Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Hjälp mig

2012-12-04 17:05 #0 av: skogisarna

Är tillsamans med en man som jag tycker väldigt mycket om och han har ADHD.

Det finns saker som jag tycker är jobbiga och han blir sur och jag änner mig utanför mm. Han fastnar på saker och tiden är obegripligen för honom.

 

Finns det någon anhörig som kan berätta hur det är att leva med någon som har ADHD, jag vill veta så jag kan få vara med denna man  och förstå honom en del.

 

Eva

Anmäl
2012-12-04 17:06 #1 av: Fridaaaa

ADHD utspeglar sig olika på personer :) Så det är svårt att säga faktiskt.
Bättre att han berättar hur han mår, hur han upplever saker och hur han vill ha saker och ting :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2012-12-04 17:08 #2 av: [RadioMG]

Ta det lugnt bara, gör inget förhastat. Berätta för honom om du vill hitta på något i god tid. Gör inga oplanerade saker.

Jag är inte dyslektiker, jag skriver bara snabbt och därav mina fina stavfel som dyker upp ibland.

Anmäl
2012-12-04 17:47 #3 av: Ladydragon

mitt råd är att läsa på om ADHD finns massa bra information

sen är vi alla olika så trots samma diagnos....

Anmäl
2012-12-04 21:29 #4 av: mayolica

Börja med att lära känna varandra och försök sätta er in i varandras situationer.

Läs gärna fakta och lär dej om vad ADHD är,men det finns inga färdiga instruktioner hur det är att leva med människor som har ADHD. Även om diagnosen är samma kan det skilja väldigt mycket hur olika personer funkar,det gäller alla med eller utan diagnoser.  Det du beskriver att tappa bort tidsuppfattningen, fastna in i något man håller på med och bli irriterad av att bli avbruten är nog ganska vanligt? men det betyder inte att det är så för alla med ADHD. Tänk på att inte bara se ADHD som något negativt,allt är inte problem det finns mycket positivt oxå.

 

 

~ mayolica ~

Anmäl
2012-12-05 01:33 #5 av: [NinaCrown]

Du får prata med karln. Det är det enda som verkligen fungerar enligt min erfarenhet, för som tidigare sagt så är alla olika. Det är lättare för dig att veta hur HAN är om du pratar med honom istället för att sitta och läsa om diagnos anser jag, det tycker jag är bättre att göra senare när du lärt känna honom ordentligt och vill veta mer VARFÖR han är så Glad

Då slipper du även tro att det finns en massa si och sån, och får istället veta att det är ditten och datten.

Dock kanske han inte är så van vid en massa mer djupgående frågor så du får möjligen ge honom lite tid med svaren, ofta vet man inte ens själv varför man är på ett visst sett förren man reflekterat över det ordentligt!

Hoppas det kommer gå bra för dig!

Anmäl
2012-12-06 08:56 #6 av: skogisarna

Tack alla för era svar... vi har pratat en del men så tänker jag för dem som lever med en som har  adhd. hur det kan vara. kram

Anmäl
2012-12-06 11:42 #7 av: Mysan59

Jag är diagnoserad med ADHD, men som alla svarat redan så är vi helt olika, även om vi har många saker gemensamt.

Men jag kan även tycka att det är svårt att förklara för anhöriga, för hur tänker och är dom? Jag har ju levt med detta sen födseln så jag vet inget annat.

Därför måste du tala om vad du upplever som svårt/jobbigt, så han vet vad som "stör" dig.

Jag märker och har märkt i andra förhållanden, att jag förmodligen kan vara jobbig att leva med, men kan inte ge svar om ingen talar om VAD som är jobbigt med mig.

Sen så som mayolica skriver, så behöver man inte ha någon diagnos för att ha "sina egenheter". Alla har säkert en släng av ADHD och lite andra bokstavsdiagnoser Glad

Men som sagt, tala om för honom det du upplever som jobbigt så kanske han kan börja tänka på hur han beter sig i dom situationerna, för även en ADHD:are kan försöka tänka på hur man beter sig.

Har svårt att formulera mig skriftligt (även muntligt) men hoppas du förstår hur jag menar.

Anmäl
2012-12-06 22:33 #8 av: [NinaCrown]

#7 Jättebra att du tar upp det :) Är ofta man tänker att det är de runt om som måste anpassa sig efter diagnosen hela tiden men jag, och de flesta andra jag känner med olika diagnoser, vill även anpassa oss så folk tycker om att vara med oss. Dock är det inte så lätt varje gång ^^'' (Dock har jag asperger, men även det kan ge lite problem då och då :P)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.