. Ni som har liknande problem har ni några knep för att få saker gjort? Mer än att skriva en lista och bocka av, för det hjälper inte alls.

Anmäl
2017-10-25 17:07 #1 av: shiba123

Om det är något som verkligen tar emot så brukar jag ge mig själv en liten belöning. Det behöver ju inte vara något man köper, utan det kan vara något som man tycker är roligt att göra.


Anmäl
2017-10-25 17:15 #2 av: OlgaMaria

Ett trick som kan funka ibland är att göra allt i små små korta pass. Om du ska plugga men inte vill så ställ klockan på 5 minuter - jobba i 5 minuter. Sen kan du göra vad du vill i 10 minuter. Sen ställ klockan på 5 minuter igen och plugga. Var ledig 10 minuter (om du vill). Saken är den att det svåra är att sätta igång... men man kan ibland lura hjärnan - jag ska bara plugga några få minuter. Men sen kan det hända att man kommer igång och det blir lättare. Man måste helt enkelt bara hitta ett sätt att lura sig själv att börja. Sen även om man inte får så mycket gjort kanske på hela dagen så har man ändå gjort det lättare för sig själv när man suttit i fem minuter istället för inga minuter. Under de minuterna kanske du fick lite överblick och en idé om hur du ska fortsätta nästa gång du sätter dig ner. Ja.. testa helt enkelt.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-10-26 09:35 #3 av: Niklas

#0: Är det ett ämne du är intresserad av som du pluggar?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2017-10-29 07:19 #4 av: moffsan

Känner igen din beskrivning väl av att jag hade svårt att komma igång och tiden bara gick. På kvällarna satt jag där i ångest över ännu en misslyckad dag med tickande studielån och "hotande tentadatum". Jag ville så gärna kunna mitt ämne men saknade "något" för att kunna lära mig det. 

På mitt lärosäte fanns en "samordnare för dig med NPF", hon gav mig möjlighet att få kurslitteraturen inläst. Så under mitt första år på uni jag bäddade ner mig i soffan och lyssnade på böckerna samtidigt som jag läste dem. Ställde alarmet på telefonen som bröt för regelbundna pauser. Jag fick också en "mentor" (en rutinerad student) som veckovis gjorde upp ett schema över vilka sidor jag skulle ha läst varje dag och sen rapporterade jag tillbaka. 

Allteftersom mina ämneskunskaper ökade så steg också självförtroendet och jag började åka till universitetsbiblioteket på kvällarna. I de tysta salarna kunde jag sitta med hörlurar och plugga på samma sätt som i soffan. Jag lade märke till att på kvällstid var det vår tur, "vi asociala studenter", att inta biblioteket. Alla skötte sitt, ingen ögonkontakt, bara jag och min bok. Lycka till!

Anmäl
2017-10-30 10:34 #5 av: Niklas

#4: Bra tips!

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.