Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

"Avtändningen" fr Attentin, ngn som har tips?

2019-06-03 11:33 #0 av: AaronRodgersmk2

Tjena.

Jag är precis ny i det här med medicinering och har tusen frågor och tänker att det kanske finns folk härinne  med personliga erfarenheter som dom skulle kunna tänkas dela med sej av så jag testar. =) (Jag anar en "snacka med din läkare" komma farandes och jag looovar att jag ska det så snart min telefontid är kommen men jag frågar här först, ok?=))

Finns det något smart man kan göra för att minska "avtändningsproblem" fr Attentin?  (Jag förutsätter att det finns ett bättre epitet för "avtändning" men jag har ingen koll. Berätta gärna.)

Jag får först kalla händer och fötter, vilket är helt ok, och sen huvudvärk och till slut ett par h ångest. Tar folk huvudvärkstabletter emot värken eller skapar det ngt följd-knas eller anstränger lever el njurar för mycket?

Blir det generellt mindre biverkningar ju längre man äter ett preparat?  Jag har tänkt att jag ska ta det de dagar jag behöver det men jag är fortfarande i en fas där jag försöker värdera vad det gör och hur/när det hjälper och när det eventuellt stjälper.

Finns det ngt generellt att säga om vad som händer om man doserar flera intag per dag? Säg att jag tar en dos kl 9 som sen börjar avta och då tar jag samma dos igen, kan jag då förvänta mej typ samma resultat som av dos 1 , att effekten förlängs, eller händer det ngt annat då? 

Förlåt mina korkade frågor men det rasslar av undran i min skalle.

All input tas glatt och tacksamt emot. =)

Anmäl
2019-06-04 10:59 #1 av: Niklas

Avtändningsproblem är nog utsättningssymptom, men vi fattar vad du menar. 🙂 Dina andra frågor vågar jag inte försöka svara på.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2019-06-04 11:21 #2 av: AaronRodgersmk2

Ah! Insättning-Utsättning? Då ver jag iaf vad det heter. =) Tack och bock.

Anmäl
2019-06-04 11:30 #3 av: Niklas

Det finns en del diskussioner om Attentin. Du hittar dem här:

» Om Attentin på Bokstavsfolk iFokus

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2019-06-05 18:00 #4 av: AaronRodgersmk2

Tack!

Anmäl
2019-06-06 23:16 #5 av: Niklas

Jag sa nog fel till dig. Utsättning är när man trappar ner och slutar med en medicin. Nu ser jag att det nog inte var det du menade utan kanske när verkan slutar för dagen.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2019-06-07 11:12 #6 av: Florine

Hej! Om jag förstår dig rätt har du inte gått på medicinen så länge. Jag har ingen erfarenhet av just Attentin men jag vet att den där ångesten är väldigt vanlig när man äter ADD/ADHD-medicin. Enligt min läkare är det värst i början. Min ångest har inte försvunnit även fast jag medicinerat 6 månader. Ångesten dyker upp ett par timmar efter intag av medicinen(Elvanse). Jag äter därför Oxascand i en rätt låg dos. Jag tar det vid lunch för det är då ångesten brukar komma. Jag har hört många människor har samma problem så du är inte ensam. Jag läste ett tips om att se till att man äter ordentligt kan hjälpa mot symptomen som kommer när medicinen börjar avta. Sån här typ av medicin kan ju minska hungern.. så se till att du äter, ställ larm på mobilen om det behövs. Se om det hjälper mot problemen du upplever.

Din andra fråga angående dosering vågar jag inte svara på eftersom jag själv inte tar Attentin. Jag har vid flertal tillfällen tagit en extra tablett Elvanse på eftermiddagen när jag behövt extra energi för att jag ska göra något speciellt. Jag har ibland fått samma energikick eller vad man ska kalla det som när jag tar min dos på morgonen men oftast har jag inte känt en större effekt eller iallafall mycket mindre än på morgonen. Fråga din läkare, man ska inte leka med doseringen 🙂

Lycka till!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.