Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Adhd-mediciner, ökad ångest på sikt?

2019-06-04 18:35 #0 av: MissLinisen

Hej. Har provat Ritalin (snabbverkande samt depå) Elvanse och Attentin.

Har börjat förstå att de alla (utom Attentin som jag ej provat ”för sig själv”) har ett mönster. I början funkar de jättebra. Man känner att man mår bättre än någonsin och är som man alltid vill vara. Klarar av mer och mår allmänt bättre. Sen efter ett tag får man ångest när medicinen tappar effekt och börjar då ta den oftare alt öka dosen men efter ett tag hjälper inte det heller. Jag lider ibland av svår pms (PMDS) och har märkt att adhd-med inte funkar lika bra alltid då (fast ibland hjälper den mycket också denna period så det är skumt). I morse var min ambition att inte ta medicin alls (Ritalin) då jag är i PMDS-perioden nu men jag klarade inte av att hålla det. Var för låg och nedstämd, klarade inte att tänka positivt. Så tog de 20 mg jag är ordinerad 3-4 ggr/dag. Efter första dosen mådde jag äntligen bra i några timmar. Kunde tänka positivt igen. Sen hjärtklappning och ångest när effekten gick ur. Fyllde på igen med dos nr 2 vilket funkade halvbra (klarade av att städa lite hemma) sen sjuk ångest igen. Dos 3 hjälpte öht inte alls och nu har jag hjärtklappning och ångest som liksom sitter i halsen. Fullkomligt vidrigt är det. Känner mig handlingsförlamad och miserabel. Orkar inte ta hand om mitt barn. Så här kan det väl aldrig vara meningen att det ska vara? Då är det väl bättre att vara utan! Eller?

Anmäl
2019-06-05 13:17 #1 av: add-apa

Sista dosen för dagen kanske du ska prova att bara ta 10mg, t ex. Det kan hjälpa mot ångest att "trappa ut" medicinen mer stegvis...!

Anmäl
2019-06-05 22:06 #2 av: Adhdmorsan

Känner igen de du beskriver, haft så med elvanse och attentin blev sluta tvärt.
Undrar också hur man gör för slippa känna så😴

Anmäl
2019-06-06 09:30 #3 av: MissLinisen

Tack för era svar! Tog Attentin igår 2,5 mg X3 under dagen. Upplevde ingen som helst ångest. Det enda problemet var sömnsvårigheter men det tror jag beror på att jag tog sista dosen för sent. Folk säger att man inte ska experimentera men det verkar ju vara enda sättet?

Anmäl
2019-06-06 20:11 #4 av: Adhdmorsan

Va bra du hitta ett sätt som funka😊 delar du 5mg tabletter?

Anmäl
2019-06-07 12:12 #5 av: Florine

Jag har samma problem. Är så glad över att vara pigg och mer funktionell. Har ADD och hjärntrötthet. Men ja den här satans ångesten... brukade aldrig ha ångest innan jag började med Elvanse. Jag tar Oxascand vilket hjälper mot ångesten men jag tror att den tar bort lite av piggheten från Elvanse. Men det funkar. Men är så tråkigt att känna oro och ångest en stund varje dag. Ska prata med min läkare igen och prova ditt upplägg och sprida ut doserna av Elvansen. Jag tar 60 mg på morgonen just nu. Tack för tips och jag hoppas att du förblir ångestfri med din nya dosering! 🙂

Anmäl
2019-06-07 13:16 #6 av: MissLinisen

Adhdmorsan - jag delar dem ja! Det verkar funka. Saknar lite piggheten av Ritalinet. Attentin håller dock hjärnan piggare längre och mer jämnt upplever jag.

Anmäl
2019-06-07 22:26 #7 av: AaronRodgersmk2

MissLinisen, jag har till och med delat tabletterna i 4'a och jag får för mej att trappsteget ned i "abstinens" (som väl är det som gör att man får ångest?) inte känns lika högt....Idag kände jag absolut att nåt hände när det gick ur men inte kalla händer/fötter och Ångestelefanten som uppträder fr 5 mg var snarare ett inte så hårt spänt skärp över bröstet som jag faktiskt kunde mer eller mindre ignorera när jag höll mej sysselsatt...Kan vara nåt? Jag är så ny på det här så jag kan absolut vara ute och cykla totalt. ;-)

Anmäl
2019-06-08 06:53 #8 av: MissLinisen

AaromRodgersmk2 - Ja jag vet att min vän gör så, delar 5 mg Attentin i fjärdedelar på kvällarna och tar 1/4 i timmen för att ha energi till kvällen men ändå kunna somna sen. Jag ska nog prova det också. Kanske sprida ut 7,5 - 10 mg på en hel dag?

Som sagt enda sättet verkar vara att experimentera sig fram! Tycker läkarna måste tillåta en det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.