Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

ADD

2019-06-04 05:11 #0 av: Syntium

Hej, jag har nyligen börjat fundera på om jag kan ha ADD, så jag undrar lite från er som har den diagnosen hur det påverkar era liv och så.

"Who put the bop in the bop shu bop shu bop?"

Sajtvärd för Minecraft och Skrivlust

Twitter: @syntium

Anmäl
2019-06-04 11:02 #1 av: Niklas

Vet du vad, det finns en väldigt bra podcast om ADHD/ADD. Den heter ADHD-podden och finns där andra podcaster finns. I den blir människor med ADHD intervjuade om hur det har påverkat deras liv. Verkligen lyssningsbara. Jag har just hört alla avsnitt. Varje människas historia är unik.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2019-06-04 11:03 #2 av: Niklas

Här hittar du ADHD-poddens hemsida:

» ADHD-Podden | En podcast om ADHD och ADD

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2019-06-04 13:01 #3 av: Syntium

Tusen tusen tack. Jag har lyssnat på första avsnittet, det var som en uppenbarelse.

"Who put the bop in the bop shu bop shu bop?"

Sajtvärd för Minecraft och Skrivlust

Twitter: @syntium

Anmäl
2019-06-04 13:16 #4 av: Niklas

Det gläder mig. Då tror jag du har många intressanta timmar framför dig.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2019-06-04 21:57 #5 av: Alex&company

Add är ju adhd utan hyperaktivitet. Jag har adhd kombinerad form (uppmärksamhetsproblem och hyperaktivitet). Så det några saker du kanske känner igen dig i är dessa:

Igångsättningssvårigheter, du skjuter upp saker och klarar verkligen inte att sätta igång fast du verkligen vill få dem gjorda och konsekvenserna för att inte göra dem borde motivera dig att sätta igång. Arbetsuppgifter, ringa samtal, inlämningar eller tvätta till exempel. Själv sitter jag just nu i ett skitdammigt rum med en tentamen som ska in om fyra dagar och som jag inte börjat med, räkningar som skulle ha betalats för flera veckor sedan (jag har pengarna men skjuter ändå upp det), och förlorade ett erbjudande om sommarjobb för att jag sköt på att besvara meddelandet. 

Du är känslig för störningar. Du kan inte filtrera ut omgivningen om du inte gör något du är superintresserad av och ljud och tankar stör ständigt. Jag insåg inte att jag hade problem med det förrän jag fick veta på universitetet att andra människor kunde läsa mer än 10 minuter i taget. 

Du 'drömmer dig bort'. Vartenda utvecklingssamtal under grundskolan fick mina föräldrar höra att jag dagdrömde och stirrade ut genom fönstret eller ut i tomma luften. 

Du får inte tillfredsställelse av att göra klart saker. De allra flesta människor får en liten kick av att bli färdiga med saker, att bocka av en lista. Har man add eller adhd fungerar inte belöningssystemet som det ska och då är det inte så konstigt att man inte får saker gjorda - man får ju inte ut något av det utom möjligtvis lite mindre ångest. 


Sen kan du ju fundera på om du har hyperaktivitet eller inte. Hyperaktivitet behöver inte bara vara att du har svårt att sitta still. För min del är hyperaktiviteten väldigt fysisk. Jag hoppar på stället, biter på naglarna, drar mig i håret och studsar med benen. Men min kompis som också har hyperaktivitet pratar istället överdrivet snabbt och mycket och har också mer hyperaktiva 'tankar' eller vad man ska säga. 

Det finns massa fler saker som kan vara tecken på adhd/add men detta är några iallafall :) 

Anmäl
2019-06-05 07:26 #6 av: Syntium

#5

Oj, det där kunde jag ha skrivit själv! Tack för att du delade med dig!

"Who put the bop in the bop shu bop shu bop?"

Sajtvärd för Minecraft och Skrivlust

Twitter: @syntium

Anmäl
2019-06-05 15:58 #7 av: Alex&company

#6 Då tycker jag du ska kontakta din vårdcentral och få en remiss skriven så fort som möjligt, väntetiderna är långa :) Har du råd är det helt klart värt att gå privat för att slippa köa. 

Anmäl
2019-06-14 21:05 #8 av: Rosen82

Har add/så och fick i vuxen ålder. Orsaken till att jag ville göra en diagnos var att jag inte fick behålla något jobb utan fick praktik hela tiden och i lägenheten var det kaos. Idag har jag jobbat som servitris i snart 7 år med lönebidrag och har boendestöd så min diagnos är det bästa som hänt mig för det var då jag fick hjälpen jag behövde

Anmäl
2019-06-14 23:54 #9 av: Syntium

Ja, eller hur! Jag vill förstå mig själv bättre, den diagnosen jag har redan stämmer ju inte ett skit överrens med verkligheten. Synd bara att vårdens hjul snurrar så sabla långsamt

"Who put the bop in the bop shu bop shu bop?"

