Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD)

Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Tvångssyndrom (OCD)

Nån här med "just right-OCD"!?!?

2018-01-08 17:55 #0 av: add-apa

...Alltså att en har i stort sett bara tvångsHANDLINGAR, och inte så mycket/inte alls tvångsTANKARNA...

OBS! Det här mejlet blev lite långt. Så om Du inte orkar läsa hela - hoppa ner till slutet, där jag frågar om tips! Glad

De här tvångshandlingarna kan bli ganska tics-artade, och vissa kallar den här varianten av OCD för "tourettic OCD", och verkar mena att det rör sig om något slags mellanting mellan tvång och tics av den typen som kan förekomma vid Tourettes syndrom...?

(verkar alltså typ vara motsatsen till Pure Obsession - jag vet, det låter som en parfym Skämtar men (för er som inte vet) så är ju det isället att en har bara tvångs-tankar och inte -handlingar)

Det kallas "just right" för att den som har detta upplever starkt att den måste fortsätta med tvångshandlingen liksom tills det känns...helt rätt... på nåt odefinierbart sätt. Alltså inte att en tänker typ att "jag måste klia mig på höger öra 20 gånger nu, annars kommer min pappa dö!". Det är mer en känsla i kroppen...! Ungefär som en obalans som måste rättas till. Att en behöver "fixa till" någonting, ofta med kroppen (iaf handlar det för min egen del mest om kroppsliga fix och pill etc...) annars känns det obehagligt, assymetriskt, ojämnt... Och det är nära omöjligt att släppa det och sluta känna det i kroppen, förrän en har fått "fixa till det" tills det känns helt rätt... Snopen

Ni som har det känner nog igen er.

Att det finns  olika typer av OCD - alltså dels typen som innehåller bara/nästan bara tvångshandlingar, dels den där det bara/nästan bara förekommer tvångstankar och även OCD med både tvångshandlingar och -tankar - verkar vara något nytt här i Sverige...? Däremot har jag hittat relativt mycket från främst USA (tror jag) när jag googlat på "just right OCD", där det verkar vara mer etablerat...

Ok. För att  försöka börja göra en lång historia lite kortare - Jag har nyligen fyllt i en screening/självskattning för OCD, eftersom jag misstänkte att jag har det. I screeningen ingick frågor både om tvång i form av handlingar och tankar. Men jag fick för låga poäng på delen för tvångstankar (eftersom jag i princip bara har tvångshandlingar) så därför ansågs det inte som meningsfullt att gå vidare med en utredning...

Detta känns lite knasigt, för jag har stora problem med mina tics-aktiga tvångshandlingar, som jag inte kan sluta göra förrän det känns rätt! De tar mycket av min tid och energi, och är ganska handikappande i mitt liv.

JAG UNDRAR NU:

Är det någon här som vet vart jag ska vända mig för att få hjälp med "just right"? Finns det någon (mottagning/terapeut/läkare/behandlare) i Sverige med kunskap om detta, som det verkar, nya område...?

Vore så tacksam för svar och tips!!!

Kram! Hjärta

Anmäl
2018-01-08 18:02 #1 av: Lia

Jag får behandling för detta hos min psykolog på vanliga vuxenpsykiatrin. Så det fungerar nog med vilken psykolog som helst, det är ändå väldigt vanligt förekommande.

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2018-01-08 18:18 #2 av: add-apa

Ok! 

Menar du att du, liksom jag, också bara har tvånget i handlingar och inte i tankar?!

Har du diagnostiserad OCD? Tror du att det krävs för att få behandling?

Vad är det för slags behandling, och tycker du att den hjälper dig? 

Har du en psykolog med nåt slags specialistkompetens inom OCD / just right?

Massa frågor Skrattar - hoppas du orkar svara!

Anmäl
2018-01-08 18:38 #3 av: Lia

#2 Vad det verkar är det endast den sortens OCD, det är lite svårt att veta eftersom jag även dissocierar, så det är svårt att se helt vilka symtom som hör hemma var. Men OCD är jag i alla fall diagnosticerad med, och till de mer upptagna psykologerna lär en diagnos nog krävas, men annars går det nog att hitta privata eller via vårdcentralen om det finns. Jag fick KBT för min OCD. Just nu är min GAD mycket värre så jag har pausat KBT och påbörjat MCT mot det. Men jag kommer återuppta KBT igen vid ett senare tillfälle. Över lag har jag bra erfarenhet av KBT så jag tycker att det är hjälpsamt att bara få hjälp och bli tagen på allvar, om du förstår vad jag menar. Men jag hann inte gå så länge att jag kan med säkerhet säga att det fungerar för mig, men jag tror väldigt mycket på KBT för det i alla fall. Min psykolog har nog ingen direkt inriktning, utan han är bara utbildad i rätt behandlingsformer som behövs. Men det är nog de flesta. Och eftersom det oftast är KBT man behandlar med så finns det dessutom många kuratorer som kan hjälpa en, och då går det mycket fortare att få en tid än om man söker psykolog.

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2018-01-23 04:38 #4 av: Tomheten

Ganska säker på att man behandlar all OCD på samma sätt. Jag är diagnostiserad med både OCD och Tourettes och det är ibland svårt att veta vad som beror på vad. 

För mig handlar det tex om symmetri, att saker i hemmet måste ligga rakt. Att min lugg tex måste vara rak och mina polisonger måste vara  exakt lika långa på båda sidor.

Andra symtom är att jag måste röra vissa saker ett jämt antal gånger eller gå exakt samma väg på mina promenader för annars känner jag en stark olust känsla.

Fast jag har haft dessa tvång sedan jag var barn så jag lider väl inte så mycket av det, det är en del av min personlighet.

Anmäl
2018-01-24 13:56 #5 av: Kyllan56

OCD diagnostiseras utifrån de upplevda problem man har.  Man ska minst en timme om dagen vara ockuperad av sina tvångstankar/tvångshandlignar eller uppleva sina tvångstankar/tvångshndlingar, som mycket jobbiga för att få diagnosen.

Man måste med andra ord inte ha tvångstankar, för att få OCD-diagnos.

OCD är ett sätt för människan som lider av det att neutralisera ångest! Till skillnad från den som lider av fobi, som undviker det som skapar ångest.

Dina tvångshandlingar bottnar i att bli av med ångest. Om du uppför dem korrekt så får du en stunds lindring. Om du gör dem fel ökar ångesten och du måste göra om dem.

OCD kallas också tvivelsjuka, för man tvivlar hela tiden på om man gjort rätt och litar inte på sig själv.

Om du är över 18 söker du till vuxenpsykiatrin, kanske där du bor har de egenremisser, som man kan fylla i. Är du under 18 år är det barn- och ungdomspsykiatrin som gäller och då är det viktigt att även dina föräldrar får hjälp att inte möjliggöra dina tvångshandlingar. 

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.