Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Diagnos i vuxen ålder

2018-06-05 13:36 #0 av: Bara Anna

Hur 17 går jag till väga för att få till en utredning på mig själv för ADHD i vuxen ålder?

Jag kontaktade primärvården för några år sedan för att försöka få till en utredning på mig själv i och med att sonen hade blivit diagnosticerad. Läkaren jag träffade på vårdcentralen konstaterade att jo, det lät nog som om jag hade ADHD. Men iom att jag var så högfungerande och inte självmordsbenägen så skulle han inte skriva någon remiss till psykiatrin för mig då remissen inte skulle gå igenom ändå. Bor i Uppsala och här tydligen köerna lika långa som kinesiska muren. Där och då lät jag det bero, eftersom jag mest var ute efter att få en bekräftelse. Mitt liv fungerade ju ganska bra. En händelse idag, som inte bara involverar mig utan även mina barn fick mig att tänka om. Känner att det verkligen finns ett stort BEHOV av att få till en utredning, för ev medicinering alt. övrig hjälp på vägen. Så hur går jag till väga? Är det någon mening att boka tid hos VC igen eller ska jag söka mig privat?

Me. Myself & My Sims

http://www.memyselfandmysims.se

Anmäl
2018-06-05 13:45 #1 av: Hera

Jag ringde till vuxenpsyk och bad om en utredning.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-06-05 14:12 #2 av: Niklas

Du kan också skriva en egenremiss.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2018-06-05 14:35 #3 av: Bara Anna

#1, #2 Tack så mycket för input! Jag ska så fort som möjligt ta kontakt med vuxenpsyk. Det står på deras hemsida att köerna nu är mycket långa. Men jag tänker att kön är icke-existerande om jag inte tar tag i det nu öht.... Så lika bra att ta en nummerlapp!

Me. Myself & My Sims

http://www.memyselfandmysims.se

Anmäl
2018-06-10 21:18 #4 av: Ananse

Fascinerande, att suicid-tendenser tydligen alltså räknas till diagnos-kriterierna för ADHD...

Jag hade nyligen en kontakt med vårdcentralen. Läkaren noterade att jag hade haft ADHD. Hans första fråga var ifall jag hade suicid-tankar. Hör röster? Ser syner?

Förklarade att jag aldrig haft några som helst psykiska problem, vilket han triumferande lätt kunde avfärda: 'Jo du har haft ADHD!'

Det var som att han misstänkte att den där ADHD:n kanske faktiskt inte helt hade läkt ut...

Så konstaterade han att jag således alltså är knarkare. Så innan han överhuvudtaget kan ta i nån ärende som gäller mig, så måste jag först uppvisa ett rent drog-test!

Skönt att det fortfarande finns lite professionalism kvar inom vård-skrået. Omutliga yrkes-män som ser förbi slöddrets snyft-historier. Som vågar ställa lite mot-krav på oss oföretagsamma dagdrivare som bara ligger och väntar på att bli upp-passade och serverade allt vi ber om!

Inte som dessa veka övervintrade östtyska hippies som härskar inom psykiatrin... Som tror att alla världens problem ska lösa sig genom att dela ut en massa gratis knark...

Anmäl
2018-06-27 12:08 #5 av: graleh

Jag kontaktade en privat psykiatrisk öppenvårdsmottagning och bad om utredning. 

Anmäl
2018-07-04 16:30 #6 av: Dumpventilen

Jag är 24, var 23 när jag fick min diagnos och jag kontaktade en privat klinik i Göteborg då jag verkligen inte skulle ha något tålamod för att vänta cirka 2-3 år på något så självklart för mig när jag läste på om ADD, så tog ett lån på cirka 25k och det var inte jag direkt behövde fundera på om det var "värt" det för jag personligen tyckte då atts egna hälsa är värd priset oavsett om det är 10k, 20k, 50k.. Om det går att lösa med avbetalningar osv det vill säga så tycker jag att det är helt klart värt det om man jämför som i mitt fall, kontaktade kliniken en dag sen ca 2-3 månader och 5 möten senare fick jag min diagnos , istället för 2-3 år av tvivel och funderingar "tänk om jag inte har ADD?" Och vad jag har hört endast vet inte om det stämmer men att det är mellan 70-100 möten man får gå på om man går den vägen man egentligen skall kunna gå i detta "värlfärdsland"

Anmäl
2018-07-04 16:34 #7 av: Dumpventilen

Så ser jag menar med det är att har man nu möjligheten att kunna sköta det ekonomiskt vilket många i Sverige inte har möjligheten till så tycker jag att man ska prioritera en utredning för jag tycker iallafall att det var var värt varenda krona då jag fick svar på så sjukt många frågetecken jag har haft om mig själv och sedan en behandling med amfetaminpreparat som jag tycker gör underverk på mig själv iallafall.

Anmäl
2018-07-17 22:59 #8 av: Niklas

#6: 70 till 100 möten låter orimligt mycket. Då skulle de inte ha råd att göra utredningar.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.