Sajtvärd för Minecraft och Skrivlust

Twitter: @syntium

Anmäl
2019-06-15 14:33 #10 av: Florine

Jag fick min ADD diagnos för ett halvår sedan i vuxen ålder. Aldrig tänkt riktigt att jag har ADD utan bara trott att det varit depression och lathet. Har otroligt svårt att komma igång med saker jag ska göra. Pluggar på universitetet och skickar in uppsatser på sista inlämningsdagen som andra jobbat med i 1-2 veckor. Svårt att ta tag i städning och andra vardagliga saker.

Är otroligt känslig för många intryck och blir väldigt trött av att umgås med många människor även om det är trevligt. Blir störd otroligt lätt av ljud och mycket rörelse t.ex om hundarna leker inomhus, skäller på något ljud de hör eller om maken gör något ljud som att knappa med fingrarna på bordet. Gillar lugn och ro när jag är hemma. Har dålig koncentrationsförmåga. Kan inte läsa en bok för länge för tankarna far iväg efter en stund. Därför snabbläser jag t.ex när jag pluggar. För att gå ut den viktigaste informationen på kortast tid. Om jag har en dålig dag kan jag tycka att det är jobbigt och energikrävande av att befinna mig på platser med massa människor där det är trångt och hög ljudnivå. Under mina tonår var jag väldigt duktig i skolan "naturligt" men kom aldrig igång med läxor och skolkade mycket eftersom det var så mycket intryck i skolan. Orkade inte. Blev mentalt utmattad.

På mina tidigare heltidsarbeten har jag varit helt slut efter lunch och går och gäspar resten av dagen. Detta pga många intryck och blir trött av att koncentrera mig under en längre tid. Älskar att kolla på film och serier men kan inte sitta rakt upp och ner och titta under flera timmar utan måste typ göra något annat samtidigt. Typ spela tetris på mobilen, måla naglarna, måla en tavla etc.

Min ADD medicin har hjälpt mig så mycket. Innan jag tog den var jag så trött hela tiden och orkade inte göra så mycket. Nu är jag mycket piggare och kommer utan större problem igång med saker som behövs göras, som storstädning, plugg, trädgårdsarbete och annat. Det är tillochmed roligt ibland 😅 Läste att folk med ADHD har svårt att sitta still i soffan och folk med ADD kan ha svårt att komma ur soffan 😅 Min medicin har hjälp med piggheten men koncentrationsförmågan är fortfarande inte så bra, om det inte är något jag finner otroligt intressant. Dock är det inget mirakelmedel för mig. Den för mig piggare några timmar under dagen, effekten avtar rätt snabbt på eftermiddagen. Dessutom ger medicinen mig ångest (om jag minns rätt ökar ADD medicin dopaminet i hjärnan så man blir piggare men dopamin kan också öka ångest) så måste ta två tabletter mot ångest varje dag. Jag dricker 1-2 koppar kaffe om dagen tillsammans med min ADD-medicin eftersom jag tycker att det ger ännu bättre effekt då.

Vill dock tillägga att jag förutom ADD har fått höra av min psykriatiker att jag misstänks ha hjärntrötthet efter att ha levt med ADD utan medicinering i över 10 år. Heltidsjobb, långvarig psykisk stress och för mycket intryck under denna tid har varit för mycket för min hjärna enligt läkaren. Så jag vet inte om de flesta med ADD upplever denna trötthet jag känner om jag inte tar min medicin.

Anmäl
2019-06-15 14:49 #11 av: Florine

Kan tillägga att jag även har problem med logiskt tänkande ibland och har svårt att förstå instruktioner muntligt. Om någon säger snabbt "gör såhär och såhär" så räcker inte det för att jag ska förstå oftast. Om det inte är en simpel sak förstås som att "lägg burken i skåpet". Behöver att någon visar, förklarar i detalj eller om jag t.ex får läsa en manual själv går det bra utan problem. Motoriken kan även vara ett problem när man har ADD. Jag övningskörde en manuell bil under en period och det gick verkligen inte. Kunde inte hålla koll på alla saker. Varje gång vi skulle köra hade jag typ glömt allt. Mycket pga stress säkert. Ska börja övningsköra automat nu och hoppas och tror att det kommer gå mycket bättre 🙂 Det kanske du redan vet om eller så har du redan körkort men en läkare måste godkänna att du får ta körkort om du har ADD eller ADHD. Vissa är för impulsiva eller har för dålig koncentrationsförmåga t.ex och då är man ju tyvärr en fara i trafiken.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.